Na revitalizovanom židovskom cintoríne v obci Vinodol odhalia Pamätník holokaustu

NETKY.SK • 2 Máj 2023, 16:45 • 2 min
Na revitalizovanom židovskom cintoríne v obci Vinodol odhalia Pamätník holokaustu

VINODOL - Na revitalizovanom židovskom cintoríne v obci Vinodol v Nitrianskom okrese pribudne Pamätník holokaustu. Odhalenie pamätníka je naplánované na 11. mája.

slovakia

left justify in out

Na revitalizovanom židovskom cintoríne v obci Vinodol v Nitrianskom okrese pribudne Pamätník holokaustu. Ako na sociálnych sieťach informoval aktivista Vladimír Špánik, jeho odhalenie je naplánované na 11. mája.

 

Podľa Špánika je pamätník venovaný obetiam holokaustu z regiónu Šurianskeho rabinátu. "Na začiatku bolo rozhodnutie členov občianskeho združenia Zoulus vo Vinodole obnoviť so zemou zrovnaný židovský cintorín vo Vinodole. Náhrobné kamene boli ukryté pod nahrnutou vrstvou zeminy v hĺbke 40 až 50 centimetrov. Zabudnutý, krovinami zarastený cintorín sme sa rozhodli revitalizovať tak, aby sa stal opätovne pietnym miestom a čiastočne sme odčinili neospravedlniteľné zničenie cintorína židovských obyvateľov Vinodola," uvádza sa v popise projektu.

 

Sprístupnenie pamätníka má byť vyvrcholením revitalizácie cintorína. "Viac ako dva roky na ňom pracovali aj rómski chlapci, laureáti ocenenia Detský čin roka 2021 a finalisti Roma Spirit 2022," pripomenul Špánik.

 

img

Rómski chlapci počas revitalizačných prác na židovskom cintoríne vo Vinodole.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies