Podľa riaditela FBI pandémiu koronavírusu zrejme spôsobil únik z laboratória v Číne

NETKY.SK • 1 Marec 2023, 9:20 • 2 min
Podľa riaditela FBI pandémiu koronavírusu zrejme spôsobil únik z laboratória v Číne

Washington - Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) usudzuje, že pandémiu koronavírusu "s najväčšou pravdepodobnosťou" spôsobil únik z laboratória v čínskom meste Wu-chan.

slovakia

left justify in out

Uviedol to v rozhovore pre americkú televíziu Fox News zverejnenom v noci na stredu riaditeľ tohto amerického vyšetrovacieho orgánu Christopher Wray, informuje TASR podľa správy agentúry DPA. "FBI už nejaký čas usudzuje, že za vznikom pandémie je s najväčšou pravdepodobnosťou možný laboratórny incident vo Wu-chane, " uviedol Wray. Práve v tomto čínskom meste sa v roku 2019 koronavírus prvýkrát vyskytol. Wray ďalej uviedol, že FBI sa domnieva, že celosvetovú pandémiu, "ktorá zabila milióny Američanov", spôsobil "možný únik z laboratória kontrolovaného čínskou vládou". Dodal však, že v tejto súvislosti stále prebieha vyšetrovanie a v súčasnosti tak nemôže poskytnúť "celý rad bližších informácií, ktoré sú tajné". Šéf FBI zároveň obvinil Čínu, že "robí všetko, čo je v jej silách, aby prekazila a zahmlila" snahy Spojených štátov a iných krajín, ktoré chcú zistiť viac o pôvode pandémie koronavírusu. Hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby pritom len v pondelok uviedol, že v rámci americkej vlády stále neexistuje jednotný názor týkajúci sa pôvodu koronavírusu. Denník The Wall Street Journal (WSJ) však počas víkendu informoval, že americké ministerstvo energetiky dospelo k záveru, že pandémiu choroby COVID-19 mohol spôsobiť úniku vírusu z laboratória v Číne. Peking tieto tvrdenia poprel, pričom hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning uviedla, že vyšetrovanie pôvodu koronavírusu by malo byť vedeckou záležitosťou a nemalo by sa "politizovať"



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona