Po eurovoľbách je riziko brexitu bez dohody ešte vyššie

NETKY.SK • 28 Máj 2019, 06:55 • 2 min
Po eurovoľbách je riziko brexitu bez dohody ešte vyššie

LONDÝN - V rámci eurovolieb zvíťazila v Británii protieurópska Strana brexitu Nigela Faragea, ktorá tak získala 29 zo 73 britských kresiel v EP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V Británii sa voľby do EP konali napriek tomu, že krajina EÚ opustí najneskôr 31. októbra. Historickú porážku v nich ale utrpela vládnuca Konzervatívna strana, pričom do výrazného vedenia sa dostala Strana brexitu. Tým pádom sa zvyšuje pravdepodobnosť, že krajina opustí Európsku úniu bez dohody.

 

Na čele populistickej Strany brexitu stojí Nigel Farage, ktorý bol jedným z hlavných organizátorov kampane za vystúpenie Británie z EÚ. Zaujímavé je, že strana má len tri mesiace, je teda úplne nová, Farage ju založil vo februári. Napriek tomu si dokázala získať množstvo voličov. Ťaží totiž z hnevu miestnych ohľadom nepostupujúceho brexitu. Farage rozhodne chce odchod Británie z EÚ 31. októbra a tvrdí, že jeho strana by mala mať slovo aj v každých nových rokovaniach s Bruselom o brexite.

 

img

 

Theresa Mayová a jej konzervatívci utrpeli naozaj potupnú porážku, získali len 9,1 percenta, čo zodpovedá 4 kreslám v EP. Naproti tomu sa s druhým najväčším počtom hlasov umiestnili proeurópski Liberálni demokrati (20,3 percenta hlasov = 16 kresiel) a Zelení (12,1 percenta hlasov = 7 kresiel), čo symbolizuje masívne názorové rozdiely v rámci krajiny, pretože tieto strany bojujú proti brexitu. Británia je momentálne plná paradoxov.

 

Výsledok eurovolieb v Británii Mayovú podľa jej slov "veľmi sklamal". Dodala: "To ukazuje, aké dôležité je dosiahnuť dohodu o brexite, a ja úprimne dúfam, že tieto výsledky ovplyvnia aj myslenie v parlamente."

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona