Francúzske odbory stanovili nový termín protestov proti dôchodkovej reforme

NETKY.SK • 2 Máj 2023, 16:00 • 2 min
Francúzske odbory stanovili nový termín protestov proti dôchodkovej reforme

PARÍŽ - Francúzske odborové zväzy v utorok vyhlásili, že na jún zvolávajú nové masové demonštrácie proti spornej dôchodkovej reforme prezidenta Emmanuela Macrona. Vyhlásenie prišlo iba deň po tom, ako sa proti tomuto zákonu na prvomájových demonštráciách postavili státisíce ľudí.

slovakia

left justify in out

Celkovo štrnásty deň protestov sa bude konať 6. júna, uviedli odbory. Stane sa tak niekoľko dní predtým, ako zákonodarcovia prerokujú návrh zákona, ktorý by zrušil zmeny v odchode do dôchodku, presadené bez hlasovania ministrami prezidenta Macrona.

 

Polícia uviedla, že v pondelok - na Sviatok práce - sa v celom Francúzsku proti dôchodkovej reforme postavilo takmer 800.000 ľudí, zatiaľ čo tvrdé ľavicové odbory CGT zaznamenali podľa vlastného tvrdenia účasť 2,3 milióna demonštrantov. Odbory uviedli, že sa síce zúčastnia na nových rokovaniach s ministrami vládneho kabinetu o rôznych otázkach - od zvýšenia zamestnanosti starších ľudí až po reformu odborných škôl -, ale "dôchodkovú reformu opätovne odmietnu".

 

"Existuje tu hlboký odpor, a dialóg sa môže obnoviť len vtedy, ak vláda ukáže, že je konečne ochotná zohľadniť postoje odborov," dodali predstavitelia CGT. Pri prvomájových protestoch utrpelo zranenia najmenej 108 policajtov. Pri zásahoch bezpečnostných zložiek bolo zadržaných 291 ľudí, informoval minister vnútra Gérald Darmanin. Vysoký počet zranených policajtov je podľa neho "veľmi zriedkavý". Podľa ministerstva vnútra sa na pondelňajších protestoch zúčastnilo približne 782.000 ľudí, z toho zhruba 112.000 v hlavnom meste Paríž. Premiérka Élisabeth Borneová násilie na prvomájových podujatiach odsúdila ako "neprijateľné".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies