Široká verejnosť si aj tento rok môže uctiť behom Medzinárodný deň vojnových veteránov

NETKY.SK • 9 November 2023, 13:00 • 2 min
Široká verejnosť si aj tento rok môže uctiť behom Medzinárodný deň vojnových veteránov

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany SR pozýva širokú verejnosť na tradičný “Beh na počesť vojnových veteránov”, ktorý sa v sobotu 11.11. začne symbolicky o 11. hodine a 11. minúte - teda presne v čase, keď zaznela posledná salva pri podpise prímeria v roku 1918 Compiègne vo Francúzsku, ktorým sa skončila prvá svetová vojna.

slovakia

left justify in out

Ide už o 8. ročník tohto podujatia, ktorý je príležitosťou pripomenúť si výnimočnú odvahu a obetu našich vojnových veteránov, ktorí oddane bojovali za našu slobodu. Na trati dlhej približne 5,2 kilometrov bude štartovať maximálne 300 bežcov, vrátane slovenských profesionálnych vojakov. Vzdať úctu vojnovým veteránom a padlým vojakom však prídu aj športovci Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica či študenti Akadémie Ozbrojených síl SR v Liptovskom Mikuláši.

Bezplatná registrácia je dostupná online na: https://www.kril.sk/registracia/bnpvv. Bežať sa bude celkovo v siedmich kategóriách, vítaní sú všetci – ženy, muži, mladšie aj staršie ročníky.

Ministerstvo obrany SR si Medzinárodný deň vojnových veteránov pripomenie v najbližších dňoch v rámci viacerých aktivít, ktorými si predstavitelia rezortu, ozbrojených síl i široká verejnosť uctia obete oboch svetových vojen, ako aj všetkých vojnových konfliktov. Úctu všetkým, ktorí v najkrvavejších konfliktoch v histórii ľudstva bojovali proti neslobode a útlaku, vzdajú predstavitelia rezortu obrany počas pietnej spomienky 11. novembra na vojnovom cintoríne v Bratislave v mestskej časti Petržalka – Kopčany.

 

Štátny tajomník MO SR Igor Melicher si zároveň dnes pri Pamätníku príslušníkov západného odboja na Šafárikovom námestí v Bratislave uctí pietnou spomienkou hrdinov bojujúcich na bojiskách západnej Európy, severnej Afriky a Blízkeho východu. Obete oboch svetových vojen a všetkých vojnových konfliktov si štátny tajomník MO SR pripomenie pietnym aktom aj v piatok 10.11. v Múzeu SNP v Banskej Bystrici.


Na znak úcty vojnovým veteránom bude symbolom 11. novembra – červenými makmi – opäť vysvietený aj Bratislavský hrad. Profesionálni vojaci budú pri príležitosti Medzinárodného dňa vojnových veteránov červený mak rozdávať vo viacerých mestách na Slovensku v rámci šírenia osvety medzi verejnosťou, ktorá sa tak bude môcť dozvedieť viac o tomto dni a jeho tradícii. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MO SR, Foto: Nový Čas / MO SR (archívna foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies