Novo objaveného chrobáka vedci pomenovali po aktivistke Grete

NETKY.SK • 2 November 2019, 10:31 • 2 min
Novo objaveného chrobáka vedci pomenovali po aktivistke Grete

LONDÝN - Po švédskej aktivistke Grete Thunbergovej, ktorá bojuje za ochranu klímy, pomenoval britský vedec novo popísaný druh chrobáka. Maličký, medovo sfarbený chrobáčik z čeľade pírníkovitých (Ptiliidae) sa bude volať Nelloptodes gretae.

slovakia

left justify in out

V 16 rokoch dokázala zburcovať celý svet! Švédska školáčka Greta Thunberg neúnavne presviedča ľudí a vlády celého sveta, že musia konať, inak prídeme o svoj jediný domov - Zem.

 

"Vybral som toto meno, pretože na mňa práca mladej aktivistky urobila veľký dojem a chcel som vzdať poctu jej výnimočnému príspevku k otázke ochrany životného prostredia," uviedol entomológ Michael Darby, ktorý malého chrobáčika objavil v zbierkach londýnskeho múzea a opísal ho ako nový druh, uvádzajú lidovky.cz.   

 

obrazok

 

Nelloptodes gretae meria menej ako milimeter a nemá ani oči, ani krídla. "Je absolútne trefné, aby najnovší objav dostal meno niekoho, kto bojuje za prírodu a za zraniteľné druhy," dodal Barclay.

 

Greta sa narodila v roku 2003 v Štokholme a má ešte jednu mladšiu sestru. Jej matkou je operná speváčka Malena Ernman, ktorá reprezentovala svoju krajinu v roku 2009 dokonca aj na Eurovízii. Otec - herec Svante Thunberg je vzdialeným príbuzným vynikajúceho švédskeho vedca.

 

Greta sa dozvedela o globálnom otepľovaní, keď mala iba osem rokov, a to prostredníctvom dokumentu, ktorý pozerali v škole.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies