Dnes budú oznámené nominácie na prestížnu cenu Oscara za rok 2024

NETKY.SK • 23 Január 2024, 13:36 • 2 min
Dnes budú oznámené nominácie na prestížnu cenu Oscara za rok 2024

Nominácie na Oscara 2024 budú oznámené už dnes (23. 1. 2024). 96. udeľovanie cien akadémie nasleduje po roku, v ktorom dominovali blockbustery "Barbie" a "Oppenheimer" po celom svete a každý z nich zarobil vyše stovky miliónov dolárov.

slovakia

left justify in out

Herci Zazie Beetz a Jack Quaid budú hostiteľmi utorňajšieho oznámenia, pričom sa očakáva, že nominovaní budú zverejnení o 8:30 západoeurópskeho času (5:30 PST).

 

Minulý týždeň epický životopisný film Christophera Nolana o J. Robertovi Oppenheimerovi, vedúcom prísne tajného projektu Manhattan, ktorý vytvoril atómovú bombu počas druhej svetovej vojny, viedol nominácie na filmové ceny BAFTA s 13 uznaniami. Film Poor Things s Emmou Stone v hlavnej úlohe a režisérom Yorgosom Lanthimosom získal 11 nominácií na britskú verziu Oscarov.

 

Na udeľovaní Zlatých glóbusov začiatkom tohto mesiaca získal "Oppenheimer" päť ocenení, vrátane najlepšieho dramatického filmu. Christopher Nolan si odniesol domov Zlatý glóbus za najlepšieho režiséra. Za briliantne stvárnenie hlavnej postavy Cillianovi Murphymu vynieslo ocenenie najlepšieho herca v dráme a herec Robert Downey Jr. získal zase cenu za najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe. Je teda vysoko pravdepodobné, že "Oppenheimer" spraví rozruch aj na udeľovaní cien akadémie.

Po prvýkrát nominovaná na Zlatý glóbus Lily Gladstonová vyhrala najlepšiu herečku za svoje herecké vystúpenie vo filme "Killers of the Flower Moon" od režiséra Martina Scorseseho.

 

Film "Poor Things" vyhral glóbus za najlepší hudobný alebo komediálny film, a herečka Emma Stoneová získala cenu najlepšej herečky kategóriePaul Giamatti vyhral cenu za najlepšieho herca v muzikáli alebo komédii pre Alexandrov Paynov film "The Holdovers," a Giamattiho kolegyňa Da 'Vine Joy Randolphová vyhrala cenu za najlepšiu podpornú herečku.

 

Megaúspešná "Barbie" od režisérky Grety Gerwigovej bola nominovaná na 9 glóbusov, vrátane ceny za najlepšieho režiséra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CBS News, Foto: iROZHLAS / Reuters
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies