Mikroplasty sa našli v krvných zrazeninách v srdci, mozgu a nohách

NETKY.SK • 25 Máj 2024, 19:17 • 2 min
Mikroplasty sa našli v krvných zrazeninách v srdci, mozgu a nohách

Začiatkom tohto roka bola publikovaná prelomová štúdia, podľa ktorej sa mikroplasty - drobné úlomky plastov vylúčené z väčších kusov - našli vo viac ako 50 percentách tukových usadenín z upchatých tepien.

slovakia

left justify in out

Išlo o prvé údaje svojho druhu, ktoré poukázali na súvislosť medzi mikroplastmi a ich vplyvom na ľudské zdravie.
 
Nová štúdia vedcov z Číny teraz uvádza, že mikroplasty sa našli v krvných zrazeninách chirurgicky odstránených z tepien v srdci a mozgu a hlbokých žíl v dolných končatinách.
 
Ide len o malú štúdiu na 30 pacientoch - nie je to ani zďaleka toľko, ako 257 pacientov sledovaných 34 mesiacov v štúdii o arteriálnych plakoch, ktorá bola uverejnená v marci.
 
Ale podobne ako tím vedený Talianmi zistil, že prítomnosť mikroplastov v plakoch zvyšuje u ľudí následné riziko infarktu alebo mŕtvice, aj čínsky tím zistil potenciálnu súvislosť medzi hladinami mikroplastov v krvných zrazeninách a závažnosťou ochorenia.
 
Tridsať pacientov zapojených do štúdie podstúpilo chirurgický zákrok na odstránenie krvných zrazenín po prekonaní mozgovej príhody, srdcového infarktu alebo hlbokej žilovej trombózy, čo je stav, pri ktorom sa zrazeniny tvoria v hlbokých žilách, zvyčajne na nohách alebo v panve.
 
Pacienti v priemernom veku 65 rokov mali rôznu zdravotnú anamnézu a životný štýl, napríklad fajčenie, užívanie alkoholu, vysoký krvný tlak alebo cukrovku. Denne používali plastové výrobky a boli približne rozdelení medzi vidiecke a mestské oblasti.
 
V 24 z 30 skúmaných krvných zrazenín sa pomocou techník chemickej analýzy zistili mikroplasty rôznych tvarov a veľkostí v rôznych koncentráciách.
 
Testovaním sa zistili aj rovnaké druhy plastov ako tie, ktoré sa zistili v štúdii arteriálnych plakov pod vedením Talianov: polyvinylchlorid (PVC) a polyetylén (PE). Nie je to prekvapujúce, pretože PVC (často sa používa v stavebníctve) a PE (používa sa najmä vo fľašiach a nákupných taškách) sú dva najčastejšie vyrábané plasty.
 
V novej štúdii sa v zrazeninách zistil aj polyamid 66, bežný plast používaný v tkaninách a textíliách. Z 15 typov identifikovaných v štúdii bol PE najbežnejším plastom, ktorý tvoril 54 percent analyzovaných častíc.
 
Vedci tiež zistili, že ľudia s vyšším obsahom mikroplastov v krvných zrazeninách mali aj vyššiu hladinu D-diméru ako pacienti, u ktorých sa mikroplasty v trombocytoch nezistili.
 
D-dimér je bielkovinový fragment, ktorý sa uvoľňuje pri rozpade krvných zrazenín; za normálnych okolností sa v krvnej plazme nenachádza. Vysoká hladina D-diméru v krvnom teste môže naznačovať prítomnosť krvných zrazenín, čo viedlo výskumníkov k podozreniu, že mikroplasty sa môžu nejakým spôsobom hromadiť v krvi a zhoršovať zrážanie.
 
Na preskúmanie tejto skutočnosti je však potrebný ďalší výskum; v tejto štúdii sa mikroplasty v krvi pacientov nemerali a keďže ide o pozorovanie, môže poukázať len na možné súvislosti, nie na príčiny.
 
"Tieto zistenia naznačujú, že mikroplasty môžu slúžiť ako potenciálny rizikový faktor spojený so zdravím ciev," píše vo svojom článku Tingting Wang, klinický vedec z Prvej pridruženej nemocnice Univerzitnej lekárskej fakulty v Šantou v Číne, a jeho kolegovia.
 
"Budúci výskum s väčšou vzorkou je naliehavo potrebný na identifikáciu zdrojov expozície a potvrdenie pozorovaných trendov v tejto štúdii."
 
Vzhľadom na to, že mikroplasty boli už predtým zistené vo vzorkách ľudského pľúcneho tkaniva a krvi, je ľahké si predstaviť, ako sa tieto mikroskopické kúsky plastov dostávajú z prostredia do nášho tela a do krvných zrazenín, ak sa vytvoria - aj keď vedci nemôžu túto cestu sledovať krok za krokom, ako sa to deje.
 
V štúdii z roku 2023 sa v 16 chirurgicky odstránených krvných zrazeninách zistili chemické "odtlačky prstov" mikroplastov. Teraz máme na základe práce Wanga a jeho tímu, ktorý použil infračervené chemické zobrazovanie a ďalšie metódy, predstavu o tom, ako koncentrované môžu byť tieto plastové častice v krvných zrazeninách a aké môžu mať účinky na zdravie.
 
To len ukazuje, ako rýchlo sa táto oblasť posúva od zisťovania mikroplastov v ľudských tkanivách, cez štúdium ich účinkov v bunkách a na myšiach, až po objasňovanie zdravotných vplyvov mikroplastov na človeka.
 
Výsledky nemohli prísť dostatočne rýchlo. Výroba plastov sa len zvyšuje, pričom spoločnosti vyrábajúce fosílne palivá zvyšujú svoju produkciu plastov, pretože ich ostatné obchodné vyhliadky sa rozpadajú.
 
"Vzhľadom na všadeprítomnosť mikroplastov v životnom prostredí a v každodenných výrobkoch je vystavenie človeka mikroplastom nevyhnutné," upozorňujú Wang a jeho kolegovia.
 
"Mikroplastové znečisťujúce látky ako také vyvolávajú čoraz väčšie obavy vzhľadom na ich rozšírenú prítomnosť a potenciálne zdravotné dôsledky."
 
Štúdia bola uverejnená v časopise eBioMedicine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Science Alert, Foto: Fibrín (biele pramene) okolo červených krviniek v krvnej zrazenine / Micro Discovery / Getty Images
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies