Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých a pŕhľavy vrcholí

NETKY.SK • 8 Júl 2023, 14:30 • 2 min
Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých a pŕhľavy vrcholí

Banská Bystrica - V uplynulých dňoch dominoval v ovzduší peľ tráv z čeľade lipnicovitých a slabšie alergizujúcej pŕhľavy. Rovnako to bude aj v najbližších dňoch, keď možno očakávať vyššie koncentrácie ich peľu na väčšine územia Slovenska.

slovakia

left justify in out

Najvyššie denné koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých zachytili v Žiline, Banskej Bystrici, Bratislave a v Trnave, podobne i pŕhľavy, ktorá dosiahla najvyššie denné hladiny okrem stredného Slovenska a hlavného mesta aj v Nitre. V ovzduší sa vyskytoval ešte peľ skorocelu, štiavu, mrlíka, bazy, pajaseňa a lipy. Veľmi vysoké denné koncentrácie dosahovali spóry húb (plesní) zastúpené najmä rodom Cladospórium a Alternária. Informovala o tom vo štvrtok v súvislosti s aktuálnou situáciou Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici. Podľa Lafférsovej peľ bazy a lipy sa vyskytne v ovzduší už len v nižších hladinách, v stredných peľ skorocelu. Regionálne poklesy môže ovplyvniť zrážková činnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies