Británia: Vybrala miesto pre novú jadrovú elektráreň. Dosť energie pre 6 mil. domácností na 60 rokov

NETKY.SK • 22 Máj 2024, 17:05 • 2 min
Británia: Vybrala miesto pre novú jadrovú elektráreň. Dosť energie pre 6 mil. domácností na 60 rokov

LONDÝN - Británia vybrala miesto pre novú veľkú jadrovú elektráreň. Zvolila si severný Wales, preferovanou lokalitou je miesto na ostrove Anglesey. Dodávateľa ešte vláda nevybrala, uviedla len, že začala rokovať so zahraničnými energetickými spoločnosťami. Správu priniesla agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

V snahe splniť klimatické ciele a zvýšiť energetickú bezpečnosť chce Británia do roku 2050 zvýšiť kapacitu jadrových elektrární na 24 gigawattov. Zodpovedá to zhruba štvrtine predpokladaného dopytu po elektrine. V súčasnosti má jadro na dopyte podiel zhruba 14 percent.

V pobrežnej lokalite Wylfa na ostrove Anglesey sa nachádza jadrová elektráreň, ktorá vyrábala elektrinu v období rokov 1971 až 2015. Teraz je vyradená z prevádzky. Nová elektráreň by mohla vyrábať dostatok energie pre šesť miliónov domácností počas 60 rokov.
 
 V lokalite Wylfa chcela stavať jadrovú elektráreň už skôr japonská Hitachi, no plány v roku 2020 zrušila, pretože sa jej nepodarilo nájsť súkromných investorov ani si zaistiť dostatočnú podporu vlády.

Vláda nezverejnila, kto sú záujemcovia o výstavbu. Denník Financial Times na začiatku tohto mesiaca napísal, že s vládou o výstavbe elektrárne v oblasti rokuje juhokórejská spoločnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Reuters, Financial Times, Foto: Pohľad na vyradenú jadrovú elektráreň Wylfa na ostrove Anglesey, Británia / Phil Noble / Reuters
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies