India: Extrémne 50-stupňové horúčavy. Deti ale neskrývajú radosť. Prečo?

NETKY.SK • 21 Máj 2024, 13:06 • 2 min
India: Extrémne 50-stupňové horúčavy. Deti ale neskrývajú radosť. Prečo?

NAÍ DILLÍ – Veľké horúčavy spôsobili problémy. V Indii pre ne predčasne ukončili deťom školský rok. Ovplyvňujú aj parlamentné voľby, informuje denník India Today.

slovakia

left justify in out

Úrady v indickom hlavnom meste Naí Dillí nariadili predčasné zatvorenie škôl a letné prázdniny po tom, čo teploty dosiahli 47,4 stupňa Celzia. Celú oblasť zachvátila vlna horúčav.
 
Rovnaké rozhodnutie oznámili aj úrady v iných indických štátoch, ako je napríklad Harijána, Madhjapradéš, Pandžáb a Rádžastán.
 
Indický meteorologický úrad varoval pred vplyvom horúčav na zdravie najmä dojčiat, starších ľudí a ľudí s chronickými ochoreniami.
 
Horúčavy ovplyvňujú aj hlasovanie v parlamentných voľbách, ktoré sa v Indii vzhľadom na jej veľkosť konajú po etapách. Ukázalo sa totiž, že v oblastiach, kde sa vyskytli vyššie teploty než zvyčajne, bola účasť voličov nižšia.
 
Indická volebná komisia preto vytvorila pracovnú skupinu, ktorá má pred každým kolom hlasovania preskúmať vplyv vĺn horúčav a daždivého počasia na predpokladanú účasť voličov.
 
 Kým spomínané štáty trápia horúčavy, juh Indie v posledných dňoch bičujú silné dažde. Prudké búrky minulý týždeň zasiahli aj finančnú metropolu Bombaj, kde silný vietor strhol bigboard a zvalil aj jeho kovovú konštrukciu. O život vtedy prišlo 16 ľudí a desiatky ďalších zostali uväznené pod konštrukciou.
 
V Indii sú vlny horúčav bežným javom, ale rokmi vedeckých výskumov sa zistilo, že horúčavy sú v dôsledku zmeny klímy dlhšie, častejšie a intenzívnejšie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: India Today, Ilustračné foto: Newsweek
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies