Archív článkov za Máj 2023, strana 2

Otvor článok

Včera prebehla jedna z najmódnejších udalostí roka Met Gala. Tu sú najzaujímavejšie outfity z tohto ročníka

2.5 2023 13:00

NEW YORK - Včera prebehol v New Yorskom Metropolitnom múzeu umenia očakávaný galavečer Met Gala. Poďte sa s nami pozrieť na niekoľko zaujímavých outfitov, ktoré si zvolili hostia na túto módnu udalosť.

Otvor článok

Festival Viva Musica! privíta mezzosopranistku E. D'Angelo i huslistu G. Kremera

2.5 2023 13:15

BRATISLAVA - V Bratislave sa uskutoční 19. ročník festivalu Viva Musica! Predstavia sa na ňom kanadská mezzosopranistka Emily D'Angelo či lotyšský huslista Gidon Kremer s orchestrom Kremerata Baltica i Nocturno v podaní sopranistky Simony Šaturovej a Mareka Kozáka. Udalosť prinesie celkovo 15 koncertov, ktoré sa uskutočnia od 29. júna do 17. augusta na rôznych miestach v Bratislave.

Otvor článok

Až 20 percent žien trpí popôrodnými úzkosťami či depresiami

2.5 2023 13:30

BRATISLAVA - Prejavy popôrodnej úzkosti či depresie sa vyskytujú u 15 až 20 percent žien. Projekt Vysmiata Duša Mamky ich kampaňou vyzýva, aby o svojich ťažkostiach po pôrode hovorili.

Otvor článok

O kamerunského brankára Onanu z Interu sa zaujímajú Chelsea i Manchester United

2.5 2023 13:45

MILÁNO - O kamerunského futbalového brankára Andrého Onanu, ktorý chytá za Inter Miláno, sa zaujímajú anglické kluby. V hľadáčiku ho má londýnska FC Chelsea, ale aj Manchester United.

Otvor článok

Plastové obálky a ich alternatívy. Alebo kompostuj

2.5 2023 13:50

Plastové obálky už nie sú to, čo bývali. Výrobcovia sa čoraz viac snažia, aby ich záťaž na životné prostredie bola čo najnižšia. Sú recyklovateľné. Aké sú ich alternatívy?

Otvor článok

Aj v tretej vzorke ukrajinského obilia sa potvrdil pesticíd

2.5 2023 14:00

BRATISLAVA - Aj tretia, tzv. arbitrážna vzorka odobratá z ukrajinského obilia v Mlyne v Kolárove bola pozitívna na zakázaný pesticíd. Oznámil to na utorkovom mimoriadnom rokovaní Výboru Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan.

Otvor článok

Dôchodca olúpil v okrese Púchov poštárku, hrozí mu 12-ročné väzenie

2.5 2023 14:15

PÚCHOV - Polícia obvinila 67-ročného dôchodcu zo zločinu lúpeže. Vo dvore rodinného domu s nožom v ruke napadol poštárku a ukradol jej služobnú peňaženku. Informovala o tom trenčianska krajská policajná hovorkyňa Katarína Kuzmová.

Otvor článok

Padajúci strom v lese v Žiranoch zasiahol piliara

2.5 2023 14:30

NITRA - V lese v katastrálnom území obce Žirany v okrese Nitra zasiahol padajúci strom 43-ročného lesného robotníka. Nehoda sa stala v utorok dopoludnia.

Otvor článok

Raperi Drake a Diddy produkujú dokumentárny film o raperovi French Montana. Pozrite si najnovší trailer k tomuto projektu

2.5 2023 14:45

NEW YORK - Dokumentárny film o raperovi French Montana s názvom For Khadija produkujú Drake a Diddy. Pozrite si najnovší trailer, ktorý vyšiel koncom minulého týždňa.

Otvor článok

Baníci hospitalizovaní v nemocnici v košickej Šaci zostávajú na JIS

2.5 2023 15:01

KOŠICE - Zdravotný stav baníkov hospitalizovaných v nemocnici v košickej Šaci je stabilizovaný. Naďalej zostávajú v starostlivosti lekárov na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS) Kliniky popálenín a rekonštrukčnej chirurgie.

Otvor článok

Opitý vodič zavolal policajtov sám na seba, nafúkal 1,73 promile

2.5 2023 15:30

STARÁ TURÁ - Policajti zo Starej Turej obvinili 28-ročného vodiča z prečinu ohrozovania pod vplyvom návykovej látky. Sám na seba zavolal policajtov s tým, že je opitý a nevládze šoférovať. Informovala o tom trenčianska polícia na sociálnej sieti.

Otvor článok

Francúzske odbory stanovili nový termín protestov proti dôchodkovej reforme

2.5 2023 16:00

PARÍŽ - Francúzske odborové zväzy v utorok vyhlásili, že na jún zvolávajú nové masové demonštrácie proti spornej dôchodkovej reforme prezidenta Emmanuela Macrona. Vyhlásenie prišlo iba deň po tom, ako sa proti tomuto zákonu na prvomájových demonštráciách postavili státisíce ľudí.

Otvor článok

Európska únia navrhuje predĺžiť a rozšíriť bezcolný režim s Moldavskom o ďalší rok

2.5 2023 16:30

BRUSEL - Európska komisia (EK) v utorok navrhla obnoviť a rozšíriť pozastavenie dovozných ciel a kvót na vývoz moldavských tovarov do Európskej únie o ďalší rok.

Otvor článok

Na revitalizovanom židovskom cintoríne v obci Vinodol odhalia Pamätník holokaustu

2.5 2023 16:45

VINODOL - Na revitalizovanom židovskom cintoríne v obci Vinodol v Nitrianskom okrese pribudne Pamätník holokaustu. Odhalenie pamätníka je naplánované na 11. mája.

Otvor článok

Cena za práce na košickom krematóriu stúpla o ďalších viac ako 220.000 eur

2.5 2023 17:00

KOŠICE - Cena za práce na košickom krematóriu opäť stúpla, tentoraz o viac ako 220.000 eur s DPH. Dôvodom sú nepredvídané práce. Vyplýva to z tretieho dodatku k zmluve o dielo uzavretého medzi Správou mestskej zelene (SMsZ) a zhotoviteľom prác, ktorý je zverejnený na webovej stránke SMsZ.

Otvor článok

Zomrel kanadský folkový skladateľ a spevák Gordon Lightfoot

2.5 2023 17:30

TORONTO - Vo veku 84 rokov zomrela kanadská folková legenda Gordon Lightfoot. Jeho šesťdesaťročná kariéra začala začiatkom 60. rokov na folkovom okruhu v Toronte a v 70. rokoch sa vďaka sérii vplyvných hitov rozšírila po celom svete.

Otvor článok

Izraelská armáda reagovala na raketové útoky z pásma Gazy tankovou paľbou

2.5 2023 17:45

JERUZALEM - Izraelská armáda v utorok informovala, že paľbou z tankov zasiahla ciele v pásme Gazy. Stalo sa tak v reakcii na rakety vypálené v utorok ráno z tejto palestínskej enklávy smerom na juh Izraela.

Otvor článok

Po minulom zápase sa cíti byť okradnutý: Tobiasz Le ide v Havířove všetko odčiniť!

2.5 2023 18:00

Česko-poľský bojovník Tobiasz Le má za sebou bohatú amatérsku kariéru, počas ktorej sa zúčastnil viacerých prestížnych súťaží na európskej aj svetovej úrovni. Po prechode medzi profesionálov nazbieral 2 víťazstvá, no začiatkom kalendárneho roka 2023 prišla jeho prvá prehra s Markom Bakhitom.

Otvor článok

Traktor na diaľkové ovládanie pomáha na Ukrajine odmínovať polia

2.5 2023 18:30

KYJEV - Ukrajinský farmár prišiel na nový spôsob likvidácie mín, ktoré zostali na poliach po ruskej invázii. Vylepšil obyčajný traktor ochrannými panelmi z ruských tankov a ovláda ho pomocou diaľkového ovládania.

Otvor článok

Kvetinový trh pri kaštieli v Betliari budú sprevádzať špeciálne prehliadky

2.5 2023 19:00

BETLIAR - Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Betliar aj tento rok chystá v areáli kaštieľa Andrássyovcov v Betliari Kvetinový trh. Spolu s remeselníckym trhom sa uskutoční prvý májový víkend (6.-7. 5.). Súčasťou podujatia budú aj špeciálne prehliadky kaštieľa.

Otvor článok

V bojnickej nemocnici zostávajú hospitalizovaní traja zranení baníci

2.5 2023 19:45

BOJNICE - Stav troch baníkov, ktorí zatiaľ zostávajú hospitalizovaní v nemocnici v Bojniciach po mimoriadnej udalosti v Bani Nováky, je stabilizovaný. Ďalších dvoch už prepustili do domácej starostlivosti.

Otvor článok

Čínsky výrobca ocele postaví závod v Saudskej Arábii

2.5 2023 20:00

RIJÁD - Čínska spoločnosť Baoshan Iron & Steel spojila svoje sily so saudským koncernom Saudi Aramco a investičným fondom arabského kráľovstva, aby založili oceliareň v Saudskej Arábii, keďže obe krajiny prehlbujú obchodné vzťahy.

Otvor článok

Polícia zatkla pri Buckinghamskom paláci muža, hádzal na pozemok predmety

3.5 2023 08:29

LONDÝN - Pred Buckinghamským palácom v Londýne zatkli muža, ktorý hádzal predmety, údajne brokové náboje, na pozemok tohto oficiálneho sídla britského kráľa Karola III. V utorok neskoro večer o tom informovala londýnska Metropolitná polícia, ktorú citovali tlačové agentúry DPA a AP a portál britskej televízie Sky News.

Otvor článok

Španielsko sužuje historické sucho, obyvatelia sa modlia za dážď

3.5 2023 09:00

MADRID - Sucho v niektorých oblastiach Španielska je natoľko závažné, že tisícky tamojších obyvateľov sa modlia za dážď.

Otvor článok

Arsenal zdolal v londýnskom derby Chelsea 3:1 a je opäť na čele tabuľky

3.5 2023 09:15

LONDÝN - Futbalisti Arsenalu zvíťazili v utorkovom londýnskom derby 34. kola Premier League nad Chelsea 3:1. V tabuľke sú opäť na prvom mieste.

Otvor článok

Futbalistovi Messimu hrozí trest za nepovolenú návštevu Saudskej Arábie

3.5 2023 09:20

PARÍŽ - Futbalový klub Paríž Saint-Germain otvoril disciplinárne konanie voči hviezdnemu Lionelovi Messimu. Hrozí mu trest za to, že odcestoval do Saudskej Arábie bez povolenia PSG.

Otvor článok

Tragédia na cestách, 24-ročný vodič neprežil zrážku s nákladným autom

3.5 2023 09:25

BREZA - Zrážku s nákladným autom na ceste druhej triedy číslo 520 pri obci Breza v okrese Námestovo neprežil v utorok (2. 5.) 24-ročný vodič osobného auta.

Otvor článok

Vodič v Plešivci narazil do auta a ušiel, v dychu mal 3 promile alkoholu

3.5 2023 09:30

PLEŠIVEC - V obci Plešivec v okrese Rožňava došlo v utorok (2. 5.) k dopravnej nehode, pri ktorej opitý vodič pri odbočovaní narazil do stojaceho auta a z miesta činu ušiel.

Otvor článok

Florida vyhrala prvý duel na ľade Toronta 4:2, hráč Matthew Tkachuk zaznamenal 3 asistencie

3.5 2023 09:40

NEW YORK - Hokejisti Floridy v prvom semifinále Východnej konferencie vyhrali na ľade Toronta 4:2. Prvý duel semifinále Západnej konferencie medzi Dallasom a Seattlom skončil nerozhodne 4:4.

Otvor článok

Futbalisti Realu prehrali v San Sebastiane 0:2, Barcelona je už len krôčik od titulu

3.5 2023 09:50

MADRID - Futbalisti Realu Madrid prehrali v utorkovom zápase 33. kola španielskej La Ligy na ihrisku Realu Sociedad San Sebastian 0:2. Barcelone chýba k zisku titulu už len výhra v mestskom derby s Espaňolom.

Otvor článok

Na niektoré veci by sme svoj názor nemali vyslovovať. Nikdy!

3.5 2023 10:00

Mať názor je dobré, dokonca ľudské, lebo keby sme si niečo nemysleli, rozum by ostal mlčať, a to by bola škoda, lebo mnohé myšlienky by nevznikli, viaceré sny by sa neuskutočnili. Je však rozdiel medzi tým, keď si držíme svoje presvedčenie ako neviditeľné a keď ho len tak, lebo sa nám chce, necháme voľne si vylietnuť do sveta.

Otvor článok

Basketbalisti Lakers uspeli v prvom dueli na palubovke Golden State, Knicks vyrovnali

3.5 2023 10:15

NEW YORK - Basketbalisti Los Angeles Lakers triumfovali na palubovke Golden State Warriors 117:112. New York Knicks vyrovnali stav semifinálovej série Východnej konferencie s Miami na 1:1, keď doma vyhrali druhý zápas 111:105.

Otvor článok

Pri prevrátení smetiarskeho auta v Lučenci sa zranili tri osoby

3.5 2023 10:21

LUČENEC - Pri dopravnej nehode vozidla na odvoz komunálneho odpadu sa v utorok (2. 5.) na ceste I/16 v Lučenci zranili tri osoby.

Otvor článok

Baudelairove Kvety zla by mal mať doma každý milovník literatúry, vychádzajú po prvýkrát v kompletnom slovenskom preklade.

3.5 2023 10:28

Velikán francúzskej poézie Charles Baudelaire zbierkou Kvety zla vyvolal rozruch, ktorý mal celonárodný rozmer. Básnická zbierka prekliateho básnika patrí k svetovej klasike a mal by ju mať doma každý milovník literatúry. Preto je priam hriechom, že doteraz nevyšlo kompletné slovenské vydanie. Odteraz však môžeme povedať, že krivda je napravená. Vo vydavateľstve IKAR vychádza nádherné ilustrované vydanie v preklade Jána Švantnera.

Otvor článok

Po streľbe na základnej škole v Belehrade hlásia zranených

3.5 2023 10:30

BELEHRAD - Na základnej škole v centre Belehradu sa v stredu ráno strieľalo a hlásia zranených. Polícia podozrivého strelca, tínedžera, zadržala. Podľa srbských médií si streľba vyžiadala aj jednu obeť.

Otvor článok

Tenista Tsitsipas postúpil do štvrťfinále turnaja Masters 1000 v Madride

3.5 2023 10:45

MADRID - Grécky tenista Stefanos Tsitsipas sa prebojoval do štvrťfinále dvojhry na turnaji Masters 1000 v Madride. Zdolal v pozícii turnajovej štvorky domáceho Španiela Bernabeho Zapatu Mirallesa 6:3 a 6:1.