Nezbavili sme sa zodpovednosti a neodovzdali riadenie krízy firme, tvrdí Mikulec

NETKY.SK • 30 Marec 2022, 14:04 • 2 min
Nezbavili sme sa zodpovednosti a neodovzdali riadenie krízy firme, tvrdí Mikulec

BRATISLAVA – Štát sa nikdy nezbavil zodpovednosti a nikdy neodovzdal riadenie utečeneckej krízy súkromnej firme. Vyhlásil to minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) v pléne Národnej rady (NR) SR počas diskusie k návrhu na jeho odvolanie.

slovakia

left justify in out

Pripustil, že zo začiatku krízy nefungovali procesy ideálne. Vzhľadom na limity a ďalšie technické zabezpečenie potrebovali podľa neho zabezpečiť súkromnú firmu. Nedostatky v rámci krízového riadenia či civilnej ochrany sú podľa neho výsledkom drancovania štátu z čias vlád Smeru-SD. Odmietol, že by sa niekto na objednávke obohacoval.

 

„Krízové riadenie nezlyhalo, ale došlo na svoje limity. Práve v tom momente sme využili aj súkromnú firmu, ktorá má bohaté skúsenosti s obrovským množstvom ľudí,“ povedal Mikulec. Firma bola podľa neho využitá len na pomoc vo veľkokapacitnom centre v Michalovciach.

 

img

 

Štát potreboval ďalšie stany a technické zabezpečenie, pokiaľ chcel zabezpečiť adekvátne podmienky pre utečencov. Išlo podľa neho o konsenzuálne rozhodnutie štábu v Sobranciach za účasti ministra dopravy a ďalších predstaviteľov štátu. Na štábe padla podľa neho otázka, či vie niekto z prítomných odporučiť niekoho, kto by to vedel v krátkom čase zabezpečiť.

 

„Došlo k odporučeniu firmy Dustream, ktorá mala na to kapacity ,technické aj personálne,“ skonštatoval Mikulec s tým, že firma to vedela zabezpečiť za víkend. Aj Úrad pre verejné obstarávanie podľa neho skonštatoval, že v takejto situácii je priame rokovacie konanie v poriadku. „Nie je pravdou, že sa tu niekto obohacuje,“ dodal.

 

Mikulec odkázal šéfovi Smeru-SD Robertovi Ficovi, že nechutne využíva utečeneckú krízu na získanie politických bodov. Minister pripomenul, že od začiatku utečeneckej krízy pôsobili na prechodoch a v ich blízkosti všetky zložky štátu. Štát podľa Mikulca vytvoril všetky štruktúry, ktoré potrebuje na riadenie krízy, ktorá je v gescii nielen Hasičského a záchranného zboru, ale aj iných zložiek záchranného systému.

 

„Obrovskou mierou nám pomohli dobrovoľné organizácie, ktoré odviedli úžasnú prácu,“ dodal s tým, že dobrovoľnícke organizácie boli zapojené aj do riadenia a do koordinácie. Upozornil, že napríklad v rámci civilnej ochrany chýbal ľuďom potrebný tréning a výcvik, za čo nesú zodpovednosť bývalé vlády.

 

Poslanec Smeru-SD Ľubomír Vážny pripomenul, že rezort vnútra aj iné rezorty majú stovky ľudí, ktorí sa zaoberajú krízovým manažmentom. Ladislav Kamenický (Smer-SD) dodal, že nebyť starostov a primátorov okolitých obcí či dobrovoľníkov, situáciu by nezvládali. Keď sa upokojila, nastal podľa neho čas na „kšeft“, preto ho dohodili najbližšiemu známemu. V pléne vystúpil aj premiér Eduard Heger (OĽaNO) a odprezentoval stanovisko vlády, ktorým kabinet nesúhlasí s návrhom na odvolanie Mikulca z funkcie.

 

Možno vás zaujme: Vláda rokovala o vyslovení nedôvery Romanovi Mikulcovi!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies