AKTUALIZÁCIA Ohlásené sú ďalšie útoky! Výzva k obyvateľom, aby opustili svoje domovy

NETKY.SK • 1 Marec 2022, 06:21 • 2 min
AKTUALIZÁCIA Ohlásené sú ďalšie útoky! Výzva k obyvateľom, aby opustili svoje domovy

BRATISLAVA - Bombardovanie Ukrajiny pokračuje. Svet reaguje na udalosti. Netky pripravili prehľad dnešných najaktuálnejších správ.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 1. 3. 21:15

 

Automobilová spoločnosť BMW zastavuje výrobu svojich áut v meste Kaliningrade. Rovnako prestáva dodávať autá do Ruska.

 

img

 

 

Aktualizácia 1. 3. 21:00

 

Na druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov bolo v pondelok vypálených viacero kazetových bômb, uviedli dvaja experti na muníciu po preskúmaní záberov zverejnených na sociálnych sieťach. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters, ktorá geograficky lokalizovala dve videá zobrazujúce výbuchy a záblesky nad obytnou oblasťou v meste s takmer jeden a pol miliónom obyvateľov. „Zdá sa, že Charkov bol terčom viacerých útokov kazetovou muníciou,“ povedal Sam Dubberley z medzinárodnej ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW).

 

 

Bývalý dôstojník britskej armády a špecialista na biologické a chemické zbrane Hamish de Bretton-Gordon je tiež toho názoru, že v Charkove bola „s najväčšou pravdepodobnosťou“ použitá kazetová munícia. „Vyzerá to veľmi podobne ako kazetové bomby, ktoré som videl v Iraku a Sýrii,“ uviedol britský odborník pre Reuters. „Viaceré explózie pri dopade každej hlavice naznačujú použitie kazetovej munície,“ dodal.

 

 

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na otázku, či Rusko na Ukrajine používa kazetovú muníciu a vákuové bomby, povedal, že „je to nepochybne falošná správa“. Ruské operácie sú podľa neho zamerané na vojenské ciele, nie na civilné. Reuters pripomína, že Rusko a Ukrajina sa nepripojili k Dohovoru o kazetovej munícii z roku 2008, ktorý podpísalo 108 štátov. Zmluva zakazuje používanie a skladovanie tohto typu zbraní.

 

 

 

Aktualizácia 1. 3. 20:30

 

Rusko sa rozhodlo zablokovať nezávislú ruskú televíznu stanicu Dožď a liberálnu rozhlasovú stanicu Echo Moskvy, pretože poskytujú „zámerne nepravdivé informácie“ o ruskej invázii na Ukrajine. Ruská generálna prokuratúra požiadala ruský regulačný úrad o „obmedzenie prístupu" k spomínaným médiám, pretože uverejňujú materiál s výzvami na „extrémistickú činnosť“ a „cielene a systematicky“ publikujú „zámerne nepravdivé informácie o činnosti ruských vojakov počas špeciálnej operácie“ na Ukrajine. Podľa agentúry AFP boli webové stránky oboch týchto staníc v Rusku nedostupné už krátko po tom, ako ruská prokuratúra zverejnila k veci vyhlásenie.

 

Aktualizácia 1. 3. 20:00

 

Ruský prezident Vladimir Putin znovu vyhlásil, že vláda v Kyjeve musí uznať „Luhanskú aj Doneckú ľudovú republiku“, je to podmienka pre ukončenie „vojenskej operácie“ na Ukrajine. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na Kremeľ. Kyjev musí takisto uznať suverenitu Ruska nad Krymským polostrovom v Čiernom mori a zaviazať sa, že sa zrieka jadrových zbraní aj v budúcnosti, oznámil Kremeľ.

 

Okrem toho musí byť prozápadná Ukrajina demilitarizovaná a musí prijať neutrálny štatút, citoval Kremeľ Putina. Bolo to prvé vyhlásenie tohto druhu po tom, čo zástupcovia Ukrajiny a Ruska mali v pondelok v Bielorusku mierové rozhovory. Ich prvé stretnutie sa skončilo bez prelomového výsledku.

 

 

Aktualizácia 1. 3. 19:35

 

Rakety, ktoré vybuchli blízko rádio stanice v Kyjeve, zároveň dopadli blízko miesta Babyn Jar (Babyn Yar), ktoré je známe pamätníkom holokaustu.

 

 

Aktualizácia 1. 3. 19:15

 

Europoslanci v uznesení, ktoré podporili 637 hlasmi, čo najdôraznejšie odsúdili ilegálnu ruskú inváziu na Ukrajinu a vyzvali Kremeľ, aby ukončil všetky vojenské aktivity v tejto krajine. Schválený dokument zároveň odsudzuje úlohu bieloruského lídra Alexandra Lukašenka pri útoku ruských síl na Ukrajinu. Poslanci vyzvali Európsku komisiu a členské krajiny EÚ, aby Ukrajine poskytli ďalšiu núdzovú humanitárnu pomoc v spolupráci s humanitárnymi agentúrami OSN a ďalšími medzinárodnými partnerskými organizáciami.

 

Aktualizácia 1. 3. 19:00

 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval v utorok Ukrajinu a Rusko, aby okamžite zastavili boje a „prispeli k svetovému mieru“. Na tlačovej konferencii v Ankare zároveň dodal, že nie je proti rozširovaniu Európskej únie ani Severoatlantickej aliancie (NATO). Informovala o tom agentúra Reuters. Ankara v pondelok oznámila, že sa v súlade s Konvenciou z Montreux rozhodla uzavrieť prielivy Bospor a Dardanely pre vojenské lode, čím obmedzí presun niektorých ruských lodí zo Stredozemného mora.

 

Aktualizácia 1. 3. 18:50

 

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) nariadil Ruskej vláde, aby sa zdržala vojenských útokov proti civilistom a civilným objektom.

 

 

Aktualizácia 1. 3. 18:20

 

Pri leteckom útoku, ktorý zrejme uskutočnila ruská armáda, bola v utorok zasiahnutá hlavná televízna veža v Kyjeve, čím sa prerušilo vysielanie niektorých ukrajinských štátnych médií. TASR správu prevzala od agentúry AFP, ktorá uvádza, že štruktúra veže ostala neporušená. Útok si vyžiadal 5 mŕtvych a 5 zranených.

 

 

Aktualizácia 1. 3. 18:10

 

Pre rôzne obmedzenia dopravy v súvislosti so sankciami voči Ruskej federácii z dôvodu jej invázie na území Ukrajiny sa pomaly míňajú možnosti, ako Rusko opustiť. Je tam podľa hrubých odhadov do 200 Slovákov, ktorým rezort diplomacie odporúča zvážiť návrat na Slovensko, kým je to možné. Povedal to štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus v utorok na tlačovej konferencii.

 

Klus pripomenul, že rezort diplomacie vydal tretí stupeň cestovného odporúčania pre Rusko, čo znamená necestovať. „Sme pripravení v prípade, ak si to bude situácia vyžadovať, ísť až do štvrtého stupňa, čo znamená opustiť krajinu,“ povedal Klus. Zdôraznil, že sa výrazne redukujú možnosti opustenia Ruska. Ak by tam niekto v súčasnosti cestoval, mohol by mať pomerne veľký problém vrátiť sa naspäť.

 

 

Aktualizácia 1. 3. 17:50

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok povedal, že Rusko musí zastaviť bombardovanie ukrajinských miest skôr, ako sa začnú zmysluplné rokovania o prímerí. Informovala o tom televízia Sky News. Zelenskyj ďalej vyzval členov Severoatlantickej aliancie (NATO), aby zaviedli bezletovú zónu nad Ukrajinou na zastavenie ruského letectva.

 

 

Agentúra Reuters a ďalšie západné médiá predtým informovali o tom, že druhé kolo rusko-ukrajinských mierových rozhovorov by sa malo uskutočniť už v stredu 2. marca. Všetky média sa však odvolali na ruskú štátnu agentúru TASS. Tej to údajne potvrdili zdroje oboznámené so situáciou. Po prvom kole rokovaní, ktoré sa uskutočnili v pondelok a nepriniesli žiadne hmatateľné výsledky, obe strany uviedli, že sa v najbližších dňoch opäť stretnú, píše Reuters.

 

Aktualizácia 1. 3. 17:30

 

Atléti z Ruska a Bieloruska dostali zákaz štartovať na podujatiach riadených Svetovou atletikou. Príčinou je rusko-ukrajinský konflikt. Dištanc sa týka marcových halových majstrovstiev sveta v Belehrade i chodeckých MS družstiev v Maskate. Štart Rusov a Bielorusov sa neočakáva ani na júlových Majstrovstvách sveta v americkom Eugene. Rusi nebudú môcť štartovať ani pod hlavičkou neutrálnych atlétov.

 

Svetová atletika bude na rokovaní 9. a 10. marca navyše rokovať o suspendácii Bieloruského atletického zväzu. Ruský už má pozastavenú činnosť od roku 2015 po sérii dopingových prípadov.

 

„Každý, kto má pozná, vie, že trestať športovcov za činy ich politikov je proti môjmu presvedčeniu. Toto je odlišné, pretože na Rusko smerujú rozsiahle sankcie zo sveta medzinárodných organizácií, biznisu a politiky. Šport musí podporiť tieto snahy, pomôcť ukončiť vojnu a nastoliť mier,“ zverejnil prezident Svetovej atletiky Sebastien Coe na oficiálnej stránke organizácie.

 

 

Aktualizácia 1. 3. 17:10

 

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) by chcel predložiť návrh na prítomnosť vojakov NATO na Slovensku v rámci tzv. predsunutej prítomnosti na rokovanie vlády budúci týždeň. Národná rada SR by mohla rokovať o návrhu ešte na marcovej schôdzi. S dodaním systému Patriot na posilnenie protivzdušnej obrany sa podľa Naďa ráta najneskôr do 15. apríla. Uviedol to v relácii televízie Markíza Na telo plus.

 

V rámci predsunutej prítomnosti by na Slovensko mohli prísť Česi, Nemci, Holanďania, Poliaci a Slovinci. Americkí vojaci by prišli, ak by USA poskytli radarové systémy Sentinel na ochranu vzdušného systému na východnej hranici, aby ich obsluhovali. Časť českých vojakov by sa mohla starať o kybernetickú bezpečnosť, celkovo by ich mohlo byť okolo 400.

 

Minister obrany je za členstvo Ukrajiny v Európskej únii i NATO. Bolo by to podľa neho dobré z ekonomického aj bezpečnostného hľadiska. „Nemalo by to byť samozrejme zo dňa na deň, mal by to byť nejaký proces, ale mali by sme im dať nejakú jasnú perspektívu,“ povedal o členstve Ukrajiny v Únii.

 

 

Aktualizácia 1. 3. 17:00

 

Do Nemecka v pondelok dorazili ďalší vojaci americkej armády. Informuje o tom TASR a bruselský spravodajca s odkazom na vyhlásenie tlačového odboru NATO. Podľa tlačovej správy NATO americkí vojaci z bojového oddielu 1. obrnenej brigády, 3. pešej divízie opustili základňu vo Fort Stewart v USA a v pondelok prileteli na medzinárodné letisko v Norimbergu. Po napadnutí Ukrajiny ruskými jednotkami príkaz na presun do Nemecka dostalo celkovo viac ako 7 000 amerických vojakov. Celkovo sa doterajší stav rozšíril na 80 000 príslušníkov americkej armády rozmiestnených vo viacerých krajinách Európy.

 

Aktualizácia 1. 3. 16:30

 

Ruské vojská plánujú napadnúť infraštruktúru Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) v Kyjeve. Oznámilo to v utorok ruské ministerstvo obrany, ktoré zároveň vyzvalo obyvateľov Kyjeva, ktorí žijú v blízkosti takýchto objektov, aby opustili svoje domovy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

„Vyzývame obyvateľov Kyjeva žijúcich v blízkosti prenosových uzlov, aby opustili svoje domovy,“ uviedol hovorca ruského rezortu obrany Igor Konašenkov. Podľa redaktorky televízie CNN Clarissy Wardovej odkazuje ruský rezort obrany výrazom „prenosové uzly“ na „komunikačné veže, čiže veľké antény a tomu podobné zariadenia“.

 

 

Podľa ukrajinského ministra obrany Olexija Reznikova sa Rusko pripravuje na „rozsiahlu informačnú a psychologickú operáciu,“ ktorej cieľom je „zlomiť odpor Ukrajincov a ukrajinskej armády,“ píše CNN. Reznikov spresnil, že Rusko plánuje vytvoriť „komunikačné problémy“ a následne si vymyslieť správy, že ukrajinská armáda a vláda „súhlasili, že sa vzdajú“.

 

 

„Toto je lož. Nestane sa to, nebude žiadna kapitulácia,“ vyhlásil šéf ukrajinského rezortu obrany. Medzitým starosta Kyjeva Vitalij Kličko oznámil, že „nepriateľ sa nachádza na okraji hlavného mesta,“ a dodal, že ukrajinská armáda sa pripravuje na „obranu Kyjeva“. Podľa satelitných snímok z pondelka, ktoré zverejnila americká spoločnosť Maxar Technologies, sa zo severu smerom ku Kyjevu presúva ruský vojenský konvoj dlhý zrejme až 64 kilometrov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pritom uviedol, že obrana Kyjeva je „kľúčovou prioritou“ vlády.

 

 

Aktualizácia 1. 3. 16:00

 

Ulicami hlavného mesta Kyjev sa rozozvučali sirény po tom, ako bolo počuť ďalšie výbuchy. Ľudia sa sťahujú do najbližších úkrytov.

Charkov hlási ďalší útok na obytné oblasti. Tentoraz zasiahli budovu nemocnice, informoval o tom portál Nexta.

 

 

img

Zničená budova radnice po ostreľovaní v Charkove.

 

Aktualizácia 1. 3. 14:50

 

Visa a Mastercard zablokovali ruským bankám prístup do svojich platobných sietí. Americké spoločnosti, ktoré spracovávajú platby a prevádzkujú platobné karty, zablokovali ruským finančným inštitútom prístup k svojim sieťam. Spojené štáty a vlády po celom svete prijali po ruskom útoku na Ukrajinu bezprecedentné sankcie, ktoré prakticky odrezali Moskvu od globálneho finančného systému.

 

Mastercard v pondelok uviedla, že „zablokovala viacerým finančným inštitútom“ prístup do svojej platobnej siete. Spoločnosť však konkrétne nemenovala žiadne firmy ani jednotlivcov. „V nasledujúcich dňoch budeme naďalej spolupracovať s regulátormi, aby sme plnili naše povinnosti,“ uviedla spoločnosť.

 

Visa takisto zablokovala firmy a jednotlivcov na sankčnom zozname. V utorok uviedla, že „promptne prijíma opatrenia, aby zabezpečila súlad s platnými sankciami“. Dodala, že v prípade nových sankcií prijme ďalšie opatrenia. Obe spoločnosti takisto prisľúbili, že na humanitárnu pomoc pre Ukrajinu každá prispejú sumou 2 milióny USD.

 

 

Aktualizácia 1. 3. 14:30

 

„Premiér Eduard Heger sa opakovane vyjadril, že Slovensko podporuje vstup Ukrajiny do EÚ. Ukrajinský ľud práve dnes potrebuje jasnú európsku perspektívu. Hovoriť však o detailoch tohto procesu je predčasné. Podstatná je solidarita,“ uviedla pre TASR hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok (28. 2.) podpísal žiadosť o členstvo Ukrajiny v EÚ. Ešte predtým vo videu vyhlásil, že žiada Európsku úniu o okamžité pristúpenie podľa nového osobitného postupu. Prezidentka SR Zuzana Čaputová spolu s ďalšími siedmimi prezidentmi členských krajín EÚ vyzvali k rýchlemu prijatiu Ukrajiny do Európskej únie. Pod výzvu sa podpísali aj prezidenti Bulharskej republiky, Českej republiky, Estónskej republiky, Litovskej republiky, Lotyšskej republiky, Poľskej republiky a Slovinskej republiky.

 

 

Aktualizácia 1. 3. 12:35 

 

Bieloruskí vojaci vstúpili na územie Ukrajiny v Černihivskej oblasti, ktorá leží severne od Kyjeva. Informuje o tom webstránka Kyiv Independent s odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinského parlamentu na platforme Telegram. Správu potvrdil predstaviteľ územnej obrany Ukrajiny Vitalij Kirilov.

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko pritom dnes povedal, že jeho jednotky sa nepridajú k ruskej invázii na Ukrajine.

 

Aktualizácia 1. 3. 12:05 

 

„Ruské ozbrojené sily budú pokračovať vo vedení špeciálnej operácie, kým nedosiahnu stanovené ciele,“ povedal v utorok ruský minister obrany Sergej Šojgu na tlačovej konferencii odvysielanej ruskou štátnou televíziou. Šéf silového rezortu ďalej zopakoval, že cieľom Moskvy je „demilitarizácia a denacifikácia“ Ukrajiny, ako aj údajná ochrana Ruska pred vojenskou hrozbou, ktorú podľa neho vytvorili západné krajiny.

 

„Našou hlavnou úlohou je chrániť Ruskú federáciu pred vojenskou hrozbou, ktorú predstavujú západné krajiny snažiace sa využiť ukrajinský ľud v boji proti našej krajine,“ tvrdil Šojgu, ktorý vojenskú inváziu naďalej označoval ako špeciálnu operáciu.

 

img

Sprava Sergej Šojgu a Valerij Gerasimov

 

Šéf rezortu obrany ďalej konštatoval, že ruská armáda neokupuje ukrajinské územie a prijíma všetky opatrenia na ochranu životov a bezpečnosti civilistov. Chcel by som zdôrazniť, že útoky sú vykonávané len na vojenské ciele a výlučne vysoko presnými zbraňami,“ dodal minister.

 

Ukrajinské úrady medzičasom informovali, že Rusko pokračuje v raketových útokoch aj s použitím salvových raketometov typu GRAD. Ide o systém, ktorý má nižšiu presnosť než delostrelectvo a podľa vojenských expertov sa nedá označiť za presnú zbraň.

 

Ukrajinská armáda v utorok uviedla, že počas prvých piatich dní ruskej invázie zabila 5 710 ruských vojakov. Vo videozázname na Facebooku to povedal hovorca generálneho štábu ukrajinskej armády, uvádza stanica BBC.

 

Hovorca tiež uviedol, že ukrajinská armáda okrem toho zajala vyše 200 ruských vojakov. Tvrdil tiež, že zničili 198 ruských tankov, 29 lietadiel, 846 obrnených vozidiel a 29 vrtuľníkov.

 

BBC upozornila, že tieto tvrdenia nedokáže nezávisle overiť. Zároveň však podotkla, že aj britské ministerstvo obrany sa domnieva, že Moskva počas doterajších bojov na Ukrajine utrpela veľké straty.

 

BBC tiež pripomenula, že Moskva až v nedeľu priznala, že jej armáda utrpela straty na životoch. Dovtedy tvrdila, že pri bojoch nezahynul ani jeden ruský vojak.

 

Aktualizácia 1. 3. 11:20

 

Na Ukrajine je podľa britského vojenského experta nasadených už 75 percent ozbrojených síl Ruska. Jack Watling, výskumný pracovník a odborník na pozemné vojenské operácie a vojenskú vedu z britského Kráľovského inštitútu obranných a bezpečnostných štúdií (RUSI) to povedal v utorok v relácii Today na rozhlasovej stanici BBC Radio 4.

 

Rusko tak podľa jeho slov výrazne zvýšilo nasadenosť svojej armády na Ukrajine, z pôvodných približne 40 percent na začiatku invázie. Zhodný údaj, teda až 75-percentnú aktuálnu nasadenosť ruskej armády, uvádza aj nemenovaný vysoký predstaviteľ americkej obrany.

 

img

 

Watling zároveň povedal, že veľký počet ruských vojakov postupuje z juhu Bieloruska a začínajú si vytvárať podmienky na to, aby moholi zaútočiť na Kyjev. Britský expert tiež uviedol, že pri pondelňajšom ostreľovaní Charkova použili salvové raketomety vystreľujúce do oblasti veľké množstvo neriadených rakiet. Podľa jeho slov zároveň existujú dôkazy, že niektoré z nich obsahovali kazetovú muníciu.

 

Watling dodal, že ukrajinská armáda už neoperuje v tzv. vojenských formáciách, ale momentálne zostáva na pomerne pevne ukotvených obranných pozíciách a jej pôsobenie je čoraz viac súčasťou operácií vykonávaných spolu s územnou obranou a s dobrovoľníckymi silami.

 

Aktualizácia 1. 3. 7:25

 

Turecko v pondelok oznámilo, že bojovým lodiam zakazuje prístup k úžinám Bospor a Dardanely v súlade s Konvenciou z Montreux, ktorá upravuje pohyb vojnových lodí cez túto strategicky významnú úžinu. TASR informuje na základe správ agentúr AP a AFP.

 

„Uvádzame do platnosti Konvenciu z Montreux,“ povedal turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu. Dodal, že Turecko už upozornilo krajiny v regióne, aby ich vojenské lode cez Čierne more neprechádzali.

 

img

Mevlüt Čavušoglu

 

Konvencia podpísaná v roku 1936 v švajčiarskom meste Montreux umožňuje Turecku do istej miery kontrolovať pohyb vojnových lodí v úžinách Bospor a Dardanely, ktoré spájajú Egejské, Marmarské a Čierne more, pripomína AFP.

 

Viacero ruských lodí sa v posledných týždňoch preplavilo cez Bospor a Dardanely do Čierneho mora. To, aký bude mať rozhodnutie Turecka vplyv na konflikt na Ukrajine, nebolo podľa AP známe.

 

Konvencia zahŕňa výnimku, ktorá zaručuje návrat na domovskú základňu lodiam z prístavov v Čiernom mori, pripomína AP.

 

Aktualizácia 1. 3. 7:00

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal dekrét o dočasnom bezvízovom režime pre zahraničných dobrovoľníkov, ktorí sa chcú pripojiť k obrane Ukrajiny pred ruskou inváziou. V pondelok o tom informovala agentúra AP.

 

Zelenskyj v nedeľu vyzval cudzincov, aby prišli bojovať proti Rusku, pričom avizoval, že z nich chce vytvoriť samostatnú jednotku – Medzinárodnú légiu územnej obrany. Dekrét, ktorý začal platiť v utorok, umožní dočasné zrušenie vízovej povinnosti pre všetkých cudzincov, ktorí sa budú chcieť zapojiť do bojov na ochranu Ukrajiny. Zavádzajú ho na obdobie, počas ktorého bude v platnosti stanné právo.

 

img

 

Ukrajina tiež uviedla, že udelí amnestiu a dá peniaze ruským vojakom, ktorí dobrovoľne zložia zbrane. Na sociálnej sieti Facebook to v pondelok uviedol ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov.

 

„Poslali vás do našej krajiny, aby ste zabíjali a boli zabití. Tí z vás, ktorí sa nechcú stať vrahmi alebo prísť o život, môžu byť zachránení. Garantujeme vám plnú amnestiu a peňažnú odmenu, ak dobrovoľne zložíte zbrane,“ uvádza Reznikov na Facebooku.

 

Šéf ukrajinského rezortu obrany ďalej spresňuje, že ruskí vojaci, ktorí sa vzdajú, dostanú kompenzáciu vo výške päť miliónov rubľov (41 000 eur).

„Nikoho, kto si vyberie cestu okupácie, nečaká zľutovanie,“ varuje Reznikov v príspevku.

 

 

Aktualizácia 1. 3. 6:45

 

Ruský vojenský konvoj, ktorý sa zo severu presúva bližšie k ukrajinskému hlavnému mestu Kyjev, je zrejme omnoho dlhší, než sa spočiatku zdalo. Ako ukázali najnovšie satelitné snímky americkej spoločnosti Maxar Technologies z pondelka, dĺžka kolóny vojenských vozidiel je namiesto 27 kilometrov až približne 64 kilometrov. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

 

Spoločnosť Maxar uviedla, že konvoj severovýchodne od Kyjeva obsahuje stovky obrnených vozidiel, tankov, transportérov a vozidiel logistickej podpory a siaha od letiska Hostomeľ severozápadne od Kyjeva po obec Pribirsk nachádzajúcu sa medzi Kyjevom a Černobyľom.

 

img

 

Maxar takisto uviedla, že na juhu Bieloruska – vo vzdialenosti menej než 32 kilometrov od ukrajinskej hranice – zaznamenala rozmiestnenie ďalších jednotiek pechoty a vrtuľníkov. O pohybe bieloruských jednotiek k ukrajinským hraniciam informovala aj ukrajinská armáda. Ako napísal ukrajinský generálny štáb na Facebooku, niekoľko bieloruských jednotiek sa dalo do pohybu smerom na región Volyň na severozápade Ukrajiny. Tieto informácie však podľa agentúry DPA nie je možné nezávisle overiť.

 

Americká firma sleduje prostredníctvom súkromných družíc pohyby ruskej vojenskej techniky už celé týždne. Spoločnosť zaznamenala prvé presuny ruskej vojenskej techniky smerom k Ukrajine ešte začiatkom novembra.

 

Útoky na Kyjev a Charkov pokračovali aj v noci z pondelka na utorok. V Charkove sa terčom ruskej armády stali trafostanice, ako píše DPA s odvolaním sa na tamojšieho primátora Ihora Terechova, ktorého citovala agentúra Ukrinform. Útoky v tomto meste údajne spôsobovali problémy s dodávkami elektriny a vody. V pondelok si útoky v Charkove vyžiadali najmenej 11 obetí na životoch a desiatky zranených. Zničili najmenej 87 obytných budov.

 

Pôvodný článok: 

 

Ruská armáda ostreľovala druhé najväčšie mesto Ukrajiny. Starosta Igor Terechov vyhlásil, že zomrelo niekoľko civilistov.

 

„Dnešok nám ukázal, že toto nie je len vojna, ale vražda všetkých Ukrajincov. Rakety dopadli na obytné zóny a zabili nevinných obyvateľov,“ dodal. Potvrdil, že štyria ľudia zomreli, keď vyšli z úkrytu a išli hľadať vodu. Päťčlenná rodina pozostávajúca z dvoch dospelých a troch detí zahynula po tom, ako raketa zasiala ich auto. Ďalších 37 ľudí utrpelo zranenia. 

 

 

 

 

Ministerstvo uviedlo, že zomreli desiatky civilistov. Presné počty zatiaľ nie sú známe. 

 

Prezident Volodymyr Zelenskyj v noci povedal, že bombardovanie mesta je jasný vojnový zločin.

 

Charkov je mierumilovné mesto, v ktorom sa nachádzajú pokojné obytné zóny a nie vojenské zariadenia. Desiatky očitých svedkov dokazujú, že Rusi útočia cielene. Vedia, kam strieľajú. Určite bude existovať medzinárodný tribunál pre tento zločin. Je to porušenie všetkých konvencií. Nikto na svete vám neodpustí toto zabíjanie nevinných Ukrajincov,“ vyhlásil prezident. 

 

 

K téme: AKTUALIZÁCIA: Skončilo prvé kolo rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom

 

Na internete sa začínajú objavovať príspevky, v ktorých identifikujú obete bombardovania na Ukrajine. Medzi nimi sú aj deti. 

 

Malá Polina bola žiačkou posledného ročníka základnej školy v Kyjeve. Podľa miestnych úradov ju zastrelili ruskí vojaci spolu s jej rodičmi na ulici v severozápadnej časti hlavného mesta. 

 

img

Polina




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies