Výlet do vesmíru: Na palube rakety spoločnosti Blue Origin aj 90-ROČNÝ astronaut

NETKY.SK • 20 Máj 2024, 09:30 • 2 min
Výlet do vesmíru: Na palube rakety spoločnosti Blue Origin aj 90-ROČNÝ astronaut

TEXAS - Spoločnosť Jeffa Bezosa, Blue Origin, vypustila v nedeľu v Texase raketu so šiestimi ľuďmi na palube. Obnovila tak podnikanie vo vesmírnej turistike.

slovakia

left justify in out

Ed Dwight, 90-ročný umelec a bývalý skúšobný pilot vojenského letectva, ktorému pred šiestimi desaťročiami odopreli šancu stať sa prvým afroamerickým astronautom, sa v nedeľu konečne dostal do vesmíru. Splnil si tak svoj dávny sen počas krátkeho letu.
 
"Absolútne fantastické!" zvolal po pristátí. "Zážitok, ktorý mi zmenil život. Každý to musí urobiť!"
 
Dwight a päť členov posádky - účtovník na dôchodku, indický pilot a dobrodruh, softvérový inžinier, francúzsky podnikateľ a investor rizikového kapitálu - v kapsule Blue Origin New Shepard odštartovali zo štartovacieho miesta majiteľa spoločnosti Jeffa Bezosa v západnom Texase.

Bol to prvý let spoločnosti New Shepard s cestujúcimi na palube od poruchy nosnej rakety pred dvoma rokmi, ktorá zmarila nepilotovaný výskumný let. Úspešná opakovaná misia koncom minulého roka, tiež bez posádky, uvoľnila cestu k obnoveniu letov s cestujúcimi.
 
"Bola tu časť mojej kariéry, ktorá nebola celkom naplnená, a tu je veľkolepá príležitosť naplniť to pre sebauspokojenie," povedal Dwight pred štartom v rozhovore pre CBS News.
 
Medzi odpojením nosnej rakety a návratom kapsule do atmosféry sa šesť členov posádky mohlo odpútať a užiť si približne tri minúty beztiaže, pričom sa im naskytol nádherný výhľad na Zem.
 
Vo veku 90 rokov a osem mesiacov je Dwight najstarším človekom, ktorý kedy letel do vesmíru, čím o niekoľko mesiacov predbehol herca Williama Shatnera, ktorý v roku 2021 vo veku 90 rokov odštartoval na palube lode New Shepard.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: CBS News, Foto: cbsnews.com
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies