Súhrn správ športového spravodajstva z 28. februára

NETKY.SK • 1 Marec 2023, 04:00 • 2 min
Súhrn správ športového spravodajstva z 28. februára

Prečítajte si súhrn správ športového spravodajstva z 28.2.2023

slovakia

left justify in out

FUTBAL: Messi sa stal siedmykrát hráčom roka podľa FIFA, medzi trénermi uspel v ankete Scaloni
Argentínčan Lionel Messi sa stal siedmykrát najlepším futbalistom roka podľa Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), v hlasovaní zástupcov médií, trénerov a kapitánov reprezentácií, ako aj futbalových fanúšikov za rok 2022 zvíťazil pred Francúzmi Kylianom Mbappém a Karimom Benzemom. Tridsaťpäťročný úradujúci majster sveta získal 52 hlasov, Mbappé 44 a Benzema 34. Za najlepšieho trénera vyhlásili na galavečeri v Paríži kouča "albicelestes" Lionela Scaloniho, ktorý doviedol svoj tím k titulu na vlaňajších majstrovstvách sveta v Katare.

FUTBAL: Scaloni povedie reprezentantov Argentíny aj na majstrovstvách sveta v roku 2026
Argentínsky futbalový tréner Lionel Scaloni sa v pondelok dočkal hneď dvoch ocenení. Ešte predtým, ako si na galavečeri v Paríži prevzal cenu pre najlepšieho trénera roka 2022 podľa Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), potvrdila Argentínska futbalová asociácia (AFA) jeho zotrvanie vo funkcii hlavného kouča "albicelestes" až do skončenia majstrovstiev sveta v roku 2026 v USA, Mexiku a Kanade.

TENIS: Djokovič je svetová jednotka najdlhšie v histórii, prekonal celkový rekord Nemky Grafovej
Srbský tenista Novak Djokovič je na čele mužského singlového rebríčka ATP celkovo 378. týždeň, čo z neho robí najdlhšie pôsobiacu svetovú jednotku v histórii. Tridsaťpäťročný rodák z Belehradu prekonal rekord oboch pohlaví, ktorý patril Nemke Steffi Grafovej s 377 týždňami na čele rebríčka WTA. Mužským lídrom je od marca 2021, keď pokoril zápis Švajčiara Rogera Federera (310).

FUTBAL: Prokuratúra v Paríži vyšetruje obrancu PSG Hakimiho pre obvinenie zo znásilnenia
Francúzska prokuratúra začala predbežné vyšetrovanie obrancu tamojšieho futbalového klubu Paríž Saint-Germain Achrafa Hakimiho. Ako v pondelok uviedla prokuratúra na parížskom predmestí Nanterre, dôvodom je obvinenie zo znásilnenia. Úrady neposkytli podrobnosti o obvinení ani nekomentovali správy v médiách o tom, čo sa údajne stalo. Predstavitelia PSG a samotný Hakimi nereagovali na žiadosti o komentár.

HOKEJ-NHL: McDavid prvýkrát strelil 50 gólov v sezóne. Je najlepší na svete, vraví o ňom spoluhráč Hyman
Hviezdny kanadský hokejista Connor McDavid z klubu zámorskej NHL Edmonton Oilers prvýkrát v kariére dosiahol hranicu 50 gólov v sezóne, keď strelil oba góly svojho tímu pri pondelkovej prehre 2:3 s lídrom súťaže Bostonom Bruins. Dvadsaťšesťročný center a kapitán "olejárov" to dokázal už v 61. dueli základnej časti, čo je najrýchlejšie od sezóny 1995/1996. Ešte do marca vtedy nastrieľali 50 gólov Mario Lemieux (50 zápasov), Jaromír Jágr (59) a Alexander Mogiľnyj (60).

OLYMPIJSKÉ: Japonská prokuratúra obvinila Dentsu a ďalšie firmy i osoby zapojené do organizácie OH v Tokiu
Prokuratúra v japonskom Tokiu obvinila päť spoločností a siedmich funkcionárov zapojených do organizovania OH 2021 v Tokiu z porušenia protimonopólnych zákonov v krajine, údajne si nelegálne dohadovali zmluvy a testovacie podujatia pred olympiádou. Medzi obvinenými sú reklamné a marketingové agentúry Dentsu, Hakuhodo, Tokyu Agency a Cerespo, jeden z vysokých funkcionárov OH Jasuo Mori a šéf športovej divízie v Dentsu Kodži Henmi. Termíny súdnych pojednávaní zatiaľ nie sú známe.

FUTBAL: Biraghi z Fiorentiny zaznamenal na trávniku Dudovej Verony presný zásah z takmer 58 metrov
Obranca talianskeho futbalového klubu AC Fiorentina Cristiano Biraghi skóroval v pondelňajšom stretnutí tamojšej Serie A na ihrisku Hellasu Verona strelou z vlastnej polovice ihriska. V 89. minúte bleskovo rozohral priamy kop tesne spoza poliacej čiary a zaskočil domáceho brankára Lorenza Montipa. Hostia triumfovali vo Verone 3:0.

BASKETBAL-NBA: LaMelo Ball si opäť zranil členok, za Charlotte si v sezóne zrejme už nezahrá
Americký basketbalista LaMelo Ball z klubu zámorskej NBA Charlotte Hornets si v tejto sezóne zrejme už nezahrá, v tretej štvrtine pondelkového zápasu proti Detroitu Pistons (117:106) totiž utrpel zlomeninu pravého členka. Dvadsaťjedenročný rozohrávač vynechal v aktuálnom ročníku dokopy 27 duelov pre tri osobitné prípady zranenia ľavého členka.

FUTBAL: Kouč Chorvátov Dalič odmietol hlasovať v ankete FIFA, Rakúšan Alaba za svoj výber čelí hrubému osočovaniu
Rakúsky obranca David Alaba zo španielskeho futbalového klubu Real Madrid v súvislosti s hlasovaním vo výročnej ankete o najlepšieho futbalistu podľa Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) čelil na sociálnych sieťach napádaniu, keďže na prvú priečku dal Argentínčana Lionela Messiho. Kouč chorvátskej reprezentácie Zlatko Dalič zase obvinil FIFA z nedostatku úcty a odmietol hlasovať.

HOKEJ: Popradčanom v tejto sezóne už nepomôžu obranca Brejčák ani útočník Skokan
Hokejisti HK Poprad sa v zostávajúcich dueloch extraligy musia zaobísť bez dvojice zranených hráčov - obrancu Jána Brejčáka a útočníka Dávida Skokana. U oboch je isté, že v aktuálnom ročníku už nezasiahnu do súťažného diania. Informuje o tom oficiálny web "kamzíkov".

HÁDZANÁ: Slovenky sa tešia na prípravné zápasy proti Slovinkám, tréner Dueňas musel urobiť v kádri šesť zmien
Slovenské reprezentantky v hádzanej majú za sebou úvodný tréning v rámci týždňového sústredenia v Šali pred aprílovými zápasmi play-off kvalifikácie o postup na tohtoročné majstrovstvá sveta v Dánsku, Švédsku a Nórsku proti Chorvátkam. Z pôvodnej nominácie trénera Jorgeho Dueňasa vypadlo zo zdravotných dôvodov až šesť hráčok - brankárka Viktória Oguntoyová, pivotka Kristína Pastorková, krídelníčky Bibiana Štefaniková, Réka Bíziková a Katarína Pócsíková aj spojka Erika Rajnohová.

FUTBAL: Neapol si chce poistiť gruzínskeho Maradonu, začínajú okolo neho krúžiť európske veľkokluby
Vychádzajúca hviezda svetového futbalu Chviča Kvaracchelija pôsobí v talianskom klube SSC Neapol len niekoľko mesiacov, a už si naňho údajne brúsia zuby viaceré európske veľkokluby. Ako referuje web talianskeho denníka La Gazzetta dello Sport, vedenie „partenopei“ si chce 22-ročného Gruzínca poistiť novou lukratívnejšou zmluvou.

ATLETIKA: Volkov stav pred odletom na HME nie je ideálny. Necíti tlak a to mu vyhovuje
Od štvrtka do nedele bude turecký Istanbul hostiť halové majstrovstvá Európy v atletike a ich súčasťou bude aj trio Slovákov. Osemstovkárka Gabriela Gajanová už odletela do tureckej metropoly a vo štvrtok popoludní tam absolvuje rozbehy. Viktóriu Forsterovú čakajú rozbehy v piatok (60 m) aj sobotu (60 m prek.) a Jána Volka v sobotu (60 m).

SKIALPINIZMUS-MS: Jagerčíková sa stala svetovou šampiónkou v šprinte
Slovenská reprezentantka v skialpinizme Marianna Jagerčíková dosiahla v utorok mimoriadny úspech. Na majstrovstvách sveta v španielskom pyrenejskom stredisku Boí Taüll totiž získala zlato v šprinte, ktorý potvrdila svoju príslušnosť k užšej svetovej špičke. Skúsená športovkyňa získala cenný kov v tejto disciplíne už na tretích MS bez prerušenia, vo Švajčiarsku 2019 aj Andorre 2021 brala striebro.

BASKETBAL: Tréner Naglič je spokojný s výsledkami Slovákov v druhej časti predkvalifikácie o postup na ME 2025
Slovenskí basketbaloví reprezentanti budú v lete bojovať o účasť v kvalifikácii o postup na majstrovstvá Európy v roku 2025 v tretej fáze predkvalifikácie, ktorá je na programe od 19. júla do 5. augusta. Zverenci trénera Aramisa Nagliča sa predstavia v trojčlennej skupine, z ktorej postúpi len víťaz, možnými súpermi Slovákov sú výbery Rakúska, Bulharska, Chorvátska, Dánska, Nórska, Rumunska, Švajčiarska, Albánska, Írska, Kosova a Luxemburska.

FUTBAL: Prezident kanadskej asociácie Bontis odstúpil z funkcie pre spory s reprezentáciou mužov i žien
Prezident Kanadskej futbalovej asociácie (CSA) Nick Bontis odstúpil z funkcie na podnet mužskej i ženskej reprezentácie údajne pre "pracovné spory". O rezignáciu ho v liste požiadali aj šéfovia provinčných a teritoriálnych futbalových zväzov. Bontis, ktorý bol na čele CSA od novembra 2020, sa v sobotu stal viceprezidentom pre Severnú Ameriku v konfederácii CONCACAF, ktorá zahŕňa aj Strednú Ameriku a Karibik.

LYŽOVANIE: Bekeš sa v stredu pokúsi o absolútny rýchlostný rekord Tatier, prekonať chce maximum Poliaka Niklinského z roku 1979
V stredu ráno sa slovenský reprezentant v rýchlostnom lyžovaní Michal Bekeš pokúsi o prekonanie rýchlostného rekordu Tatier, ktorý od roku 1979 drží Poliak Jacek Niklinski. Tridsaťtriročný Bekeš je už rok držiteľom rýchlostného rekordu na slovenskom území výkonom 174,57 km/h, no rád by pokoril aj absolútne maximum Niklinského 180,63 km/h. Tento rekord dosiahol Poliak na poľskej strane Tatier pri zjazde z Kasprovho vrchu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies