Polícia sa chce sprístupniť aj mladým ľuďom! Do svojich radov chcú priberať už 18 ročných

NETKY.SK • 16 Máj 2021, 16:22 • 2 min
Polícia sa chce sprístupniť aj mladým ľuďom! Do svojich radov chcú priberať už 18 ročných

BRATISLAVA – Vek na vstup po radov slovenskej polície by sa mohol znížiť z 21 na 18 rokov.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom TASR, ktorému to uviedol policajný prezident Peter Kovařík. Takýmto spôsobom by sa mohli doplniť chýbajúce kapacity na základných útvaroch. Kovařík tiež uvažuje o zrušení menoviek na policajných uniformách. Ako avizoval šéf polície, tieto zmeny by mali byť zahrnuté v pripravovanej novele zákona o Policajnom zbore (PZ). 

 

 

Podľa platnej legislatívy policajti nastupujú, keď majú 21 rokov, čo nám spôsobuje obrovské problémy, pretože mladí ľudia, ktorí skončia strednú školu, si nájdu zamestnanie a potom, keď sú zabehnutí v živote, usadení, nemajú záujem sa vracať do Policajného zboru,“ vysvetlil Kovařík.

 

img

 

Doplnil, že v rámci posilňovania vyšetrovania finančnej kriminality a analytických kapacít sa plánuje polícia zamerať aj na ľudí s vysokoškolským vzdelaním v určitých odboroch. Takýmto spôsobom chce naplniť približne polovicu plánovaných pozícií.

 

„Finančné vyšetrovanie v pôsobnosti PZ znamená, že človek má prax aj so štandardným vyšetrovaním s trestnoprávnymi predpismi, ich použitím a k tomu pridanú hodnotu, že musí byť počítačovo zručný, mať cit na to, čo hľadať v systémoch,“ načrtol Kovařík. 

 

Výcvik,  materiálne zázemie, či ďalšie zmeny na posilnenie finančného vyšetrovania by chcela polícia financovať z plánu obnovy. K dispozícií bude mať viac ako 14-miliónov eur. 

 

img

 

Kovařík si tiež myslí, že menovky na uniformách sú v mnohých prípadoch kontraproduktívne. Je jednoznačne za to, aby bol každý policajt identifikovaný, nie však jeho menom.

 

Vysvetlil, že ľudia si policajtov často fotia či natáčajú na mobil, fotky a videá následne zdieľajú na sociálnych sieťach, kde sú vystavený útokom či vyhrážkam. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona