Štrasburg: Sudkyňa Cviková bola väznená protizákonne

NETKY.SK • 14 Jún 2024, 16:43 • 2 min
Štrasburg: Sudkyňa  Cviková bola väznená protizákonne

ŠTRASBURG - Európsky súd pre ľudské práva vyhovel sťažnosti sudkyni Cvikovej. Rozhodol, že boli porušené jej práva na osobnú slobodu. ESĽP jej priznal odškodné vo výške 19 500 eur.

slovakia

left justify in out

Špecializovaný trestný súd v roku 2020 rozhodol o väzobnom stíhaní Cvikovej a ďalších sudcov z Bratislavy, obvinených z korupcie, marenia spravodlivosti a zasahovanie do nezávislosti súdu. V auguste 2020 ŠTS rozhodol o jej prepustení.

Cviková podala sťažnosť na Ústavnom súde, ten ju však zamietol. V spojitosti so svojím väzobným stíhaním podala sťažnosť na EĽSP, kde žiadala aj odškodné. Cviková má v súčasnosti prerušený výkon funkcie sudkyne. Obvinenia voči nej mali spojitosť s kauzou Búrka.

EĽSP preskúmaval tri sťažnosti, ktoré spojil do spoločného konania. V prvej sťažnosti namietala porušenie práva na rešpektovanie súkromného života. V rámci druhej sťažnosti namietala zákonnosť jej vzatia do väzby v roku 2020.

V tretej sťažnosti namietala, že jej senát odoprel konanie o preskúmaní zákonnosti väzby na podklade jej žiadosti o prepustenie z väzby. EĽSP nakoniec vyhovej všetkým jej sťažnostiam a uznal jej nemajetkovú ujmu 19 500 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: justice.gov.sk, Foto: pathforeurope.eu
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies