Británia a Írsko sa dohodli, ako po brexite zabezpečia práva občanom

NETKY.SK • 9 Máj 2019, 07:07 • 2 min
Británia a Írsko sa dohodli, ako po brexite zabezpečia práva občanom

LONDÝN - Brexit nebude prekážkou pre Britov pracujúcich v Írsku ani pre Írov zarábajúcich v Británii.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V zmysle dohody, ktorú včera podpísalo Írsko s Britániou, budú môcť jednotliví občania aj po brexite využívať spoločnú cestovnú zónu (CTA). Táto zóna bude fungovať v štandardnom režime bez ohľadu na to, za akých podmienok Británia EÚ opustí.

 

img

 

V stredu podpísaná dohoda zaručuje Britom, že aj po odchode ich krajiny z EÚ budú môcť v Írsku žiť, pracovať, študovať, dostávať zdravotnú starostlivosť a zúčastňovať sa na voľbách. Tie isté práva budú mať recipročne aj írski občania na území Spojeného kráľovstva.

 

Brexit sa po rozsiahlych komplikáciách dvakrát prekladal, poslanci sa totiž nevedeli zhodnúť na znení dohody o vystúpení z EÚ. Momentálne je posledným možným termínom na odchod 31. október tohto roka. Ide však o takzvaný flexibilný termín, čo v praxi znamená, že pokiaľ dôjde k dohode skôr, Británia nemusí striktne s odchodom čakať do 31. 10. Akonáhle sa tak stane, stratia Briti právo žiť v ktorejkoľvek členskej krajine EÚ, vrátane Írskej republiky.

 

Je známe, že po uskutočnení brexitu opustí Theresa Mayová post premiérky. Sama sa tak vyjadrila v marci, kedy povedala, že o novej podobe vzťahov s Európou už bude rokovať iná vláda.

 

img

 

Mayovú však stále neopúšťa nádej, verí, že parlament jej dohodu odobrí už v nasledujúcich týždňoch. Ak by tak urobili do 30. júna, britskí poslanci by už nemuseli zasadnúť v novom europarlamente, ktorý vzíde z májových volieb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies