Americkí vedci píšu históriu: Podarilo sa im udržať mozog nažive mimo tela!

NETKY.SK • 1 Máj 2018, 12:00 • 2 min
Americkí vedci píšu históriu: Podarilo sa im udržať mozog nažive mimo tela!

Zrejme sme na prahu medicínskej revolúcie.

slovakia

left justify in out

Svet vedy momentálne žije čoraz reálnejšou možnosťou transplantácie ľudskej hlavy. Kým sa však takýto zákrok bude môcť reálne uskutočniť, je potrebné vyriešiť viacero problémov. Jedným z nich je aj to, ako udržať nažive mozog po tom, čo sa preruší miecha. Zdá sa, že vedci z prestížnej americkej univerzity Yale sú na najlepšej ceste, ako túto otázku vyriešiť.

 

Odborníci zaoberajúci sa fungovaním mozgu momentálne zaznamenali významný posun vpred. Podarilo sa im totiž udržať nažive mozog prasiat mimo organizmu celých 36 hodín! Nedošlo k žiadnemu poškodeniu buniek, po celý čas boli plne funkčné. Výsledky prezentoval člen tímu neurovedcov Nenad Sestan na stretnutí v Národnom inštitúte zdravia.

 

Ako uviedol, na udržanie mozgu pri funkciách bola nevyhnutná masívna technická podpora. Použili pumpy, ohrievače i okysličenú krv. Vedci sú však skúpi na vyjadrenie týkajúce sa akéhokoľvek vyvodzovania záverov z úspešne realizovaného experimentu. Napriek tomu, že bunky v mozgu ostali nažive, orgán bol v stave podobnom kóme, bude preto potrebné podnikať ďalšie testy a oficiálne stanovisko bude podané až potom.

 

Ide o mimoriadne veľký posun v medicíne, ktorý by v budúcnosti mohol spôsobiť naozajstnú revolúciu. Hoci zatiaľ ide skutočne len o úvahy, jednou z možností je aj riešenie smrteľných chorôb daným spôsobom. Mozog jednotlivca by sa mohol umiestniť do zdravého tela. Tu sa však zároveň otvára otázka etiky, ktorou sa bude Sestan rovnako zaoberať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies