Prezident Mun žiada OSN o účasť na budovaní mieru s KĽDR

NETKY.SK • 1 Máj 2018, 16:49 • 2 min
Prezident Mun žiada OSN o účasť na budovaní mieru s KĽDR

SOUL - Juhokórejský prezident Mun Če-in požiadal v utorok Organizáciu Spojených národov (OSN), aby sa zapojila do overovania toho, či Severná Kórea dodrží prísľuby denuklearizácie a mieru na Kórejskom polostrove. S odvolaním sa na prezidentský úrad v Soule o tom informovala agentúra Jonhap.

slovakia

left justify in out

Mun Če-in podľa svojho hovorcu odovzdal takýto odkaz generálnemu tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi, s ktorým viedol polhodinový telefonický rozhovor. Prezident sa zmieňoval o prísľube Pchjongjangu, že uzavrie svoj hlavný jadrový testovací areál, v ktorom izolovaná krajina skúšobne odpálila šesť nukleárnych bômb.

 

Požiadal tiež OSN, aby monitorovala realizáciu jeho dohody z nedávneho summitu so severokórejským vodcom Kim Čong-unom o premene demilitarizovanej zóny medzi oboma kórejskými štátmi na mierovú zónu. Kim na rokovaniach s Munom v dedine Pchanmundžom v demilitarizovanej zóne minulý piatok povedal, že jeho režim vyradí z prevádzky nukleárne zariadenia v stredisku Pchunggje na severovýchode KĽDR a pozve expertov a novinárov z Južnej Kórey a USA, aby tento proces sledovali.

 

"Privítal by som, keby OSN vydala vyhlásenie na podporu deklarácie z Pchanmundžomu prostredníctvom Valného zhromaždenia alebo Bezpečnostnej rady," povedal Mun Če-in šéfovi svetovej organizácie. Guterres reagoval, že je pripravený spolupracovať v tejto záležitosti, keďže dúfa, že bude môcť podporiť snahy o dosiahnutie mieru v Kórei.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona