Plastové obálky a ich alternatívy. Alebo kompostuj

NETKY.SK • 2 Máj 2023, 13:50 • 2 min
Plastové obálky a ich alternatívy. Alebo kompostuj

Plastové obálky už nie sú to, čo bývali. Výrobcovia sa čoraz viac snažia, aby ich záťaž na životné prostredie bola čo najnižšia. Sú recyklovateľné. Aké sú ich alternatívy?

slovakia

left justify in out

Väčšina plastových obálok je vyrobená zo 70 % z recyklátu. Európska únia sa snaží brániť veľkej produkcii zbytočného odpadu pri obalových materiáloch, takže podporuje obehovosť plastov. Neznamená to, že by sa baliace materiály z plastov a ďalšie výrobky mali prestať úplne vyrábať. Dôraz je skôr kladený na to, aby sa vyrábali maximálne recyklovateľné produkty.

img

Plastové alebo kompostovateľné obálky? U oboch sa výrobcovia snažia o väčšiu udržateľnosť.

 

Celý proces recyklácie plastov má však svoje rezervy. Nie je pre ne doladený systém obehového hospodárstva. Je ich mnoho druhov a sú lacné, takže finančne vychádza lepšie vyrobiť nový produkt z ropy ako z recyklátu.

Práve mnohodruhovosť plastov má za následok sťažené podmienky pri triedení. Počas neho je nutné oddeliť a vytriediť všetky druhy ako napríklad polypropylén, polyetylén, PVC, PET. A tieto druhy recyklovať zvlášť.

 

Cestu a smer môžete uľahčiť aj vy ako konečný spotrebiteľ. Tým, že plast správne vyhodíte do žltého kontajnera alebo tým, že začnete na balenie viac využívať produkty z kompostovateľných materiálov. Takýmto príkladom sú kompostovateľné obálky.

img

vyrobené z rastlinných zdrojov a rozložia sa aj v prostredí domácich kompostérov. Rýchlejší rozklad je ale kompenzovaný kratšou životnosťou a horšou materiálovou odolnosťou. Skrátka nevydržia toľko, ale pre prírodu a tým pádom aj pre nás sú výhra. V procese balenia ale rozdiel nespoznáte.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies