Klonovanie tiav je v Dubaji veľký biznis

NETKY.SK • 1 Marec 2023, 13:50 • 2 min
Klonovanie tiav je v Dubaji veľký biznis

Keď sa Nisarovi Ahmadovi Wanimu v roku 2009 podarilo uskutočniť prvé klonovanie ťavy na svete, bolo to oslavované ako veľký úspech. Dnes je Wani vedeckým riaditeľom v Centre reprodukčnej biotechnológie v Dubaji a táto prax je taká populárna, že klonovanie sa stalo jeho zamestnaním.

slovakia

left justify in out

Wani a jeho tím skúmajú a vyvíjajú nové techniky klonovania a udržiavajú bunkové banky, čo im umožňuje vytvárať kópie zvierat vrátane byvolov a oviec. Stredisko sa však zameriava na klonovanie tiav.
Každý rok vyprodukuje desiatky klonovaných teliat tiav dromedárov. Medzi najobľúbenejšie patria kópie ťavích „kráľovien krásy“ so správnou kombináciou ovisnutých pier a dlhých krkov.

 

Repliky krásy
Súťaže krásy tiav sú populárne v štátoch Perzského zálivu a na niektorých podujatiach sa výhry pohybujú v desiatkach miliónov dolárov. Majitelia boli v minulosti diskvalifikovaní za používanie zakázaných techník, ako je vstrekovanie silikónov a výplní do tiav a nafukovanie častí tela pomocou gumičiek na vylepšenie ich vzhľadu. Ale pokiaľ ide o tieto súťaže, klonované ťavy sú úplne legitímne.

img

Hoci Centrum reprodukčnej biotechnológie odmietlo zverejniť svoje ceny, podľa správ v miestnej tlači by vytvorenie presnej kópie vašej najkrajšej ťavy mohlo vyjsť späť na približne 200 000 dirhamov alebo niečo vyše 50 000 dolárov.

Okrem kráľovien krásy Wani a jeho tím tiež reprodukovali elitných dostihových šampiónov, aby súťažili v mnohých ťavích dostihoch v Spojených arabských emirátoch (niektoré z nich sú džokejované robotmi a môžu víťazom zarobiť tisíce dolárov na odmenách), ako aj geneticky  pozmenené ťavy tak, aby v mlieku produkovali bielkoviny, ktoré možno použiť na farmaceutické aplikácie. Podarilo sa im tiež obdarovať pozostalých majiteľov tiav replikou ich zosnulého domáceho maznáčika – vzorky buniek možno odobrať aj krátko po smrti zvieraťa. 
Wani pracuje s procesom, ktorý využíva DNA zo „somatických“ (alebo nereprodukčných) buniek odobratých z klonovaného darcovského zvieraťa. Jadro z týchto darcovských buniek je zavedené do vajíčka a aktivované chemikáliami.
"DNA zo somatickej bunky sa začne správať ako DNA embrya," hovorí Wani pre CNN. „Po aktivácii sa sedem až osem dní kultivujú v laboratóriu a potom sa prenesú do maternice náhradnej matky."
"Vytvorené dieťa má všetky gény od darcovského zvieraťa."
Podľa Waniho je tento proces chúlostivý, s mierou úspešnosti klonovaných tehotenstiev iba 10% v porovnaní so 60% prirodzených tehotenstiev na ťavách, ktoré sú donosené do termínu.

Kultúrny symbol
Môže sa zdať, že je to veľa námahy kôli ťave, ale zvieratá sú dôležitou súčasťou života v Dubaji. Okrem účinkovania v sprievodoch a pretekoch sa tieto jednohrbé dromedári historicky používali na prepravu cez drsné púšte Arabského polostrova, ako aj ako zdroj mäsa a mlieka. Sú však aj kultúrnym symbolom tradičného emirátskeho spôsobu života.

Ťavy boli základným prvkom zabezpečenia života na Arabskom polostrove pred érou ropy a plynu,“ hovorí Obaid Al Falasi, spoluzakladateľ Arabian Desert Camel Riding Center, prvej dubajskej školy jazdenia na ťavách. "Cestovanie a obchod medzi krajinami a osadami uľahčovali ťavy, ktoré mali schopnosť vydržať drsné podnebie a prežiť s veľmi malým množstvom potravy a vody."
Ťavy, dodáva, boli pokladom a spoločníkom ľudí, a to je dodnes prípad niektorých emirátskych kmeňov a rodín. Pre mnohých majú aj duchovný význam. „Ťavy sa spomínajú v Koráne a mnohokrát sú opísané ako jedinečné v porovnaní s inými zvieratami so schopnosťami danými Bohom – ako prežitie bez vody a jedla,“ hovorí Al Falasi.

img
Napriek ich postaveniu hovorí, že klonovanie tiav sa nepovažuje za svätokrádež. „Klonovanie je samo o sebe vedecký úspech a malo by sa zaň považovať,“ vysvetľuje.

Dubajské Camel Breeding Center a jeho Camel Reproduction Center tiež produkujú elitné ťavy, ale namiesto klonovania sa tieto dve laboratóriá zameriavajú na prenos embryí, kde sa embryo odoberá jednej samici a implantuje sa inej ťave, aby sa zlepšili šance a rýchlosť reprodukcie.
Al Falasi hovorí, že klonovanie je pre väčšinu ľudí príliš drahé a prenos embryí je bežnejší, "aby sa zabezpečilo, že dobrá ťava môže produkovať viac potomkov [prostredníctvom náhradného materstva] namiesto každého roka alebo dvoch."

 

Späť z okraja
Teraz sa Wani a jeho tím snažia využiť túto technológiu na pomoc ohrozeným druhom.
Divoká ťava dvojhrbá patrí medzi najohrozenejšie veľké cicavce na planéte, ktorú ohrozuje strata biotopu a kríženie s ťavami domácimi. Na pomoc pri ochrane divokých tiav dvojhrbých pracuje Wani a jeho tím na technikách, ktoré zahŕňajú medzidruhový prenos jadra somatických buniek, kde sa ako darca vajíčok a ako náhradná matka používa blízky príbuzný druh domáceho zvieraťa na prenos klonovaných embryí do pôrodu.
V roku 2017 sa v centre pomocou tejto metódy narodila prvá klonovaná ťava dvojhrbá po implantácii embrya do ťavy dromedárskej.
Wani dúfa, že v budúcnosti využije techniku klonovania na zachovanie iných kriticky ohrozených živočíšnych druhov a dokonca pomôže obnoviť vyhynuté druhy.
Naše centrum sa zameriava na vývoj a aplikáciu najnovších reprodukčných biotechnologických techník, ako je klonovanie, IVF, umelá inseminácia a prenos embryí, aby sa zvýšilo množenie rôznych živočíšnych druhov v regióne a tiež na ochranu ohrozených druhov,“ hovorí Wani.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona