Nevera rozbíja dôveru aj silné putá: Ako sa dostať von z emocionálneho pekla?

NETKY.SK • 1 Január 2024, 09:00 • 2 min
Nevera rozbíja dôveru aj silné putá: Ako sa dostať von z emocionálneho pekla?

Pre niektorých ľudí je aféra porušením dohody. Ak vo svojom srdci viete, že toto je niečo, čo nemôžete nikdy odpustiť, opustiť vzťah nadobro môže byť pre vás najlepšie. Pochopenie , kedy odísť po nevere, je dôležité, aby ste sa cítili pokojne so svojím rozhodnutím. Zostať, keď by ste mali odísť, často končí v manželstve pocitom odporu . Podobne, ak nemáte motiváciu robiť prácu potrebnú na nápravu vzťahu, nie ste povinní zostať.

slovakia

left justify in out

Nie je ľahké vyliečiť sa po tom, čo vás niekto podviedol – napokon, všetko okolo nevery je silne bolestivé. Nezáleží na tom, či to bola jednorazová indiskrétnosť, séria mikroflirtov , emocionálne podvádzanie v práci alebo zistenie, že váš partner je sériový podvodník alebo má tajnú rodinu v Tolede. Bez ohľadu na odtieň nevery, s ktorým máte dočinenia, je úplne prirodzené cítiť pocit zrady, hnevu a smútku.

Ak ste sa o nevere svojho partnera dozvedeli po rokoch spolu, môže byť ešte ťažšie sa s novinkou vyrovnať. Keď spolu zdieľate životný priestor, možno ste si nedokázali poskytnúť fyzický alebo duševný priestor, ktorý potrebujete na spracovanie situácie.

Ale ak existuje jedna vec, ktorú chcú profesionáli vo vzťahu, aby ste vedeli, je to, že s časom a trpezlivosťou je možné uzdravenie.

Účinky nevery na vašu myseľ a telo

Predtým, ako začnete prechádzať podvádzaním, je dôležité pochopiť, čo sa stane s vašou mysľou a telom po tom, čo sa dozviete správy o strate vernosti vášho partnera.
Podľa autorky, verejnej reči a odborníčky na sex a vzťahy Dr. Tara Suwinyattichaiporn , PhD., obete nevery prechádzajú niekoľkými štádiami zložitých emócií, keď sa vyrovnávajú so zradou – podobne ako sedem štádií smútku, ktoré zažívame po smrti milovanej osoby. 

„Zvyčajne prvá vec, ktorú ľudia zažijú, je hnev,“ hovorí doktorka Tara. „Potom máš zmätok. Napríklad, prečo to urobili? Čo sa pokazilo? A potom príde smútok. Potom niektorí ľudia zažívajú popieranie alebo ospravedlňujú činy svojho partnera.

 A potom niektorých ľudí zasiahne odpor. To je zvyčajne posledné pretrvávajúce štádium následkov nevery: ťažký odpor.

Necíťte sa povinný zostať

Pre niektorých ľudí je aféra porušením dohody. Ak vo svojom srdci viete, že toto je niečo, čo nemôžete nikdy odpustiť, opustiť vzťah nadobro môže byť pre vás najlepšie. Pochopenie , kedy odísť po nevere, je dôležité, aby ste sa cítili pokojne so svojím rozhodnutím. Zostať, keď by ste mali odísť, často končí v manželstve pocitom odporu . Podobne, ak nemáte motiváciu robiť prácu potrebnú na nápravu vzťahu, nie ste povinní zostať.

Ak je aféra súčasťou vzoru neúcty a zneužívania vo vzťahu, najzdravšou voľbou pre vás môže byť aj definitívne opustiť vzťah. Nemáte žiadnu povinnosť zostať vo vzťahu, kde ste vystavení emocionálnemu, fyzickému, sexuálnemu a/alebo finančnému zneužívaniu.

Choďte na terapiu (alebo párové poradenstvo)

To, že niekto zlomí vašu dôveru, môže vyvolať množstvo neistoty a pochybností. Zatiaľ čo váš podporný systém vám určite pomôže znova vidieť vaše úžasné ja, rezervácia sedenia s odborníkom na duševné zdravie môže skutočne pomôcť procesu hojenia.

Terapeuti sú tu pre vás a vaše obavy. Vaši priatelia alebo rodina budú mať všetky svoje vlastné perspektívy, aj keď to myslia dobre! Takže ak sa cítite stratení, zranení a zmätení, terapeut vám môže pomôcť navigovať v týchto emóciách a priviesť vás späť na bezpečnejšie miesto.

Ak sa rozhodnete na svojom vzťahu popracovať, návšteva párovej poradne je skvelý nápad. Vyriešenie nevery v bezpečnom a otvorenom prostredí s profesionálom, ktorý vedie konverzáciu, vám môže pomôcť vyhnúť sa nie príliš veľkým štýlom riešenia konfliktov , ktoré veci zhoršia. Vedeli ste, že okrem párovej terapie môžete absolvovať aj individuálnu terapiu? Môže byť skutočne užitočné spracovať to, čím prechádzate, v bezpečnom priestore, ktorý je len váš!

Vráťte sa k svojim vášňam

Keď ste podvedení, môžete sa cítiť veľmi neistí sami sebou a svojou identitou. Zameraním sa na svoju radosť môžete pomôcť vybudovať si sebahodnotu spôsobom, ktorý je o vás a o tom, čo robíte, a nie o vašom vzťahu k niekomu inému. To môže byť veľmi užitočné, keď sa chcete dostať cez to, že vás niekto podvádza, ale je tiež skvelé zamerať sa na svoje vášne, ak sa rozhodnete zostať vo vzťahu.

Takže vytiahnite turistické topánky, olejové farby alebo akustickú gitaru a do toho.

Neponáhľajte sa

Ak sa chcete dostať cez neveru, môžu nastať dve prudké reakcie: Úplné zavrhnutie partnera, prisahanie, že sa s ním už nikdy nerozprávate, alebo príliš rýchle odpustenie, aby ste vzťah napravili. Obe však nie sú pre vás dobré.

Tieto veci si vyžadujú čas . Ak si myslíte, že by ste problémy mohli vyriešiť spoločne, rozhodnutie o strašení svojho partnera vás môže viesť k tomu, že to budete ľutovať. Alebo, ak odpustíte príliš rýchlo, môžete mať v budúcnosti zášť, skryté pocity a pasívne agresívne poznámky.

Čokoľvek sa rozhodnete urobiť, venujte tomu čas. Spracujte všetky emócie. 

Zdroje:

https://www.wellandgood.com/how-to-heal-after-being-cheated-on/

https://www.choosingtherapy.com/how-to-get-over-being-cheated-on/

https://divethru.com/how-to-heal-after-being-cheated-on/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: divorcedgirlsmiling.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies