Pre všetky pohoria Slovenska platí mierne lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 1 Marec 2023, 09:20 • 2 min
Pre všetky pohoria Slovenska platí mierne lavínové nebezpečenstvo

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Pre všetky pohoria Slovenska aktuálne platí mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Ivan Chlebovec zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

Hlavným lavínovým problémom je vetrom previaty sneh, ktorý na slnkom osvetlených svahoch oťažieva. "Silný severný vietor posledných dní transportoval sneh z poslednej periódy sneženia na záveterné svahy a žľaby pohorí. Tam sa nachádzajú dosky vetrom naviateho snehu, ktorých spoločná vlastnosť je vysoká citlivosť na vznik prasklín," priblížil Chlebovec. Dodal, že najnebezpečnejšie sú miesta, kde sa mení sklon svahu. Tu je možné, hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení, uvoľniť lavínu. "Za posledné dva dni sme zaznamenali viacero spontánnych lavín malej až strednej veľkosti, veľké spontánne lavíny sa nepredpokladajú," uviedol. V stredu sa očakáva jasné počasie so slabým vetrom. Teplota na horách sa bude pohybovať od plus dvoch do mínus troch stupňov Celzia (v polohách od 1000 do 2500 metrov). Podľa Chlebovca sú to priaznivé podmienky pre celkovú stabilizáciu snehovej pokrývky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies