Minister obrany R. Kaliňák sa stretol s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom

NETKY.SK • 14 November 2023, 10:45 • 2 min
Minister obrany R. Kaliňák sa stretol s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom

BRUSEL - Minister obrany Robert Kaliňák v pondelok 13. novembra 2023 vycestoval na pracovnú cestu do Bruselu, kde sa dnes koná stretnutie ministrov obrany členských štátov Európskej únie. V predvečer rokovaní európskych obranných lídrov sa minister Kaliňák stretol s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.

slovakia

left justify in out

Hlavnými témami rokovania s najvyšším predstaviteľom Severoatlantickej aliancie, na ktorom sa zúčastnil aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár, boli predovšetkým priority slovenskej vlády v oblasti bezpečnosti a obrany, či budúcnosť pomoci Ukrajine zo strany Slovenskej republiky.

 

Šéf rezortu obrany R. Kaliňák informoval generálneho tajomníka NATO o ukončení vojenskej pomoci Ukrajine zo slovenských skladových zásob. Slovensko aj napriek tomu ponúka dostatočne širokú škálu humanitárnej, civilnej a technickej nesmrtiacej pomoci. Zahraniční partneri rozhodnutie novej vlády plne rešpektujú.

Cieľom nového vedenia MO SR je taktiež posilniť kapacity a spôsobilosti ozbrojených síl pri plnení úloh smerujúcich k zachovaniu bezpečnosti občanov a štátu. Modernizácia bude smerovať aj k snahe o minimalizáciu rizika ohrozenia životov vojakov.

 

Minister Robert Kaliňák zároveň zdôraznil, že Slovensko je zodpovedný partner, ktorý je pripravený budovať spôsobilosti tak na individuálnej, ako aj kolektívnej úrovni. 



Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil zámer novej vlády modernizovať OS SR, umožniť rast obranného priemyslu a investovať do infraštrukturálnych projektov. Vyzdvihol tiež pokrok SR v súvislosti s plnením cieľov spôsobilostí a to vrátane snahy o obnovu samostatnej protivzdušnej obrany. Obe strany v rámci bilaterálneho rokovania potvrdili, že Aliancia a Slovenská republika budú spoločne pokračovať vo zvyšovaní pripravenosti, nasaditeľnosti a interoperability ozbrojených síl.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MO SR, Foto: MO SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies