Česká polícia obvinila 9 ľudí, ktorí cez hranice prevádzali nelegálnych migrantov

NETKY.SK • 1 Marec 2023, 10:40 • 2 min
Česká polícia obvinila 9 ľudí, ktorí cez hranice prevádzali nelegálnych migrantov

PRAHA - Česká polícia obvinila deväť cudzincov, ktorí sa od jari minulého roka podieľali na prevádzaní nelegálnych migrantov cez územie Maďarska, Slovenska a Česka až do cieľovej krajiny – väčšinou Nemecka. Hlavnému organizátorovi hrozí dvanásťročné väzenie. Polícia ČR to v stredu uviedla na svojej webovej stránke, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

slovakia

left justify in out

V rámci akcie s krycím názvom PASS uskutočnili detektívi Národnej centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v uplynulých dňoch päť domových prehliadok, deväť prehliadok iných priestorov a pozemkov a ďalšie úkony trestného konania. Zasahovali v Brne, Prahe a Mladej Boleslavi. Následne obvinili deväť cudzincov z účasti v organizovanej zločineckej skupine a organizovaní a umožnení nedovoleného prekročenia štátnej hranice spáchaného v prospech zločineckej skupiny. Piatich z nich vzali do väzby. Policajti dosiaľ zadokumentovali 130 prípadov prevozu migrantov, ale predpokladajú, že toto číslo sa ešte zvýši.

 

Podľa ich zistení skupina páchala trestnú činnosť najmä v rámci obchodnej spoločnosti v Brne, ktorú obvinení založili s cieľom dodávať zahraničných zamestnancov na český trh práce. Nelegálnou činnosťou sa vraj cudzinci obohatili o niekoľko miliónov českých korún, pričom na samotné prevádzanie využívali svojich krajanov. Takmer všetci obvinení sa podľa polície k skutkom priznali s tým, že s prevádzaním začali na jar 2022. Hlavný organizátor môže skončiť vo väzení až na 12 rokov, ostatným členom skupiny hrozí desaťročný trest. Českí kriminalisti sa prípadom začali zaoberať v lete minulého roka a spolupracovali na ňom s kolegami z Maďarska, Slovenska aj Nemecka. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies