Theresa Mayová sa stretla s Macronom, žiadala o podporu

NETKY.SK • 10 Apríl 2019, 07:10 • 2 min
Theresa Mayová sa stretla s Macronom, žiadala o podporu

LONDÝN/PARÍŽ - Britská premiérka Theresa Mayová sa snaží získať podporu európskych lídrov, aby získala pre svoju krajinu ďalší odklad brexitu, stretla sa preto aj s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Mayová a Macron spolu diskutovali na tému súčasnej situácie v súvislosti s brexitom a o možnosti ďalšieho odkladu termínu odchodu krajiny z EÚ. Mayová chce i naďalej rešpektovať výsledky referenda z roku 2016, kedy si občania odhlasovali opustenie EÚ a pokúsi sa presadiť ako ďalší možný termín brexitu 30. jún. Stane sa tak však len za predpokladu, že sa dovtedy krajine podarí odhlasovať rozvodovú dohodu. Britská premiérka sa zároveň vyjadrila, že urobí všetko preto, aby sa jej krajina 23. mája už nemusela zapájať do eurovolieb.

 

img

 

Mayová s francúzskym prezidentom strávila len niečo vyše hodiny, pričom krátko pred tým bola v Berlíne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, s ktorou rozoberala rovnaké témy.

 

Európskych lídrov dnes čaká mimoriadny summit, kde bude mať každý z 27 členov EÚ možnosť vyjadriť svoj súhlas, resp. nesúhlas s ďalším odkladom brexitu. Pokiaľ by lídri odklad opätovne odsúhlasili, Briti opustia úniu k 30. júnu, ak by však nesúhlasili, dôjde k tvrdému brexitu, a to už v piatok. Predpokladá sa však, že jednotlivé európske krajiny umožnia Británii ďalší odklad.

 

Theresa Mayová sa má ešte pred začatím summitu stretnúť aj s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom. Ten včera opätovne navrhol, aby sa brexit odložil až o rok. "Myslím, že by sme mali rokovať aj o alternatíve, ktorou je dlhší odklad. Jednou z možností by bolo flexibilné predĺženie, ktoré by trvalo len toľko, koľko bude potrebné, a zároveň nie dlhšie ako jeden rok," povedal v utorok Tusk.
 

img


To by však podľa neho muselo byť podmienené splnením určitých podmienok zo strany Londýna, a jednou z nich by bolo aj to, že dohoda o brexite, ktorú Mayovej vláda vyjednala s európskymi predstaviteľmi, sa už nebude opätovne otvárať a meniť. Práve o jej opätovné prerokovanie sa Mayová v posledných mesiacoch urputne snažila, európski predstavitelia to však odmietali.

 

Zdá sa, Mayová má čoraz menšiu podporu, kritizujú ju aj stúpenci tvrdého brexitu, aj tí, ktorí by v EÚ radšej ostali. Premiérka však zrušenie brexitu nepripúšťa, rovnako ako odmieta aj opätovné referendum, a to i napriek tomu, že už niekoľko mesiacov je verejná mienka v krajine jednoznačne naklonená zotrvaniu v únii, čo potvrdzujú prieskumy všetkých renomovaných agentúr.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies