Hlavné mesto Kazachstanu už nie je Astana: Odteraz na mape hľadajte toto!

NETKY.SK • 21 Marec 2019, 11:14 • 2 min
Hlavné mesto Kazachstanu už nie je Astana: Odteraz na mape hľadajte toto!

Mapy sa budú prepisovať, Kazachstan oficiálne zmenil názov svojho hlavného mesta.

slovakia

left justify in out

Ak ste doposiaľ registrovali ako hlavné mesto Kazachstanu Astanu vedzte, že prichádza zmena. V mapách ju už čoskoro nenájdete, pretože sa zmení na Nursultan.

 

img

 

Dlhoročným prezidentom krajiny bol Nursultan Nazarbajev, ktorý po 30 rokoch vládnutia zo svojho postu nečakane odstúpil. Túto funkciu po ňom teraz prebral doterajší predseda Senátu Kasym-Žomart Tokajev, ktorý zmenu názvu hlavného mesta na počesť bývalému prezidentovi navrhol.

 

Poslanci tento návrh odhlasovali, a tak sa Astana oficiálne mení na Nursultan. Okrem toho plánujú výstavbu pamätníka venovaného prvému prezidentovi Kazachstanu po rozpade Sovietskeho zväzu (Nazarbajevovi) a zmenu názvov niektorých hlavných ulíc v regionálnych metropolách.

 

img

 

Takmer 79-ročný bývalý prezident sa však nevzdáva svojej politickej kariéry úplne, naďalej pokračuje na čele vládnucej strany aj ako predseda bezpečnostnej rady Kazachstanu.

 

Ľudskoprávne organizácie po celom svete Kazachstan kritizujú v súvislosti s ich autoritatívnym systémom, kde sa dostatočne neuplatňuje politická súťaž a rovnako tu nemožno hovoriť ani o slobode médií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona