Nikdy za nič neplatila, ale aj tak jej naleteli všetci. Skutočný príbeh o tom, ako Anna Delvey oklamala New York

NETKY.SK • 22 Február 2022, 12:01 • 2 min
Nikdy za nič neplatila, ale aj tak jej naleteli všetci. Skutočný príbeh o tom, ako Anna Delvey oklamala New York

Chcela, aby ju poznal celý svet, a to sa jej skutočne podarilo.

slovakia

left justify in out

Seriál Neskutočná Anna (Inventing Anna), ktorý môžete vidieť na Netflixe, rozpráva skutočný príbeh podvodníčky narodenej v Rusku, ktorá zvládla štyri roky klamať a finančne vysávať newyorskú smotánku a prestížne bankové inštitúcie.  

 

 

Volala sa Anna Delvey, ale jej skutočné meno je Anna Sorokin 

 

Do New Yorku sa presťahovala z Nemecka, ale pôvodom je z Ruska. Jej otec mal údajne obrovský biznis so solárnymi panelmi, ale mnohí disponovali informáciou, že je diplomatom alebo ropným barónom.

 

img

 

Všetkým okolo seba tvrdila, že ak dovŕši dvadsaťpäť rokov, tak jej otec uvoľní peniaze z rodinného fondu a získa prístup k desiatkam miliónov dolárov. Pre najväčšiu newyorskú smotánku tak bolo prirodzené, že sa medzi ňu dostala. Mala perfektný štýl, výborne sa obliekala, vedela zorganizovať veľkolepé večierky a na Manhattane sa chystala otvoriť najmodernejší umelecký klub všetkých čias, Nadáciu Anny Delvey.  

 

Ubytovala sa v hoteloch a objednávala si v nich všetky služby. Bolo jasné, že nevie, kde by svoje peniaze minula skôr. Od pohľadu musela byť veľmi, naozaj veľmi bohatá.  

 

Ibaže by nemala ani cent.  

 

Annu Delvey nikto nevidel pri tom, ako platí niečo zo svojho účtu. Žiadna karta jej nikdy nefungovala a žiadny bankový prevod, ktorý sľubovala, sa nikdy neuskutočnil a nenaplnil.  

 

img

 

Celé roky dokázala klamať jednotlivcov a tiež finančné inštitúcie. Dokázala získať pôžičky a žiť veľkolepo so statusom celebrity a vysokej spoločnosti. Anna sa skutočne stala súčasťou vysokej spoločnosti aj vo chvíľach, kedy stála pred súdom a hrozilo jej pätnásť rokov väzenia, dokázala premeniť na hviezdny moment a svojimi fotkami búrala hranice a sociálne siete.

 

Všetko je pravda. Až na to, čo je vymyslené.  


Kto je v skutočnosti táto mladá žena a či má skutočne sedieť vo väzení alebo na slobode, na to mal v tom čase presne vyhranený názor len málokto.  

 

Anna Vadimovna Sorokina sa narodila 23. Januára 1991 v meste neďaleko Moskvy a nepochádzala z dvakrát  bohatej rodiny. Jej otec sa živil ako vodič kamiónu a matka prevádzkovala miestnu večierku, než sa jej úplnou náplňou stalo vedenie domácnosti. Keď mala Anna šestnásť rokov, rodina sa presťahovala do Nemecka, odkiaľ ambiciózne dievča putovalo najprv do Londýna, kde študovala na umeleckej škole Central Saint Martins, a následne do Paríža, kde prepadla móde a začala používať priezvisko Delvey. V roku 2013 odcestovala do New Yorku, kde vystupovala ako bohatá dedička s jedinou víziou – urobiť si meno medzi tými najbohatšími a najlacnejšími osobnosťami z rôznych odborov.  

 

img

 

Ako zámienku používala vymyslenú nadáciu Anna Delvey Foundation a pôvodne žiadala o pôžičku v hodnote 22 miliónov dolárov, aby mohla rozbehnúť umeleckú galériu. Pomocou falošných výpisov, ktoré mali dokazovať vlastníctvo švajčiarskych bankových účtov v hodnote šesťdesiat miliónov eur a precízneho módneho vkusu, sa jej darilo opakovane klamať nielen spoločenskú elitu, ale taktiež úverové spoločnosti, či prestížne hotely. Dlho bola ubytovaná v 11 Howard Hotel, kde prostredníctvom falošných šekov nazbierala dlh vo výške tridsať tisíc dolárov a nakoniec sa jej nepodarilo ujsť pred žalobou za rozkrádanie. 

 

Annu Delvey zatkli 3. októbra 2017 a súd sa konal od 20. marca 2019. V závere viac než mesačného procesu bola označená vinnou z ôsmich obvinení a odsúdená k štyrom až dvanástim rokov vo väznici Rikers Island. Anne hrozil omnoho vyšší trest, ale nebola obvinená z najzávažnejšieho obvinenia, podľa ktorého sa pokúšala ukradnúť 730 tisíc libier losangelskej City National Bank.

 

Súd nariadil Delvey uhradiť 150 tisíc libier ako odškodné poškodeným stranám a pokutu v hodnote sedemnásť tisíc libier. Za dobré správanie bola prepustená vo februári 2021, ale o pár mesiacov neskôr ju znovu zadržali imigrační pracovníci a v týchto dňoch čaká na deportáciu do Nemecka.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies