Zomrel kanadský folkový skladateľ a spevák Gordon Lightfoot

NETKY.SK • 2 Máj 2023, 17:30 • 2 min
Zomrel kanadský folkový skladateľ a spevák Gordon Lightfoot

TORONTO - Vo veku 84 rokov zomrela kanadská folková legenda Gordon Lightfoot. Jeho šesťdesaťročná kariéra začala začiatkom 60. rokov na folkovom okruhu v Toronte a v 70. rokoch sa vďaka sérii vplyvných hitov rozšírila po celom svete.

slovakia

left justify in out

Gordon Lightfoot, kanadský spevák a skladateľ, ktorý stojí za folkovými hitmi ako The Wreck of the Edmund Fitzgerald, Sundown či If You Could Read My Mind, zomrel v pondelok (1. mája) vo veku 84 rokov, oznámila to jeho rodina.

 

,,Gordon Lightfoot zomrel dnes poobede v Torontskej nemocnici o 19:30." Tak sa uvádza na Lightfootovej Facebookovej stránke s tým, že ešte budú nejaké detaily pridané.

 

img

Gordon Lightfoot počas vrcholu svojej kariéry v 70. rokoch.

 

Začiatkom mesiaca Lightfoot zrušil svoje nadchádzajúce turné v USA a Kanade kvôli zdravotným problémom. „Gordon Lightfoot oznamuje zrušenie svojho amerického a kanadského harmonogramu koncertov na rok 2023,“ oznamuje sa vo vyhlásení. „V súčasnosti má spevák nejaké zdravotné problémy a nie je schopný potvrdiť preložené termíny."

 

Šesťdesaťročná kariéra Lightfoota sa začala na začiatku 60. rokov na folkovom okruhu v Toronte a v 70. rokoch sa vďaka sérii vplyvných hitov rozšírila po celom svete. V 70. rokoch zaznamenal štyri top 10 hity v rebríčku Billboard Hot 100, počnúc skladbou If You Could Read My Mind, ktorá vyvrcholila na 5. mieste v roku 1971. Ďalšie boli Sundown“– jeho jediné číslo 1 – a Carefree Highway (č. 10), oba z albumu Sundown z roku 1974 – tiež jeho jediný album č. 1 v Billboard 200.

 

Nakoniec tu bola najúžasnejšia pieseň The Wreck of the Edmund Fitzgerald, ktorá bola vydaná v roku 1976 a vyvrcholila na 2. mieste v rebríčku Hot 100. Pieseň rozprávala príbeh o potopení lode SS Edmund Fitzgerald, s ktorou sa potopilo aj všetkých 29 mužov na palube. „Možno sa rozdelili alebo sa mohli prevrátiť/ Možno sa prelomili hlboko a nabrali vodu/ A jediné, čo zostalo, sú tváre a mená/ Manželiek a synov a dcér,“ píše sa v značne poetickom texte tejto piesne.

 

Lightfootova najznámejšia skladba The Wreck of the Edmund Fitzgerald.

 

Lightfoot bol uvedený do Siene slávy skladateľov v roku 2012. Vo svojej rodnej Kanade získal 13 ocenení Juno, ktoré zavŕšilo jeho uvedenie do Kanadskej hudobnej siene slávy v roku 1986. Získal štyri ceny Juno Awards pre mužského speváka roka (1971 - 1973 a 1975) a dve pre skladateľa roka (1973 a 1977). Lightfoot bol nominovaný na štyri ceny Grammy (ale ich nikdy nezískal) – najlepší folkový výkon za Did She Mention My Name (1968), najlepší popový vokálny výkon, mužský výkon za If You Could Read My Mind (1971) a pieseň roka a tiež aj najlepší popový vokálny výkon v skladbe The Wreck of the Edmund Fitzgerald (1976).

 

Po Lightfootovi zostala jeho manželka, herečka Kim Hasse, s ktorou sa oženil v roku 2011. Z minulých vzťahov mal šesť detí, vrátane tých, ktoré mal z dvoch predchádzajúcich manželstiev.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies