Najkrajšie plesá na Slovensku: Tieto sa oplatí navštíviť

NETKY.SK • 25 Máj 2024, 12:15 • 2 min
Najkrajšie plesá na Slovensku: Tieto sa oplatí navštíviť

Slovensko je známe svojou bohatou prírodou a nádhernými horami, ktoré ukrývajú skvosty v podobe horských plies. Tieto jazerá ponúkajú úchvatné výhľady, čistý vzduch a jedinečné zážitky, ktoré lákajú turistov z blízka i ďaleka. V článku vám predstavíme tie najkrajšie plesá na Slovensku, ktoré rozhodne stoja za návštevu.

slovakia

left justify in out

Slovensko je krajinou plnou krásnej prírody, kultúrnych pamiatok a bohatých tradícií. Medzi jedny z najkrajších prírodných skvostov patria plesá, teda horské jazerá, ktoré ponúkajú návštevníkom úchvatné výhľady, čistú prírodu a jedinečné zážitky. V tomto článku vám predstavíme tie najkrajšie plesá na Slovensku, ktoré sa určite oplatí navštíviť.

Štrbské pleso: Perla Vysokých Tatier

Štrbské pleso je jedno z najznámejších a najnavštevovanejších plies na Slovensku. Nachádza sa vo Vysokých Tatrách a je druhým najväčším plesom v Tatrách. Vďaka svojej polohe v nadmorskej výške 1346 metrov nad morom ponúka nádherné výhľady na okolité vrcholy Tatier. Pleso je obľúbeným miestom pre turistov, lyžiarov a bežkárov. Okolo plesa vedie pekná turistická trasa, ktorá je vhodná aj pre rodiny s deťmi.

Popradské pleso: Tichá oáza pokoja

Popradské pleso leží taktiež vo Vysokých Tatrách a je často považované za tichšiu a menej rušnú alternatívu k Štrbskému plesu. Nachádza sa v Mengusovskej doline a je obklopené krásnou tatranskou prírodou. Pleso je dostupné po nenáročnej turistickej trase a je ideálnym miestom na oddych a relax. V okolí plesa sa nachádza niekoľko turistických chát, kde sa môžete občerstviť a užiť si výhľady na okolité hory.

Veľké Hincovo pleso: Najväčšie a najhlbšie pleso

Veľké Hincovo pleso je najväčšie a najhlbšie horské jazero na Slovensku. Nachádza sa v Mengusovskej doline vo Vysokých Tatrách, v nadmorskej výške 1946 metrov nad morom. Pleso má rozlohu 20,08 hektárov a hĺbku až 53 metrov. Cesta k nemu je náročnejšia, no pre milovníkov vysokohorských túr ponúka neopakovateľné zážitky a úchvatné výhľady. Veľké Hincovo pleso je tiež východiskovým bodom pre výstupy na vrcholy ako Rysy či Kôprovský štít.

Morské oko: Tatranské jazero s unikátnou faunou

Morské oko, nazývané aj Veľké Vihorlatské jazero, sa nachádza v pohorí Vihorlat na východnom Slovensku. Toto jazero je známe svojou priezračnou vodou a bohatou faunou a flórou. Okolie jazera je súčasťou Vihorlatského pralesa, ktorý je zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO. Morské oko je ideálnym miestom na turistiku, pikniky a kúpanie v letných mesiacoch. Pôvab tohto jazera umocňuje jeho izolovaná poloha a tichá atmosféra.

Zelené pleso: Pleso s nezvyčajnou farbou

Zelené pleso, známe aj ako Zelené pleso Kežmarské, sa nachádza vo Vysokých Tatrách v Doline Zeleného plesa. Pleso dostalo svoj názov podľa nezvyčajnej zelenkavej farby vody, ktorá je spôsobená odrazom okolitej vegetácie a minerálnym zložením dna. Pleso je dostupné po turistickej trase a v jeho blízkosti sa nachádza Chata pri Zelenom plese, ktorá ponúka ubytovanie a občerstvenie pre turistov. Okolie plesa je vhodné na turistiku a poskytuje nádherné výhľady na okolité štíty.

Roháčske plesá: Plesá v srdci Západných Tatier

Roháčske plesá sú sústavou štyroch horských jazier, ktoré sa nachádzajú v Západných Tatrách, v Roháčskej doline. Plesá ležia v nadmorskej výške medzi 1719 a 1880 metrov nad morom a sú obklopené krásnou prírodou a mohutnými vrcholmi. Cesta k plesám je náročnejšia, no turistom ponúka jedinečné zážitky a nádherné výhľady. Roháčske plesá sú obľúbeným cieľom turistov, ktorí vyhľadávajú pokojné a menej frekventované miesta.

Skalnaté pleso: Pleso s panoramatickým výhľadom

Skalnaté pleso je malé horské jazero nachádzajúce sa vo Vysokých Tatrách, v nadmorskej výške 1751 metrov nad morom. Pleso je ľahko dostupné lanovkou z Tatranskej Lomnice, čo z neho robí obľúbené miesto pre turistov, najmä rodiny s deťmi. Okolie plesa ponúka nádherné panoramatické výhľady na okolité vrcholy a doliny. V blízkosti plesa sa nachádza Skalnatá chata a observatórium, ktoré je možné navštíviť.

Sesterské plesá: Dvojica plies v Malej Fatre

Sesterské plesá sú dvojicou horských jazier nachádzajúcich sa v Malej Fatre, v doline Bystrička. Plesá ležia v nadmorskej výške okolo 1200 metrov nad morom a sú obklopené hustými lesmi a krásnou prírodou. Plesá sú dostupné po turistických chodníkoch a sú obľúbeným cieľom pre turistov a milovníkov prírody. Okolie plies ponúka množstvo možností na turistiku a oddych v prírode.

Slovensko ponúka množstvo nádherných horských plies, ktoré sú skutočnými perlami prírody. Každé z týchto plies má svoj jedinečný charakter a krásu, ktorá stojí za objavenie. Či už hľadáte tichý únik od každodenného života, alebo chcete zažiť dobrodružstvo v horách, tieto plesá vám určite poskytnú nezabudnuteľné zážitky. Navštívte ich a objavte krásy slovenskej prírody!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: Tatry.sk, icestovanie.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies