Gaštany - vzácne dary jesene a niekoľko netradičných receptov z nich

NETKY.SK • 18 Október 2023, 11:30 • 2 min
Gaštany - vzácne dary jesene a niekoľko netradičných receptov z nich

Neodolateľné predjedlá, prvé chody, hlavné jedlá aj dezerty, ktoré dokážu tým pravým spôsobom ochutiť príchod chladnejších jesenných dní.

slovakia

left justify in out

Gaštany, plné vitamínov a živín sú ako stvorené na to, aby ste si nimi obohatili váš októbrový jedálniček. Dajú sa z nich vyčariť lákavé predjedlá, honosné prvé chody, chutné hlavné jedlá a veľkolepé dezerty.
Poďte s nami vyskúšať niekoľko menej tradičných receptov z gaštanov, ktoré vás nadchnú a vaša rodina si ich zamiluje.
Gaštany, plné vitamínov a živín sú ako stvorené na to, aby ste si nimi obohatili váš októbrový jedálniček. Dajú sa z nich vyčariť lákavé predjedlá, honosné prvé chody, chutné hlavné jedlá a veľkolepé dezerty.
Poďte s nami vyskúšať niekoľko menej tradičných receptov z gaštanov, ktoré vás nadchnú a vaša rodina si ich zamiluje.

Lahodné gaštany v rumovom sirupe

Táto lahôdka sa pripravuje rýchlo a jednoducho, vyžaduje si len trochu času na olúpanie. Dajú sa krásne využiť na rôzne kulinárske možnosti. Môžete si ho vychutnať so zmrzlinou alebo jogurtom, zapojiť ho do tvorby chutných dezertov.

Ingrediencie
1 kg gaštanov
dostatok vody
1 štipka soli
600 g vody
600 g cukru
1 čajová lyžička vanilkového extraktu (alebo 1 vanilkový struk)
100 ml bieleho rumu
citrónová kôra

Postup
Umyte gaštany a nakrájajte ich malým nožom zo zaoblenej strany, pričom dbajte na to, aby ste nakrájali len šupku, a nie plody. Priveďte do varu veľké množstvo mierne osolenej vody, pridajte gaštany. Varte 10 minút, potom vypnite oheň a ešte horúce gaštany ošúpte, pričom ich vyberte priamo z vody, aby sa zabránilo ich vysušeniu a opadaniu šupky. Keď máte všetky gaštany ošúpané, pripravte si sirup. Nasypte cukor do hrnca, pridajte vanilkový extrakt alebo pozdĺžne rozrezaný vanilkový struk a citrónovú kôru (podľa chuti), premiešajte, aby sa cukor rozpustil, priveďte do varu a varte sirup 5 minút. Keď je sirup hotový, pridajte rum a premiešajte. Ak ste pridali vanilkový struk alebo citrónovú kôru, odstráňte ich a ak nemáte radi semienka, sirup preceďte. Gaštany vložte do vopred vysterilizovaných pohárov a naplňte ich sirupom, poháre uzavrite a nechajte ich vychladnúť hore dnom. Gaštany v rumovom sirupe musia nasiaknuť chuťou, preto je najlepšie ich konzumovať približne po mesiaci. Gaštany v rumovom sirupe vydržia približne 6 mesiacov.

 

Gaštanové lievančeky s hrozienkami a píniovými orieškami

Neodolateľný dezert bude ešte chutnejší, ak sa pripravuje z varených gaštanov, čo mu dodá ešte lahodnejšiu a zvláštnejšiu chuť.

Ingrediencie 

200 g gaštanov
250 g vody
30 g orieškov
60 g hrozienok

droždie

soľ

práškový cukor

Postup

Gaštany po nakrájaní pečte dvadsať minút vo veľmi horúcej rúre. Potom ich vyberte z rúry a varte ich vo veľkom množstve vody asi hodinu a pol. Vyberte ich z vody, dobre ich sceďte a ošúpte. Gaštany prepasírujte cez mixér. Gaštany zmiešajte v miske s droždím a pridajte teplú vodu, v ktorej ste rozpustili soľ. Mixujte, kým nezískate tekutý, (ale nie príliš) krém. Krém nechajte odpočívať a medzitým namočte hrozienka na 10-15 minút do horúcej vody. Sceďte ich, osušte kuchynským papierom a pridajte do gaštanového krému. Potom pridajte píniové oriešky a všetky prísady dobre premiešajte.
Na malú panvicu (najlepšie nepriľnavú) nalejte olej, len toľko, aby pokryl dno: rozohrejte ho a potom doň lyžicou (nie príliš plnou) nalejte zmes. Smažte na miernom ohni a keď je prvá strana zlatohnedá, obráťte lievančeky na druhú stranu; keď sú zlatohnedé, vyberte lievančeky a dajte ich odkvapkať na kuchynský papier. Tesne pred podávaním ešte horúce lievance posypeme práškovým cukrom. Budú výborné aj studené!

Krostata s gaštanovým krémom

Tento výborný gaštanový koláč s krémom si môžete vychutnať čerstvo vytiahnutý z rúry alebo aj niekoľko dní po príprave. Gaštanová pochúťka je skvelým spôsobom, ako ukončiť výnimočný obed alebo si osladiť jesenné popoludnia, možno so šálkou čaju, kávy alebo horúcej čokolády.

Ingrediencie

130 g práškového cukru
3 žĺtka
150 g masla
300 g múky
800 g čerstvých gaštanov
1 sáčok vanilínu
1 citrón
260 g vody
240 g práškového cukru
1 vajíčko
10 jadier vlašských orechov

Postup

Začnite prípravou náplne. Gaštany umyte pod tečúcou vodou a potom ich vložte do veľkého hrnca naplneného vodou, varte približne 20 minút, vyberte dierkovanou lyžicou a nechajte vychladnúť. Pomocou malého ostrého noža opatrne odstraňte ich šupku. V mise ich roztlačte škrabkou na zemiaky alebo vidličkou. Do hrnca nalejte predpísané množstvo vody, pridajte kryštálový cukor a vanilín a postavte na mierny oheň. Po 10 minútach pridajte gaštany a nastrúhanú citrónovú kôru. Dôkladne premiešajte a znížte teplotu na minimum. Pokračujte vo varení ďalšiu hodinu a potom nechajte vychladnúť.

Medzitým si pripravte krehké cesto rýchlym zmiešaním preosiatej múky s maslom, práškovým cukrom a 3 žĺtkami. Nechajte pol hodiny stuhnúť v chladničke. Cesto rozvaľkajte na pol centimetra hrubý plát. Vyložte ním maslom vymastenú a múkou vysypanú formu a odrežte prebytočné časti. Na dno poukladajte nasekané jadrá vlašských orechov a polejte ich gaštanovým krémom. Koláč pečte vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 30 až 40 minút, potom ho vyberte z rúry a pred podávaním nechajte vychladnúť.

Gaštanová marmeláda

Jesenná gaštanová pochúťka, ktorá stojí za vyskúšanie. Táto domáca marmeláda sa získava pomalým varením gaštanov a cukru, výsledkom čoho je džem s plnou, zamatovou konzistenciou a vyváženou, nie príliš sladkou chuťou. Je vynikajúci na chlieb a sucháre, ale hodí sa aj na plnenie koláčov, tort a sušienok. Môže byť aj veľmi originálnym darčekom.

Ingrediencie
Množstvo pre dve 250 g nádoby:

500 g varených gaštanov (približne 1 kg - 1,1 kg celých)
rovnaká hmotnosť vody 200 g cukru

Postup
Gaštany najprv 15 minút povarte v studenej vode, potom ich ošúpte, odstráňte všetky nahnité, sčerneté alebo moľami prežraté gaštany. Potom ich odvážte a pridajte rovnakú hmotnosť vody do malého hrnca. Nakoniec pridajte cukor a varte 40 až 45 minút, kým sa nevstrebe takmer všetka voda. Nakoniec pyré vráťte na oheň a nechajte ho karamelizovať na veľmi miernom ohni, otáčajte a miešajte ďalších 10-15 minút. V tomto momente ochutnajte a zhodnoťte konzistenciu - mala by byť krémová, karamelizovaná a hustá. Ak je príliš pastovitá a suchá, pridajte trochu vody a varte o niečo dlhšie, kým nebude mať správnu konzistenciu.

Potom džem ešte počas varu prelejte do vopred sterlizovaných sklenených pohárov, pričom nechajte 1 cm okraj. Po pasterizácii vydrží na suchom mieste 10 až 12 mesiacov. Bez pasterizácie ho môžete skladovať v chladničke 2-3 mesiace alebo v mrazničke 1 rok. Po otvorení skladujte v chladničke a spotrebujte do 10 dní. Ak ho chcete skladovať v špajzi, je potrebné poháre pasterizovať, a to tak, že ich hermeticky uzavreté varíte v hrnci plnom vody aspoň 30 minút.

Gaštanovo-cícerová polievka

Na jeseň sa jednou z najväčších hviezd vášho jedálnička môže stať cícerová polievka s gaštanmi. Keď začne opadávať lístie a príde prvé chladné počasie, nie je nič lepšie ako chutná a výživná polievka, ktorá zahreje telo aj dušu.

Ingrediencie 

Pre 4 osoby:

500 g gaštanov
300 g sušeného cíceru
250 g paradajkového pretlaku
troška extra panenského olivového oleja
2 strúčiky cesnaku
1 vetvička rozmarínu
2 bobkové listy
štipka jemnej soli

Postup
Prípravu cícerovo-gaštanovej polievky začnite namočením sušeného cícera na 24 hodín do misky s vodou. Po namočení cícer umyte pod tečúcou vodou a po dôkladnom scedení, aby ste odstránili prebytočnú vodu, ho varte v hrnci s 1 litrom vody približne 60 minút (alebo kým sa neuvarí). Kým čakáte, kým sa cícer uvarí, postarajte sa o gaštany: po umytí ich vložte do hrnca so studenou vodou, bobkovými listami a varte ich 40 minút od chvíle, keď voda začne vrieť. Keď je cícer hotový, vyberte ho z hrnca a osoľte. Keď sú gaštany uvarené, odstráňte z nich šupku a nakrájajte ich do misky na hrubšie kúsky (niektoré si nechajte celé na ozdobu).

Na panvici rozohrejte olivový olej so strúčikom cesnaku a rozmarínom. Po opečení cesnak a rozmarín vyberte. Pridajte gaštanovú dužinu, celé gaštany a nechajte ich niekoľko minút prevziať chuť. Pridajte odkvapkaný cícer (vodu z neho si nechajte bokom, budete ju potrebovať o chvíľu), paradajkový pretlak, soľ a korenie podľa chuti a pokračujte vo varení niekoľko minút. Potom pridajte vodu z varenia cíceru a varte 30 minút. Hotovú polievku ešte horúcu podávajte pokvapkanú olivovým olejom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies