Nemecko chce zakázať fajčenie v autách, ak sú pasažiermi deti alebo tehotné ženy

NETKY.SK • 8 Júl 2023, 15:00 • 2 min
Nemecko chce zakázať fajčenie v autách, ak sú pasažiermi deti alebo tehotné ženy

BERLÍN - Nemecké ministerstvo zdravotníctva chce zakázať fajčenie v autách, ak v nich cestujú deti alebo tehotné ženy. O zavedenie takéhoto opatrenia už dlhší čas žiadajú viaceré nemecké spolkové krajiny, informovala v piatok agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Návrh zákona, ktorý vypracoval šéf nemeckého rezortu zdravotníctva Karl Lauterbach, je ešte potrebné skonzultovať s ďalšími ministerstvami, kým bude predložený na posúdenie celej vláde. Návrh rozširuje zákaz fajčenia, ktorý už platí v prostriedkoch hromadnej dopravy, aj na "uzavreté vozidlá, ak sú prítomné tehotné ženy alebo maloletí". Za porušenie zákazu by mohla hroziť pokuta vo výške až do 3000 eur.

 

 

Krajinská vláda v Dolnom Sasku vysvetlila, že koncentrácia tabakového dymu v autách môže byť až päťkrát vyššia, než "v priemernej zafajčenej krčme". Odvolala sa pritom na poznatky Nemeckého centra pre výskum rakoviny. Takéto množstvo tabakového dymu môže deťom a mladým ľuďom poškodiť pľúca či vyvolať ochorenia dýchacej sústavy a stredného ucha. Agentúra DPA pripomína, že minister Lauterbach plánuje okrem toho rozšíriť doposiaľ platné zákazy fajčenia okrem klasických cigariet aj na elektronické cigarety a produkty z konope.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
TASR/KB Netky, Foto: unsplash
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies