Brexit odložili, Británia z EÚ odíde v tento magický dátum

NETKY.SK • 11 Apríl 2019, 06:20 • 2 min
Brexit odložili, Británia z EÚ odíde v tento magický dátum

BRUSEL - Lídri Európskej únie rokovali celú noc, no napokon sa dohodli. Británii odsúhlasili ďalší odklad brexitu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Britská premiérka Theresa Mayová spolu so všetkými lídrami EÚ rokovala celú noc, až sa nakoniec dohodli na tzv. flexibilnom predĺžení. To znamená, že oficiálne sa termín definitívneho odchodu z únie presunie na 31. októbra tohto roka, teda o ďalších šesť mesiacov, no v prípade, že sa britskí poslanci dohodnú skôr, môže sa tak stať aj v termíne do 22. mája. "Tento odklad nám umožňuje urobiť jedno: zvládnuť celý proces tak, ako sme si ho my stanovili," vyhlásila Mayová. "Ak to dokážeme pred 22. májom, potom sa nemusíme zúčastniť na voľbách do Európskeho parlamentu," doplnila. Eurovoľby sú naplánované na 23.-26. mája.

 

Vďaka odkladu brexitu na „preddušičkovský“ aleho haloweensky dátum dostala Británia pol roka na to, aby spoločne našli najlepšie možné riešenie pre svoj odchod. Predseda Európskej rady Donald Tusk na krajinu apeloval, aby tento čas naplno využili. "Dovoľte mi uzavrieť posolstvo britským priateľom takto: prosím, nepremrhajte tento čas," dodal.

 

img

 

V júni by mal prebehnúť summit, na ktorom Británia členom EÚ odprezentuje všetky svoje pokroky v oblasti pripravovaného brexitu, avšak Tusk upozornil, že úmyslom únie je celý proces v závere októbra ukončiť. Aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker verí, že Británia bude spolupracovať, kým bude v EÚ. Poznamenal, že väčšina kľúčových rozhodnutí EÚ sa robí kvalifikovanou väčšinou, "takže možnosti Británie blokovať ich... sú veľmi obmedzené".

 

img

 

Francúzsky prezident Emmanuel Macron bol počas summitu hlavným odporcom ďalšieho odkladu, no napokon  vyhlásil, že posledný šesťmesačný odklad brexitu je "najlepším možným kompromisom", ktorý chráni zvyšok Európskej únie. Macron vyhlásil, že teraz je "rad na Britoch, aby si vyjasnili, či sa chcú zúčastniť na voľbách do Európskeho parlamentu na budúci mesiac, hoci o niekoľko mesiacov europarlament opustia".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona