Prečo je Sardínia ostrovom šťastia, zdravia a dlhovekosti?

NETKY.SK • 1 August 2023, 10:00 • 2 min
Prečo je Sardínia ostrovom šťastia, zdravia a dlhovekosti?

Izolácia nemusí byť vždy zlá. Výskumníci, ktorí sledujú fenomén mimoriadnej dlhovekosti na určitých miestach sveta (tzv. blue zones) identifikovali ako jednu z oblastí, kde sa mimoriadne darí storočným ľuďom aj taliansky ostrov Sardínia.

slovakia

left justify in out

Tvrdia, že za to, že tu nájdete viac ako desaťnásobne vyšší počet sto- a viacročných ľudí ako inde vo svete, môžu vďačiť Sardínčania práve určitej izolovanosti, v ktorej žijú. Ostrov je síce nedeliteľnou súčasťou Talianska, no tunajším obyvateľom sa podarilo – najmä v určitých oblastiach, zachovať si tradičný spôsob života, len málo dotknutý modernou spoločnosťou.

Sardínčanom sa darí pestovať zdravý životný štýl, vrátane  poctivého jedla a čerstvých ingrediencií (veľa sa tu lovia ryby, domáci si dopestujú mnoho jedla priamo vo svojich záhradách), ale aj prístupu k životu bez strechu a s úsmevom na tvári.

Čas na priateľov a pohár vína

Podobne, ako v ďalšej „modrej“ oblasti s nadpriemernou dlhovekosťou, na japonskom ostrove Okinawa (o ktorom sme písali nedávno), aj obyvatelia Sardínie sa držia zásady, že zdravý život rovní sa život medzi ostatnými ľuďmi. Dbá sa tu veľký dôraz na pestovanie vzťahov, priateľstiev, rodinných a spoločenských stretnutí.

Až do vysokého veku je pre Sardínčanov normálne stretnúť sa, posedieť, dať si pohár vínka, či piva, zasmiať sa spolu. Možno vďaka fenoménu ostrova, možno kvôli slnečnej stredomorskej náture, nie sú tak v objatí civilizačného stresu, nenechávajú sa ubiť povinnosťami, neženú sa tak za veľkou kariérou a úspechom (asi vedia, že ten spočíva v niečom inom), vedia sa uprostred dňa aj zastaviť a vychutnať si moment.

Sú úzko spätí s prírodou (veď jedným z prívlastkov Sardínie je aj zelený ostrov), so zemou, ktorá im dáva mnoho vzácnych darov, napomáhajúcich dlhovekosti. Sardínčania jedia poctivý domáci celozrnný chlieb, veľa strukovín, zeleniny priamo zo svojich záhradiek (to majú tiež spoločné s Okinawčanmi), ich pýchou je tunajšie pecorino – domáci ovčí syr s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín. Čo sa týka mäsa, stále sa tu je veľa jahňacieho či hovädzieho.

Rodina na prvom mieste

A čo ďalšie tajomstvá dlhovekosti obyvateľov tohto šťastného ostrova? Na Sardínii pretrvávajú silné hodnoty rodiny, ktorá je tu stále posvätná a nedotknuteľná. Robia všetko pre to, aby bolo postarané o každého člena rodiny, brat stojí za bratom v každej situácii, príbuzní sa tu môžu o seba vždy oprieť.

To len podčiarkuje iný známy vedecký fakt o tom, že ľudia, ktorí žijú v silných a zdravých rodinných putách trpia oveľa nižšou mierou depresií, samovrážd, stresu. Starí rodičia poskytujú mladším pomoc pri starostlivosti o deti, odovzdávajú im svoje dlhoveké múdrosti a skúsenosti, rodinné obchody, mladí im zasa na oplátku prejavujú úctu – starí ľudia majú na Sardínii stále veľmi vážené miesto a rešpekt.

Deti, vyrastajúce v týchto jednoduchých tradičných vzorcoch vedia, o čo a koho sa môžu oprieť, vedia, že sú súčasťou pevnej rodinnej a sociálnej siete, ktorá funguje stáročia.

Prejdite sa

Keďže Sardínia je tradične ostrovom poľnohospodárov a pastierov, ľudia tu odjakživa zvykli  veľa chodiť pešo. Ani sa netreba zmieňovať, že chôdza má mimoriadne priaznivé účinky na kardiovaskulárny systém, svaly, kosti, kĺby, celkovú kondíciu organizmu aj naladenie mysle človeka.

Keď si k tomu pridáte pohár kvalitného vína, máte ďalšie body k dobru pre vysvetlenie dlhovekosti na Sardínii. U Talianov je všeobecne obdivuhodné, ako si dokážu vychutnávať kvalitný alkohol, a pritom sa neopíjať, táto kultúra tu naozaj nepanuje.

Naopak, sú fajnšmekri aj ohľadom toho, čo majú vo svojom pohári, a na vínach si dajú naozaj záležať. Ak dobré víno pijete striedmo a v dobrej spoločnosti, aj to prispieva k zdravému životu a dlhovekosti na sardínsky spôsob.

Na Sardínii je dobré známe domáce víno „Cannonau“ (z odrody grenache), plné zdraviu prospešných antioxidantov. Okrem vína Sardínčania pijú aj dostatok kozieho mlieka, ktoré má množstvo zdravotných benefitov na srdce, cievny obeh či znižuje riziko Alzheimerovej choroby.

Ostrov mužov?

Špecialitou Sardínie je nielen dlhovekosť ako taká, ale konkrétne dlhovekosť mužov – pozoruhodné je, že tu nájdete toľko storočných mužov ako žien, čo je naozaj svetová rarita. Zatiaľ čo v západnom svete pripadá na jedného storočného muža päť storočných žien, na Sardínii je tento pomer 1:1. Prečo?

Na to vedci nedokázali dať konkrétnu odpoveď. Isté je, že za jeden z faktorov dlhovekosti na ostrove určite považujú začlenenie najstaršej generácie do života. Na Sardínii starých ľudí nikam „neodkladajú“, neizolujú ako niečo nepotrebné, naopak. Starí ľudia  sú tu uctievaní, mladší si dobre uvedomujú, že sú pre nich studnicou múdrosti, a to aj v tých najdrobnejších veciach ako: Kedy, čo a kde zasiať, ako sa vysporiadať so suchom, škodcami, ako viesť domácnosť, financie...

Starší nielen radia, ale sú aj prirodzene do vysokého veku zapájaní do činností, cítia sa tak stále potrební, svoje dni zapĺňajú niečím zmysluplným, sú neustále fyzicky aj mentálne aktívni. Možno je naozaj načase, aby sme na Západe prehodnotili prístup k staršej generácii, starobe ako takej a prestali ju vnímať ako chorobu, niečo zlé, nežiadúce, strašné. Ak sa chceme, s úsmevom na perách a pohárom dobrého vínka v ruke dožiť stovky...

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Sebastian Piras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies