Občania môžu byť aj pozorovateľmi vo volebných miestnostiach

NETKY.SK • 22 September 2023, 14:00 • 2 min
Občania môžu byť aj pozorovateľmi vo volebných miestnostiach

BRATISLAVA - Pozorovatelia môžu vo volebných miestnostiach sledovať priebeh parlamentných volieb a priebeh zisťovania výsledkov volieb. Pozorovateľom môže byť ktokoľvek, musí to oznámiť predsedovi okrskovej volebnej komisie.

slovakia

left justify in out

Pozorovatelia sú povinní dodržiavať pokyny predsedu okrskovej volebnej komisie a zdržať sa zasahovania do činnosti komisie. Nesmú narúšať pokoj a nahliadať do osobných údajov voličov. Pozorovateľov možno z volebnej miestnosti vylúčiť, len ak by bol ohrozený priebeh hlasovania, sčítavania hlasov alebo z dôvodu nedostatočnej kapacity volebnej miestnosti.

 

Voľby môžu prísť sledovať aj pozorovatelia vyslaní medzinárodnými organizáciami. Ministerstvu vnútra sa už nahlásili pozorovatelia zo Slovinska, Južnej Kórey i medzinárodní pozorovatelia z Úradu pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR). Na Slovensko zároveň pricestovala hodnotiaca misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá bude posudzovať prípravu a priebeh parlamentných volieb.

 

Predčasné parlamentné voľby sa budú konať v sobotu 30. septembra. Volebná kampaň sa začala 9. júna, končí sa 48 hodín predo dňom konania volieb. Kandiduje v nich 24 politických strán alebo hnutí a jedna koalícia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: MV SR Foto: TASR / Svätopluk Písecký (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies