Ako vybrať účtovný program pre začínajúcich podnikateľov

NETKY.SK • 5 Január 2024, 14:00 • 2 min
Ako vybrať účtovný program pre začínajúcich podnikateľov

Pokiaľ patríte medzi drobných SZČO a pošlete pár faktúr mesačne, bez účtovného programu sa zaobídete. Ak však potrebujete podrobne viesť daňovú evidenciu, alebo rozbiehate s. r. o. a vediete účtovníctvo, účtovný program je nevyhnutnosťou. Prečítajte si, aké funkcie v ňom nájdete a podľa čoho vyberať.

slovakia

left justify in out

Na čo slúži účtovný program
Pod účtovným programom si väčšina ľudí predstavuje špecializovaný nástroj, v ktorom účtovníci spracovávajú doklady a mzdy. V skutočnosti však dokáže oveľa viac a bežne v ňom pracujú aj samotní podnikatelia. V malých a stredných firmách slúži účtovný program ako ústredný podnikový softvér.

V účtovnom programe spravujete:
●     sklad,
●     evidenciu reklamácií,
●     objednávky a faktúry z e-shopu,
●     výpočet cestovných náhrad,
●     skladové a účtovné analýzy,
●     mzdy,
●     evidenciu majetku,
●     adresár klientov,
●     knihu jázd,
●     maloobchodný predaj
●     a mnoho ďalšieho.

Účtovný program tiež začínajúcim podnikateľom uľahčuje tvorbu výkazov pre úrady tak, že pre väčšinu z nich obsahuje šablóny a predvyplní ich na základe dokladov a údajov, ktoré v systéme evidujete.

Jednoducho vytvoríte výkazy do Sociálnej poisťovne a dokumenty do zdravotných poisťovní alebo ročné zúčtovanie pre zamestnancov. K dispozícii máte aj podklady na tvorbu daňového priznania z príjmov a DPH či súhrnného, alebo kontrolného výkazu.

 

Ako nájsť vhodný účtovný program
Účtovný program vám bude slúžiť dlhé roky, a len čo si jeden systém vyberiete, prechod na iný by vás stál veľa času a peňazí. Preto venujte výberu dostatočnú pozornosť. Vyberajte vždy iba z programov, ktoré si môžete najprv bezplatne vyskúšať. Len tak zistíte, či sa vám v programe dobre pracuje.

Pred výberom si zostavte zoznam všetkých funkcií, ktoré potrebujete, a činností alebo procesov, ktoré chcete v programe riešiť. Premyslite si aj to, s akými nástrojmi potrebujete systém prepojiť – najdôležitejšie je prepojenie s e-shopom. Vďaka nemu vám budú objednávky a faktúry automaticky prúdiť medzi systémami a vyhnete sa množstvu prepisovania. Overte si, či dodávateľ účtovného programu umožňuje napojenie na vašu e-shopovú platformu.

Ako začínajúci podnikatelia sa poobzerajte po účtovnom programe, ktorý funguje na báze modulov. To znamená, že si nekupujete celý balík funkcií, ale iba tie, ktoré na prácu potrebujete. Vďaka tomu neplatíte za zbytočné funkcie, systém je prehľadnejší a bez problémov ho kedykoľvek rozšírite.

TIP: Na Slovensku je obľúbený jednoduchý účtovný program Money S3, v ktorom pracuje vyše 20 000 živnostníkov a majiteľov s. r. o. Na otestovanie ponúka bezplatnú verziu Štart.          



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Zdroj foto: Aksonsat Uanthoeng / Shutterstock.com. Článok obsahuje sponzorované odkazy.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies