Žiaci čítajú málo, minister Plavčan by uvítal viac povinnej literatúry

NETKY.SK • 28 Apríl 2016, 16:21 • 2 min
Žiaci čítajú málo, minister Plavčan by uvítal viac povinnej literatúry

BRATISLAVA – Minister školstva Peter Plavčan by uvítal, keby sa zoznam kníh v povinnej literatúre pre žiakov rozšíril. Podľa vlastných slov chce o tom diskutovať s komisiou Štátneho pedagogického ústavu, ktorá určuje rozsah povinnej literatúry.

slovakia

left justify in out

"Domnievam, že tých diel by tam malo byť podstatne viac, už len z toho dôvodu, že naša mládež málo číta," uviedol dnes v rámci Hodiny otázok v Národnej rade SR Plavčan. Malý záujem o literatúru u žiakov sa podľa jeho slov môže prejaviť aj v horších výsledkoch v medzinárodných meraniach pri čítaní s porozumením.

 

Plavčan v pléne odpovedal aj na to, aký je jeho postoj k žiadosti Združenia katolíckych škôl Slovenska o stiahnutie knihy Petra Pišťanka a Dušana Tarageľa "Sekerou a nožom" z povinnej literatúry pre stredoškolákov. Združenie považuje túto literatúru za nevhodnú a deformujúcu slovenskú mládež. "Kniha obsahuje perverzné a vulgárne výrazy urážajúce ľudskú dôstojnosť. Životný štýl, ktorý je v príkrom rozpore s ideálmi, ku ktorým má škola žiakov viesť, je v knihe predstavovaný ako vtipný príbeh bez dostatočného kritického postoja," uvádza združenie.

 

Podľa Plavčana komisia, ktorá určuje povinnú literatúru, odporučila túto publikáciu. Vyjadrovalo sa k nej viacero odborníkov, dokonca aj zo Slovenskej akadémie vied. "Pozriem sa na to a premyslím, čo s tou publikáciou. Fakt je ten, že odráža uvoľnenie sociálnych a spoločenských pomerov, aj keď ja osobne mám na to oveľa tvrdší názor, či taká publikácia by tam mala byť, alebo nie," dodal šéf rezortu školstva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies