Boris Kollár rokoval v Berne o vzájomných vzťahoch a pomoci Ukrajine

NETKY.SK • 1 Marec 2023, 14:38 • 2 min
Boris Kollár rokoval v Berne o vzájomných vzťahoch a pomoci Ukrajine

BERN - Pomoc Ukrajine, vnútropolitická situácia na Slovensku, vzájomné vzťahy Slovenska a Švajčiarska, či Švajčiarska a Európskej únie. Aj týmto témam sa venovali predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) na stretnutí so švajčiarskym ministrom zahraničných vecí Ignaziom Cassisom a predsedom Národnej rady Švajčiarskej konfederácie Martinom Candinasom v Berne.

slovakia

left justify in out

"Hlavné témy rokovaní boli vnútropolitická situácia u nás a vojna na Ukrajine, humanitárna pomoc. Vo Švajčiarsku diskutujú o možnosti nejakej úľavy z ich neutrality," uviedol Kollár. Vysvetlil, že Švajčiarsko nedodáva Ukrajine vojenský materiál a nie je dovolené ani reexportovať ich systémy. Priblížil, že aktuálne prebieha v krajine polemika o tejto téme. Vyzdvihol tiež výraznú švajčiarsku humanitárnu pomoc Ukrajine a poďakoval sa za ňu. Podčiarkol, že Slovensko sa má čo od Švajčiarska naučiť napríklad aj v oblasti cestovného ruchu. Skonštatoval, že nielen Švajčiarsko, ale aj Rakúsko, Česko či Maďarsko majú výrazne vyšší podiel HDP z tejto oblasti. "My sa pohybujeme niekde medzi dvoma troma percentami HDP, čo je strašne málo. Toto nevyužívame," poznamenal s tým, že v budúcnosti by chcelo jeho hnutie viac podporovať túto oblasť a presiahnuť v uvedenom parametri aspoň šesť percent.

 

Inšpiráciu vidí aj v hlasovacích zariadeniach a technickom prevedení vo švajčiarskom parlamente. Ocenil napríklad dobre premyslené umiestnenie hlasovacích zariadení tak, aby bolo jasne viditeľné, že nik nemôže zahlasovať za iného poslanca. Čo sa týka vzájomných vzťahov Švajčiarska a Európskej únie, aj v tomto môže Slovensko podľa slov Kollára pomôcť. Ozrejmil, že Švajčiarsko aktuálne nemá jednu generálnu zmluvu upravujúcu vzájomné vzťahy, ale viacero parciálnych, ktoré treba aktualizovať. "Potrebujú urobiť jednu zmluvu a teraz na tom pracujú," povedal.

 

Vysvetlil, že majú zriadené odborné komisie a čakajú na stretnutie s Marošom Šefčovičom, ktorý aktuálne zastáva post podpredsedu Európskej komisie pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad a má na starosti aj túto problematiku. Kollár priblížil, že švajčiarsky šéf diplomacie Cassis sa okrem iného zaujímal aj o vnútropolitickú situáciu na Slovensku. Keďže je bývalým prezidentom Švajčiarska, podľa slov Borisa Kollára nechal pozdravovať prezidentku Zuzanu Čaputovú s tým, že vo Švajčiarsku zanechala hlbokú stopu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies