Expozícia tatranskej prírody bude v lete otvorená o čosi dlhšie

NETKY.SK • 1 Máj 2018, 12:16 • 2 min
Expozícia tatranskej prírody bude v lete otvorená o čosi dlhšie

TATRANSKÁ LOMNICA – Expozícia tatranskej prírody v Tatranskej Lomnici, známa ako botanická záhrada, bude od mája otvorená o dve hodiny dlhšie, ako zvykla byť po minulé roky. „Návštevníci po novom budú môcť obdivovať tatranskú kvetenu každý deň až do 17.00 hodiny s posledným vstupom o 16.30 h, po letných prázdninách sa otváracie hodiny opäť o niečo skrátia,“ informovala Martina Petránová zo Štátnych lesov Tatranského národného parku.

slovakia

left justify in out

Svoje brány po zimnej prestávke otvorí v prvú májovú sobotu, 5. mája. Na ploche 3,2 hektára návštevníci nájdu vyše 300 druhov bylín a drevín, počnúc rastlinstvom podhorských lúk cez lesný podrast až po vegetáciu alpínskeho a subniválneho stupňa. Rozmiestnené sú v ôsmich vápencových a žulových alpínach a mokradiach.

 

„Chudôbka vždyzelená, lomikameň protistojnolistý či prvosienka najmenšia, teda akísi prví ohlasovatelia jari nielen u nás v expozícii, ale i v Tatrách, nám už síce pomaly odkvitajú, ale stále je čo obdivovať. Momentálne kvitne skalokráska pyrenejská, horec Clusiov, dryádka osemlupienková, nezábudka alpínska i mak tatranský, takisto aj všetky druhy vŕb,“ priblížila vedúca expozície Janka Černická. Záhrada prešla výraznou rekonštrukciou len pred dvoma rokmi, opäť sa v nej však našiel priestor pre niekoľko noviniek. V areáli pribudli vtáčie búdky, prvé z nich nainštalovali ešte vo februári, aby noví nájomníci stihli v jarných mesiacoch zahniezdiť. 

 

„Aj takýmto spôsobom chceme podporiť dutinové hniezdiče, ako napríklad všetky druhy sýkoriek, brhlíky, žltochvosty, trasochvosty, ale aj sovy, vodnára, muchára či sokola myšiara, a zároveň poskytnúť návštevníkom akúsi pridanú hodnotu v podobe možnosti priamo z chodníka pozorovať, ako rodičia kŕmia svoje mladé,“ vysvetľuje Igor Stavný z odboru prác celospoločenského významu ŠL TANAP. Okrem toho pribudla aj búdka pre netopiere. Niektoré z búdok sú umiestnené v blízkosti chodníkov, iné ostávajú pred zrakmi návštevníkov skryté, aby vtáčí obyvatelia mohli vyviesť svoje mladé bez prehnanej pozornosti.

 

Ďalšou novinkou bude vynovené drevené premostenie cez rašelinisko, ktorého rekonštrukcia by sa mala začať v najbližších dňoch. ŠL TANAP sa chystajú investovať aj do zavlažovacieho systému. Ani tento rok nebude chýbať široká ponuka sadeničiek i semien tatranských rastlín a drevín, ktoré sa dajú kúpiť priamo v botanickej záhrade.

 

„V tejto sezóne by sme chceli ponúknuť 72 druhov rastlín vysokohorskej flóry a štyri druhy u nás rastúcich drevín, teda smrek, borovicu, jedľu a javor,“ konkretizuje vedúca expozície s tým, že chýbať nebude ani plesnivec alpínsky, ktorý už niekoľko rokov kraľuje rebríčku najžiadanejších rastliniek. Expozícia tatranskej prírody bude pre návštevníkov otvorená do polovice septembra.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies