Archív článkov za Marec 2023, strana 1

Otvor článok

Súhrn správ športového spravodajstva z 28. februára

1.3 2023 04:00

Prečítajte si súhrn správ športového spravodajstva z 28.2.2023

Otvor článok

Odevná spoločnosť Accord z Trenčína prepustila zamestnancov a ukončila výrobu

1.3 2023 07:00

Trenčín - Trenčianska odevná spoločnosť Accord prepustila takmer stovku zamestnancov a po viac ako 30 rokoch končí s výrobou luxusných pánskych oblekov. Informoval o tom majiteľ spoločnosti Jaroslav Dobrotka.

Otvor článok

Prezidentka odobrila častejšiu valorizáciu dôchodkov, podpísala novelu zákona

1.3 2023 08:00

Bratislava - Dôchodky na Slovensku sa budú valorizovať viackrát do roka v prípade, ak dôchodcovská inflácia presiahne 5 %.

Otvor článok

Zrážka vlakov v Grécku si vyžiadala najmenej 32 obetí; cestovali najmä študenti

1.3 2023 08:29

Atény - Na najmenej 32 stúpol v stredu počet obetí zrážky dvoch vlakov blízko mesta Larisa na severe Grécka, uviedli tamojšie úrady.

Otvor článok

V Česku je 30.000 detí z Ukrajiny bez sprievodu dospelých

1.3 2023 09:00

PRAHA - Bez rodičov alebo dospelého sprievodu je v Česku aktuálne 30.000 ukrajinských detí a mladistvých. Informovala o tom v utorok splnomocnenkyňa vlády pre ľudské práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

Otvor článok

Pre všetky pohoria Slovenska platí mierne lavínové nebezpečenstvo

1.3 2023 09:20

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Pre všetky pohoria Slovenska aktuálne platí mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Ivan Chlebovec zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Otvor článok

Podľa riaditela FBI pandémiu koronavírusu zrejme spôsobil únik z laboratória v Číne

1.3 2023 09:20

Washington - Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) usudzuje, že pandémiu koronavírusu "s najväčšou pravdepodobnosťou" spôsobil únik z laboratória v čínskom meste Wu-chan.

Otvor článok

Krištáľové krídlo, umelecké dielo Maestra Jána Ťapáka, ocení významné osobnosti Slovenska za rok 2022 už 4. marca

1.3 2023 10:00

BRATISLAVA - Už len niekoľko dní nás delí od slávnostného vyhlásenia laureátov 26. ročníka Krištáľového krídla. Prestížne ocenenia sa budú udeľovať 4. marca v Slovenskom národnom divadle v Bratislave a galavečer v priamom prenose odvysiela RTVS na Jednotke.

Otvor článok

Ženské zdravie je podmienené hormonálnymi zmenami

1.3 2023 10:30

BRATISLAVA - Dysmenoreou, teda výnimočne intenzívnou bolesťou pri menštruácii, trpí podľa odhadu vedcov približne 60 percent žien. Tento stav sprevádzajú silné kŕče, bolesti hlavy, nevoľnosti, ale i iné príznaky.

Otvor článok

Česká polícia obvinila 9 ľudí, ktorí cez hranice prevádzali nelegálnych migrantov

1.3 2023 10:40

PRAHA - Česká polícia obvinila deväť cudzincov, ktorí sa od jari minulého roka podieľali na prevádzaní nelegálnych migrantov cez územie Maďarska, Slovenska a Česka až do cieľovej krajiny – väčšinou Nemecka. Hlavnému organizátorovi hrozí dvanásťročné väzenie. Polícia ČR to v stredu uviedla na svojej webovej stránke, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Otvor článok

Kuriéri z DPD ako prví poskytujú doručovanie do domácich balíkoboxov

1.3 2023 11:00

BRATISLAVA - Kuriérske spoločnosti reagujú na najnovšie trendy v doručovaní a dopyt spotrebiteľov. Pandemická situácia dopomohla rozvoju doručovania zásielok do výdajných miest a balíkoboxov a dnes sú už štandardom pri výbere spôsobu dopravy. Stúpajúci trend však zaznamenávajú aj privátne balíkoboxy a doručovatelia evidujú zvyšujúci sa záujem o doručovanie do nich.

Otvor článok

Mesto Levice zmodernizuje kompostáreň, na projekt získalo vyše 1,7 milióna eur

1.3 2023 11:17

LEVICE - Mesto Levice zmodernizuje svoju kompostáreň. Na projekt získalo z Ministerstva životného prostredia SR nenávratný finančný príspevok v hodnote 1.737.106,29 eur. Ako informovala radnica, celková výška priamych výdavkov je viac ako 1,8 milióna eur.

Otvor článok

Viaceré turistické chodníky v Malej Fatre do polovice júna uzavreli

1.3 2023 11:30

TERCHOVÁ - Viaceré turistické chodníky v Národnom parku (NP) Malá Fatra sú od začiatku marca do polovice júna zavreté. Upozornila na to Správa NP Malá Fatra na svojom webe s tým, že ide o každoročnú jarnú uzáveru.

Otvor článok

Na ceste medzi mestom Šahy a hranicou Nitrianskeho kraja začína rekonštrukcia

1.3 2023 11:45

KOŠICE - V okrese Levice sa dnes začali stavebné práce, ktoré súvisia s rekonštrukciou viac ako 6 km dlhého úseku cesty druhej triedy II/527. Ten začína v meste Šahy a pokračuje až po hranicu Nitrianskeho a Banskobystrického kraja. Vodiči by sa počas rekonštrukcie mali pripraviť aj na čiastočné dopravné obmedzenia. Dielo v hodnote takmer 1 mil. EUR bez DPH realizuje pre Nitriansky samosprávny kraj spoločnosť EUROVIA SK.

Otvor článok

V Šali pribudnú kamery s umelou inteligenciou i parkovacie moduly

1.3 2023 12:00

ŠAĽA - Na bezpečnosť i dopravu v Šali budú dohliadať moderné technológie. Mesto pripravuje inštaláciu nových bezpečnostných kamier i modulov, ktoré poskytnú údaje o voľných parkovacích miestach či informácie z oblasti životného prostredia.

Otvor článok

V Žiline sa vykoľajil vlak, doprava na Kysuce je zastavená

1.3 2023 12:22

ŽILINA - Na železničnej stanici v Žiline sa v stredu dopoludnia vykoľajil vlak SuperCity Pendolino smerujúci z Prahy do Košíc. Železničná doprava na trase Žilina - Čadca je aktuálne zastavená, premáva náhradná autobusová doprava. Potvrdila to hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Ria Feik Achbergerová.

Otvor článok

Važeckú jaskyňu po zimnej pauze otvárajú pre turistov

1.3 2023 12:30

VAŽEC - Turisti môžu od 1. marca po trojmesačnej zimnej prestávke opäť navštíviť Važeckú jaskyňu. Nachádza sa na okraji obce Važec medzi Liptovským Mikulášom a Popradom. Minulý rok ju navštívilo takmer 17.000 ľudí, potvrdila manažérka prevádzkovej a obchodnej činnosti Správy slovenských jaskýň (SSJ) Ľubica Nudzíková.

Otvor článok

Červená na semafore znamená stoj aj pre chodcov! Kvôli pár sekundám ušetreného času zaplatil svojím zravím

1.3 2023 12:36

BRATISLAVA - Dopravní policajti Krajského dopravného inšpektorátu v Bratislave dňa 28.02.2023 vo večerných hodinách dokumentovali dopravnú nehodu, ktorá sa stala na križovatke ulíc Šancová - Račianska.

Otvor článok

Slovensko poslalo do Sýrie ďalšiu zásielku humanitárnej pomoci s potravinami, teplým oblečením či hygienickými potrebami

1.3 2023 12:50

Slovensko vypravilo 1. marca 2023 do libanonského Bejrútu vládny špeciál so zásielkou humanitárnej pomoci v objeme takmer 6 ton. Tá pomôže ľuďom v Sýrii zmierniť následky ničivého zemetrasenia, ktoré začiatkom februára zasiahlo krajinu.

Otvor článok

V kinách nás čaká Zatmenie s poriadne drsným Jánom Jackuliakom

1.3 2023 13:00

BRATISLAVA - Od českých filmov čaká návštevník kina väčšinou hrejivý humor, prípadne bláznivé výčiny bizarných postavičiek, alebo zrejme najpopulárnejšie romantické prekonávanie prekážok v ceste za láskou. Film Zatmenie, ktorý príde do kín vo štvrtok 9. marca, sľubuje čosi celkom iné. Troch mužov, ktorí si v ňom doslova skrížia cesty, môže vyjsť vzájomný stret pekne draho... Pôjde aj o život, no publikum sa bude zabávať!

Otvor článok

Aktualita - NAKA zadržala a obvinila osem osôb pre korupciu v rámci akcie Riči

1.3 2023 13:10

Bratislava - Národná kriminálna agentúra (NAKA) v stredu zadržala a obvinila osem osôb z korupčnej trestnej činnosti v rámci akcie s krycím názvom Riči.

Otvor článok

Justin Bieber ruší zostávajúce termíny turné Justice World Tour

1.3 2023 13:13

Fanúšikom Justina Biebera, ktorí netrpezlivo čakajú na nové dátumy jeho odloženého medzinárodného turné, bolo povedané, že koncerty sa už neuskutočnia. Fanúšikovské stránky oznámili, že zvyšné dátumy kanadského speváka na turné Justice World Tour boli zrušené a Bieberova webová stránka momentálne neuvádza žiadne dátumy.

Otvor článok

Progresívne Slovensko: Máme pripravené piliere programu a štartujeme sériu diskusií o budúcnosti Slovenska v každom krajskom meste

1.3 2023 13:30

BRATISLAVA - Progresívne Slovensko postupuje v príprave na voľby. Predstavilo programový tím, hlavné tézy programu a štartuje diskusie po celom Slovensku. Chceme ľuďom vrátiť nádej na lepšiu budúcnosť, vyhlásil predseda PS a podpredseda EP Michal Šimečka na tlačovej konferencii hnutia.

Otvor článok

Klonovanie tiav je v Dubaji veľký biznis

1.3 2023 13:50

Keď sa Nisarovi Ahmadovi Wanimu v roku 2009 podarilo uskutočniť prvé klonovanie ťavy na svete, bolo to oslavované ako veľký úspech. Dnes je Wani vedeckým riaditeľom v Centre reprodukčnej biotechnológie v Dubaji a táto prax je taká populárna, že klonovanie sa stalo jeho zamestnaním.

Otvor článok

Národná banka Slovenska ukončila výmenu chorvátskych kún, klienti si ich vymenili za 405.000 eur

1.3 2023 14:00

Bratislava - Chorvátske kuny si po prechode tejto krajiny na euro od začiatku tohto roka prišlo do Národnej banky Slovenska (NBS) vymeniť spolu 4387 ľudí.

Otvor článok

V. Lengvarský je pripravený podať žiadosť o ukončenie poverenia viesť MZ

1.3 2023 14:15

Bratislava - Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) je pripravený podať žiadosť o ukončenie poverenia viesť Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

Otvor článok

Fínsky parlament schválil zákon, ktorým prijíma podmienky vstupu do NATO

1.3 2023 14:20

Helsinki - Fínsky parlament v stredu schválil zákon o prijatí podmienok vstupu krajiny do Severoatlantickej aliancie.

Otvor článok

Petržalka má kvôli vandalom posledný kontajner na drobný elektroodpad

1.3 2023 14:30

BRATISLAVA - V bratislavskej Petržalke vymizli pre pretrvávajúci vandalizmus takmer všetky kontajnery na drobný elektroodpad, batérie a akumulátory. V súčasnosti sa na území mestskej časti nachádza posledný, a to na súkromnom pozemku spojenej školy na Gercenovej ulici. Verejnosti je dostupný nonstop. Samospráva o tom informuje na svojom webe.

Otvor článok

Boris Kollár rokoval v Berne o vzájomných vzťahoch a pomoci Ukrajine

1.3 2023 14:38

BERN - Pomoc Ukrajine, vnútropolitická situácia na Slovensku, vzájomné vzťahy Slovenska a Švajčiarska, či Švajčiarska a Európskej únie. Aj týmto témam sa venovali predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) na stretnutí so švajčiarskym ministrom zahraničných vecí Ignaziom Cassisom a predsedom Národnej rady Švajčiarskej konfederácie Martinom Candinasom v Berne.

Otvor článok

Záujem uchádzačov o prácu na Profesii je najvyšší za posledné dva roky

1.3 2023 15:00

BRATISLAVA - Inzeráty zamestnávateľov na pracovnom portáli Profesia.sk vzbudili najväčší záujem ľudí za posledné dva roky v januári a februári. Slovákov najviac zaujímala práca v médiách či v administratíve. V stredu o tom informovala manažérka pre vzťahy s verejnosťou zo spoločnosti Profesia Nikola Richterová.

Otvor článok

Parlamentné a prezidentské voľby sa v Turecku uskutočnia 14. mája

1.3 2023 15:30

Istanbul - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu vylúčil akýkoľvek odklad volieb v súvislosti s nedávnym ničivým zemetrasením a potvrdil, že hlasovanie v prezidentských a parlamentných voľbách sa uskutoční 14. mája.

Otvor článok

Snaha prehodiť rozhodnutie o migoch na parlament je podľa Hlasu-SD absolútne scestná

1.3 2023 15:42

Bratislava - Snaha vlády prehodiť rozhodnutie o poskytnutí stíhačiek MiG-29 Ukrajine na parlament je absolútne scestná.

Otvor článok

Slovenská katolícka charita otvára 12. ročník kampane Pôstna krabička

1.3 2023 16:00

Bratislava - Slovenská katolícka charita (SKCH) otvára 12. ročník kampane Pôstna krabička.

Otvor článok

SR darovala vlani Ukrajine vojenskú techniku a muníciu za 168 miliónov eur

1.3 2023 16:30

Bratislava - Slovensko darovalo v minulom roku Ukrajine vojenskú techniku a muníciu za 168 miliónov eur, čím si vytvorilo nedostatky v spôsobilostiach.

Otvor článok

Štátne divadlo Košice uvedie premiéru činohry Titus Andronicus

1.3 2023 17:00

KOŠICE - Štátne divadlo v Košiciach (ŠDKE) pripravilo hru Williama Shakespeara Titus Andronicus. Pôjde o prvú premiéru činohry ŠDKE v tomto roku. Naplánovaná je na piatok (3. 3.) o 19.00 h na Malej scéne.

Otvor článok

V Novej Bani chcú vynoviť kino Vatra, po skončení projekcií slúži ako kultúrny dom

1.3 2023 17:30

NOVÁ BAŇA - V Novej Bani by radi obnovili "ikonické" kino Vatra, ktoré prinášalo obyvateľom mesta po celé desaťročia filmy, koncerty, divadlá a zábavu všetkého druhu. Náklady na modernizáciu a inováciu interiéru tohto objektu sú vyčíslené na 210.560 eur. "Mesto podalo projekt na modernizáciu a inováciu kultúrneho domu, lebo pod takýmto názvom je kino vedené, v závere roka 2021," uviedol primátor Branislav Jaďuď.