Británia bude chcieť s EÚ vyjednať novú dohodu o brexite

NETKY.SK • 28 Máj 2019, 10:54 • 2 min
Británia bude chcieť s EÚ vyjednať novú dohodu o brexite

LONDÝN - Britský minister zahraničia Jeremy Hunt sa počas dnešného dňa vyjaril, že Spojené kráľovstvo potrebuje novú dohodu o brexite vrátane nového vyjednávacieho tímu, ktorého súčasťou by mali byť Európska výskumná skupina (ERG) a severoírska Demokratická unionistická strana (DUP).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Hunt je názoru, že návrh dohody z dielne Mayovej, ktorá ho vyrokovala so zástupcami EÚ ešte v novembri minulého roku, nie je pre Britániu výhodný. Z thto hľadiska sa preto musí prerokovať nanovo. Zmena by v sebe mala zahrňovať aj tzv. írsku poistku (backstop). Europska únia však rokovania dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ odmietla.

 

"Čo musíme spraviť, je mať nový vyjednávací tím, v ktorom musí byť nielen vláda, ale aj DUP a ERG (Európska výskumná skupina, v ktorej sú zoskupení brexitoví stúpenci tvrdej línie). Myslím si, že by tam mal byť niekto zo Škótska a Walesu," vyjadril sa Hunt pre médiá.

 

"Ak majú vo vyjednávacom tíme patričné zastúpenie aj iné hlasy... myslím si, že potom môžete Bruselu ukázať dôveru, že rokujú s niekým, kto je schopný dosiahnuť dohodu," dodal.

 

img

 

Britský minister zahraničia sa chce už v blízkej budúcnosti uchádzať o post lídra Konzervatívnej strany. Svoj zámer vyjadril po tom, ako premiérka Theresa Mayová minulý týždeň v piatok vyhlásila, že 7. júna plánuje odstúpiť z funkcie predsedníčky konzervatívcov a zostať prechodne úradujúcou premiérkou. V úrade bude podľa svojich slov dovtedy, kým si jej strana nevyberie nového lídra. Dolná smemovňa britského parlamentu musí o navrhovanej dohode o brexite rozhodnúť do konca októbra. 

 

img

 

Súčasťou rokovaní o odchode Británie z EÚ chce byť aj predseda protieurópskej Strany brexitu (BP) a britský europoslanec Nigel Farage, ktorého strana získala vo voľbách do Európskeho parlamentu takmer 32 percent hlasov, čo je najviac zo všetkých politických subjektov v Spojenom kráľovstve.

 

https://www.netky.sk/clanok/po-eurovolbach-je-riziko-brexitu-bez-dohody-este-vyssie

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies