Rokovania o brexite budú pokračovať aj tento týždeň

NETKY.SK • 15 Apríl 2019, 06:18 • 2 min
Rokovania o brexite budú pokračovať aj tento týždeň

LONDÝN - Aj napriek ďalšiemu oddialeniu odchodu Veľkej Británie z EÚ rokovania neutíchajú, Theresa Mayová musí nájsť spoločnú reč s labouristami.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"S ministrami a tieňovými ministrami sme sa dohodli na programe stretnutí na konkrétne témy," povedal šéf úradu britskej vlády David Lidington, ktorý v podstate plní úlohu zástupcu britskej premiérky Theresy Mayovej.

 

img

 

Premiérka musí s labouristami nájsť spoločnú reč v otázkach týkajúcich sa noriem životného prostredia, práv zamestnancov po brexite aj budúcich vzťahov s úniou v súvislosti s bezpečnosťou.

 

Lidington  však upozornil, že kompromis na oboch stranách je v tejto situácii viac ako nutný. Proces brexitu by už totiž nemal byť podľa neho nijako brzdený. Vzájomná dohoda je veľmi dôležitá. V prípade, že sa zhoda nedosiahne, v otázke brexitu britským zákonodarcom predložia niekoľko možností. Parlament bude po veľkonočnej prestávke zasadať 23. apríla.

 

Poslanci z Labouristickej strany však verejne upozornili svojho predsedu Jeremyho Corbyna, že ich strana sa ľuďom zaviazala, že bude lobovať za konanie nového referenda. Ak by tak napokon neurobili, mohli by prísť o veľkú základňu svojich voličov.

 

img

 

Na mimoriadnom summite, ktorý sa konal 10. apríla, sa lídri všetkých 27 členských štátov EÚ zhodli, že dajú Británii ďalšiu možnosť odkladu brexitu v záujme záchrany patovej situácie, kedy hrozilo, že by krajina musela z únie odísť bez dohody, čím by ohrozila nie len seba, ale aj samotnú Európu. Ďalší termín brexitu je určený na 31. októbra 2019, avšak krajina môže odísť aj skôr, hneď, ako dospeje k dohode v parlamente. Ak sa im to však nepodarí do 23. mája, budú musieť usporiadať voľby do Európskeho parlamentu, čomu sa chcú vyhnúť. Ak by tieto voľby nerealizovali, Briti vystúpia z EÚ automaticky 1. júna 2019 bez dohody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies