Ďalšie rokovanie o brexitovej dohode sa uskutoční v júni

NETKY.SK • 15 Máj 2019, 09:35 • 2 min
Ďalšie rokovanie o brexitovej dohode sa uskutoční v júni

LONDÝN - Budúci mesiac sa v britskom parlamente ponesie v duchu ďalšieho, už štvrtého, hlasovania o rozvodovej dohode. Má tentokrát šancu na schválenie?

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ďalšie hlasovanie k dohode o brexite by sa malo uskutočniť už počas prvého júnového týždňa. Je otázne, či poslanci zmenili názor, pretože tú istú dohodu odmietli už trikrát. Momentálne sa Británia nachádza v režime, kedy je termín ich odchodu z EÚ flexibilný. Konečný dátum a posledný možný deň na opustenie únie je 31. 10., avšak pokiaľ sa poslanci zhodnú, môže sa tak stať aj skôr. Ak by sa teda dohodu podarilo prijať už v júni, k brexitu by došlo ešte pred parlamentnými prázdninami, ktoré sa začnú koncom júla.

 

img
 

Konzervatívci a labouristi sa už niekoľko týždňov pokúšajú dosiahnuť kompromis. Stále sa im to však nedarí. Theresa Mayová a opozičný líder Jeremy Corbyn sa stretli aj včera a svoje rokovanie ohodnotili ako užitočné a konštruktívne. Rozhovory ich zástupcov budú pokračovať aj dnes.

 

Labouristi sú za opakovanie referenda, pretože posledné prieskumy ukazujú, že Briti by dnes hlasovali úplne inak, čo by situáciu mohlo dramaticky zmeniť. Mayová to však odmieta, vraj sa ľudí nebude pýtať dvakrát na to isté. K téme brexitu sa už vyjadrili.

 

img


Premiérka sa vyjadrila, že rezignuje na svoju funkciu, keď sa dohodu konečne podarí schváliť. Mnohí konzervatívci na ňu tlačia, aby bola konkrétnejšia a uviedla presný dátum svojho odstúpenia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies