Zelené raje starého kontinentu. Ktoré botanické záhrady v Európe treba navštíviť?

NETKY.SK • 16 December 2023, 16:32 • 2 min
Zelené raje starého kontinentu. Ktoré botanické záhrady v Európe treba navštíviť?

Nájdete v nich nielen nádherné kvetinové záhony, ale aj vzácne a ohrozené rastliny, ktoré sa pestujú v skleníkoch, arborétach a laboratóriách.

slovakia

left justify in out

Botanické záhrady sú miestami, kde sa môžeme obdivovať kráse a rozmanitosti prírody, naučiť sa niečo nové o rastlinách a zároveň si oddýchnuť od ruchu veľkomesta. V Európe nájdeme mnoho úžasných botanických záhrad, ktoré ponúkajú nielen nádherné kvety, ale aj zaujímavú históriu, architektúru a kultúru.

V tomto článku vám predstavíme päť z nich, ktoré by ste určite nemali vynechať pri svojej ďalšej ceste po starom kontinente.

Keukenhof - Holandsko

Keukenhof, známy tiež ako "Záhrada Európy", je najväčší kvetinový park v Holandsku a zároveň v celej Európe. Bol založený v roku 1949 pri mestečku Lisse¹. Každoročne sa tu vysadí viac ako 7 miliónov tulipánov a ďalších jarabín, ktoré tvoria nádherné farebné kompozície na ploche 32 hektárov.

Keukenhof je otvorený len dva mesiace v roku, od konca marca do konca mája, a priláka takmer 1,5 milióna návštevníkov z celého sveta³. Okrem kvetov tu nájdete aj jazierka, fontány, sochy, skleníky, pavilóny a detské ihriská. Keukenhof je ideálnym miestom na prechádzku, piknik, fotenie alebo len na obdivovanie holandskej národnej hrdosti.

Versailles - Francúzsko

Versailleský zámok a jeho záhrady sú jedným z najslávnejších a najnavštevovanejších historických pamiatok vo Francúzsku. Boli postavené v 17. a 18. storočí ako sídlo francúzskych kráľov a svedčia o ich bohatstve, moci a vkuse.

Záhrady Versailles majú rozlohu 800 hektárov a sú rozdelené na viacero častí, ako sú francúzska záhrada, anglická záhrada, talianska záhrada, oranžéria, labutie jazero, Veľký kanál a Petit Trianon. Najväčšou atrakciou sú vodné fontány, ktoré sú napájané zložitým systémom potrubí a nádrží a ktoré predvádzajú rôzne vodné hry a efekty.

Záhrady Versailles sú otvorené celoročne, ale najkrajšie sú na jar a v lete, keď sú v plnom kvete a keď sa konajú špeciálne podujatia, ako sú nočné ohňostroje, hudobné predstavenia a historické prehliadky.

Kew Gardens - Veľká Británia

Kráľovská botanická záhrada Kew sa nachádza v Londýne a je populárnou turistickou atrakciou, ktorá obsahuje najbohatšiu a najrozmanitejšiu zbierku rastlín na svete, cca 30 000 druhov. Záhrada bola založená v roku 1759 a je zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Nájdete tu nielen nádherné kvetinové záhony, ale aj vzácne a ohrozené rastliny, ktoré sa pestujú v skleníkoch, arborétach a laboratóriách. Medzi najzaujímavejšie stavby patria Palm House, ktorý je najstarším železným skleníkom na svete, Temperate House, ktorý je najväčším viktoriánskym skleníkom na svete, a Princess of Wales Conservatory, ktorý je najmodernejším skleníkom v záhrade.

Okrem toho tu môžete vidieť aj čínsku pagodu, japonskú bránu, včelí dom, vodnú záhradu, alpskú záhradu a ďalšie zaujímavosti.

Záhrady Villa d'Este - Taliansko

Záhrady Villa d'Este v Tivoli sú ohromujúcim príkladom renesancie v Taliansku. Táto krásna záhrada je jednou z pamiatok svetového dedičstva UNESCO v Európe. Otvorená je celoročne, ale najlepšie je navštíviť ju na jar, keď je všetko zelené a kvitnúce.

Záhrada je známa najmä pre svoje 1000 fontán, ktoré sú napojené na rôzne vodné prvky, ako sú jazierka, vodopády, bazény, jaskyne a grotty. Niektoré z nich majú aj hydraulickú hudbu, ktorá vytvára zvuky pomocou vody.

Medzi najobľúbenejšie fontány patria Fontana dell'Ovato, Fontana dei Draghi, Fontana dell'Organo, Fontana di Nettuno a Fontana dell'Obelisco. Záhrada je tiež plná soch, terás, altánkov a zelených labyrintov, ktoré vytvárajú úžasnú scenériu pre prechádzku alebo relax.

Záhrada Isola Bella - Taliansko

Záhrady Isola Bella sú uprostred jazera Maggiore v severnom Taliansku. Ostrov patrí k rodine Borromeo, ktorá ho v 17. storočí premenila na nádhernú barokovú rezidenciu a záhradu. Záhrada je postavená na desiatich terasách, ktoré sa týčia nad jazerom a pripomínajú pyramídu.

Na vrchole je veľkolepá socha jednorožca, ktorý je erbom rodiny Borromeo. V záhrade nájdete množstvo exotických a vzácnych rastlín, ktoré tu prosperujú vďaka miernemu podnebiu. Okrem toho tu žijú aj biele pávy, ktoré sa prechádzajú po záhrade a dodávajú jej ešte väčšiu eleganciu.

Záhrada je otvorená od marca do októbra a je možné ju navštíviť aj spolu so zámockými interiérmi, ktoré sú plné umeleckých diel a historických predmetov.

Zdroje: 

https://www.saveatrain.com/blog/sk/most-beautiful-gardens-europe/

https://beevam.sk/2019/03/24/5-najkrajsich-zahrad-sveta-niektore-najdete-blizsie-nez-ste-mysleli

www.whereangiewanders.com/50-most-beautiful-botanical-gardens-in-the-world/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: Reuters
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies