Netanjahu vydal zoznam 4 „nevyjednávateľných“ požiadaviek, keďže sa plánuje obnovenie rozhovorov o rukojemníkoch

NETKY.SK • 8 Júl 2024, 18:40 • 2 min
Netanjahu vydal zoznam 4 „nevyjednávateľných“ požiadaviek, keďže sa plánuje obnovenie rozhovorov o rukojemníkoch

GAZA - Bezpečnostní predstavitelia a sprostredkovatelia obviňujú premiéra z úmyselného sabotovania dohody zdôrazňovaním nedostatkov v pozíciách pred odletom delegácie do Káhiry a Dauhy tento týždeň

slovakia

left justify in out

Pred odchodom izraelského vyjednávacieho tímu na ďalšie rokovania o dohode o rukojemníkoch v Káhire a Dauhe koncom tohto týždňa predstavil premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu večer zoznam štyroch izraelských požiadaviek, o ktorých sa podľa neho nedá rokovať, vrátane záruky, že Izrael môže pokračovať v bojoch. bude potrebné splniť akékoľvek prepustenie rukojemníkov a dohodu o prímerí s Hamasom.

Netanjahuovo vyhlásenie v kľúčovej fáze pred obnovením rozhovorov vyvolalo hnev v Izraeli aj medzi sprostredkovateľmi, pričom ho niektorí obvinili z pokusu sabotovať ťažko dosiahnutý pokrok.

Obnovené rokovania v Egypte a Katare prichádzajú po tom, čo teroristická skupina Hamas v sobotu uviedla, že je pripravená diskutovať o dohode o rukojemníkoch a ukončení vojny v Gaze bez toho, aby sa Izrael vopred zaviazal k „úplnému a trvalému prímeriu“. Toto vyhlásenie predstavuje posun v pozícii, ktorú Hamas zastával vo všetkých predchádzajúcich rokovaniach od novembra.

Demonštranti protestujú za prepustenie rukojemníkov v pásme Gazy, pred vojenským veliteľstvom Kirya v Tel Avive, 7. júla 2024. Einav Zangauker, matka rukojemníka Matana Zangaukera, stojí v klietke vľavo. Slogan na klietke znie: "Netanjahu, je to vo vašich rukách."
Demonštranti protestujú za prepustenie rukojemníkov v pásme Gazy, pred vojenským veliteľstvom Kirya v Tel Avive, 7. júla 2024. Einav Zangauker, matka rukojemníka Matana Zangaukera, stojí v klietke vľavo. Slogan na klietke znie: "Netanjahu, je to vo vašich rukách."
Zdroj: Flash90 / Itai Ron

Zmenený postoj Hamasu k návrhu na fázované prímerie a výmenu rukojemníkov v Gaze podporovaný Spojenými štátmi by potenciálne mohol pripraviť pôdu pre prvú prestávku v bojoch od novembra, hoci všetky strany varovali, že dohoda stále nie je zaručená.

V zozname štyroch požiadaviek, ktoré v nedeľu predložil úrad predsedu vlády, sa uvádza, že:

  1. "Akákoľvek dohoda umožní Izraelu vrátiť sa k boju, kým sa nedosiahnu jeho vojnové ciele."
  2. "Pašovanie zbraní Hamasu z hranice medzi Gazou a Egyptom nebude možné."
  3. "Návrat tisícok ozbrojených teroristov do severného pásma Gazy nebude možný."
  4. "Izrael maximalizuje počet živých rukojemníkov, ktorí budú vrátení zo zajatia Hamasu."

"Plán, s ktorým Izrael súhlasil a ktorý privítal prezident Biden, umožní Izraelu priviesť späť rukojemníkov bez toho, aby sa porušili ostatné ciele vojny," uvádza sa vo vyhlásení premiéra.

Uznávajúc, že ​​Hamas ustúpil od svojej požiadavky na priamy izraelský záväzok ukončiť vojnu a vrátiť sa k rokovaciemu stolu, vyhlásenie pripisuje zmenu „pevnému postoju premiéra proti pokusom zastaviť pozemnú operáciu IDF v Rafahu“.

Nemenovaný vysoký predstaviteľ Hamasu v nedeľu v rozhovore pre agentúru AFP potvrdil, že teroristická skupina sa už nesnaží o priamy záväzok k úplnému prímeriu, a vysvetlil, že „tento krok bol obídený, keďže sprostredkovatelia prisľúbili, že pokiaľ budú [rokovania o rukojemníkoch pokračovať, prímerie bude pokračovať]“.

V piatok Walla news oznámili, že šéf Mossadu David Barnea, hlavný vyjednávač Izraela, ktorý v ten deň absolvoval krátku cestu do Dauhy na rozhovory s katarskými mediátormi, odmietol požiadavku na písomný záväzok od mediátorov v súvislosti s touto témou, hoci Axios následne informoval že Washington pracuje na riešení nezhody.

Izrael uviedol, že v reakcii Hamasu na navrhovanú dohodu sú stále „medzery“ – podrobnosti, ktoré Netanjahuova kancelária zrejme zverejnila vo svojom vyhlásení –, ale očakáva sa, že všetky strany v najbližších dňoch zintenzívnia rokovacie úsilie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Times Of Israel, Foto: TVP Info / AFP / Jack Guez
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies