Je zaznamenaný nárast trestných stíhaní mladistvých

NETKY.SK • 14 Jún 2024, 18:03 • 2 min
Je zaznamenaný nárast trestných stíhaní mladistvých

BRATISLAVA - V roku 2023 došlo k nárastu obžalovaných oproti minulému roku o 10 percent. Informovala o tom generálna prokuratúra. Po ôsmich rokoch poklesu bol zaznamenaný nárast o 4 %.

slovakia

left justify in out

V obvode Banská Bystrica došlo v porovnaní s rokom 2022 k nárastu o 15,6 percenta. "Kontinuálny nárast počtu trestne stíhaných mladistvých zaznamenáva aj KP Trnava, v ktorej obvode od roku 2021 do roku 2023 došlo k nárastu až o 38 percent," dodala hovorkyňa Generálnej prokuratúry. 

"Tento negatívny jav je ešte vypuklejší v najmladšej vekovej skupine páchateľov - starších ako 14 rokov a mladších ako 15 rokov, ktorí sa na celkovej trestnej činnosti mladistvých podieľali v roku 2023 takmer 41 percentami," podotkla.

V roku 2023 došlo oproti minulému roku aj k nárastu obžalovaných mladistvých o 10 percent. "Zvlášť alarmujúci je nárast počtu obžalovaných mladistvých recidivistov, a to až o 37 percent. Svedčí to o nízkej účinnosti výchovných opatrení uložených týmto mladým ľuďom v minulosti," informovala.

"Uvedené štatistické údaje žiaľ dokazujú zlyhávanie subjektov zodpovedných za zdravý vývoj mládeže. V konečnom dôsledku to poukazuje aj na stav spoločnosti a ide už o druhé vážne upozornenie po tom, čo Generálna prokuratúra SR odhalila a verejne prezentovala katastrofálny stav dodržiavania práv maloletých v reedukačných centrách," povedal Maroš Žilinka.

"Je dôsledkom zanedbaného pôsobenia rodinného prostredia, školského prostredia, vplyvu médií a sociálnych sietí, ale aj vplyvu rovesníkov a celej spoločnosti. Len intenzívne pôsobenie v týchto sférach, pozornosť a spolupráca všetkých orgánov verejnej moci, je predpokladom náležitej starostlivosti o mládež," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: grnpro.gov.sk, Foto: regiony.zoznam.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies