Vážne tvrdenie Miloša Zemana: „Informácie o ruskej invázii na Ukrajinu je blamáž tajných služieb USA!"

NETKY.SK • 17 Február 2022, 09:30 • 2 min
Vážne tvrdenie Miloša Zemana: „Informácie o ruskej invázii na Ukrajinu je blamáž tajných služieb USA!"

Prezident Miloš Zeman prišiel s tvrdením, že nečaká ruský ozbrojený útok voči Ukrajine, informácie o ruskej agresii v týchto dňoch označil za "blamáž amerických tajných služieb".

slovakia

left justify in out

Zeman zopakoval, že Rusom by vojna priniesla viac škody v podobe sankcií ako úžitku v tom, že vyšlú Kyjevu vojenské varovanie. A to podľa neho Moskva nebude riskovať. Nevylúčil, že situácia môže vyústiť do lokálneho konfliktu na hraniciach samozvaných republík v oblasti Donecka a Luhanska na východe Ukrajiny, ktoré vyhlásili proruskí separatisti.

 

img

 

Američania opakovane upozorňovali, že útok na Ukrajinu zo strany Ruska by mohol prísť kedykoľvek. Svetom kolovala informácia, že k útoku malo dôjsť 16. februára. V pondelok to denníku N povedal námestník ministra zahraničných vecí a vedúci pracovnej skupiny k situácii vo východnej Európe Martin Dvořák (STAN).

 

„Rusi nie sú blázni, aby sa púšťali do operácie, ktorá im prinesie viac škody ako úžitku. Pokiaľ ide o americké tajné služby, je to ich tretia blamáž. Prvá bola v Iraku, kde sa nenašli zbrane hromadného ničenia. Druhá bola v Afganistane, keď tvrdili, že Taliban nikdy nedobyje Kábul. No a tretí je teraz," vyhlásil český prezident. Kvôli stiahnutiu jednotiek NATO z Afganistanu by mal podľa neho odstúpiť generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg.

 

img

 

Moskva sústreďuje už niekoľko týždňov pri hraniciach s Ukrajinou desaťtisíce vojakov a západné krajiny varujú pred nebezpečenstvom toho, že do susednej krajiny podnikne inváziu. Rusko síce poprelo, že by sa chystalo napadnúť susednú krajinu, varovalo ale, že by mohlo podniknúť neupresnené "vojensko-technické" akcie, ak Západ nepristúpi na jeho požiadavky vrátane obmedzení týkajúcich sa Severoatlantickej aliancie.

 

Proti informáciám, že Moskva je pripravená a vojna sa môže začať každý okamih, hovorí podľa Zemana sťahovanie ruských jednotiek po tom, čo na svojom vlastnom území dokončili vojenské cvičenia. Návrat časti vojakov po cvičeniach pri ukrajinských hraniciach do posádok oznámilo ruské ministerstvo obrany, Spojené štáty naopak zaznamenali známky toho, že opačným smerom vyrazilo viac vojakov.

 

Zeman si nemyslí, že by si Rusko chystaný útok rozmyslelo práve kvôli tomu, že o plánoch západnej tajnej služby dopredu vedeli a upozornili na to. 

 

„Myslím si, že to je pokus dodatočne zakryť spomínanú blamáž. Ja som dostal správu, že útok sa začne o päť dní. Táto správa pochádzala z amerických zdrojov a prišla pred piatimi dňami. Nuž, a ako vidíte, nestalo sa tak," uviedol v MfD s tým, že správa pochádzala od americkej tajnej služby CIA. „A ja sa CIA nepýtam, aké má informačné zdroje. Iba na základe troch uvedených prípadov pochybujem o kvalite týchto zdrojov," poznamenal český prezident.

 

img

 

Zeman v otázke rusko-ukrajinského napätia zdieľa názor svojho predchodcu v prezidentskom úrade Václava Klausa, ktorý ho vyjadril v otvorenom liste premiérovi Petrovi Fialovi (ODS). Bývalý prezident vyzval Fialu, aby sa zasadil o rokovania s cieľom nájsť bezpečnostné záruky pre všetky zúčastnené strany sporu. Riziko vzniku otvoreného vojnového konfliktu považuje za reálne. Aj keď Rusko sleduje svoje vlastné záujmy, ktoré nie sú totožné so záujmami ďalších účastníkov, jeho obavy sú legitímne a treba ich brať vážne, domnieva sa Klaus.

 

Prečítajte si: Jaroslav Naď: „V prípade núdze sme pripravení prijať utečencov z Ukrajiny."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies