Základné platy majú stúpnuť lekárom aj záchranárom, odvíjať sa majú tiež od praxe

NETKY.SK • 19 August 2022, 17:12 • 2 min
Základné platy majú stúpnuť lekárom aj záchranárom, odvíjať sa majú tiež od praxe

BRATISLAVA – Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) predstavil v piatok tiež návrh zvýšenia miezd zdravotníckych záchranárov.

slovakia

left justify in out

Koeficient minimálnej mzdy záchranárom by sa im mal zvýšiť z 1,05 na 1,08-násobku priemernej mzdy. Ich platy sa majú odvíjať tiež od odpracovaných rokov. 

 

Lekárom bez atestácie by sa mal koeficient minimálnej mzdy zvýšiť z 1,25 na 1,4-násobku priemernej mzdy, pri lekároch s atestáciou má zostať rovnaký. Pri oboch sa majú platy odvíjať aj od odpracovaných rokov. 

 

Koeficient by sa mal pri lekároch s atestáciou aj bez nej zvýšiť za každý odpracovaný rok o 0,01-násobku priemernej mzdy, zvyšovalo by sa za prvých 20 odpracovaných rokov. Šéf rezortu financií tiež poukázal na mzdový automat, podľa ktorého by sa v budúcom roku mali všetkým zdravotníkom zvýšiť platy o 6,88 percenta. „Priemerný plat lekára v ústavnej zdravotnej starostlivosti dosiahne 4 000 eur v hrubom,“ povedal.

 

img

      

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) podotkol, že okrem zvýšenia miezd sa budú zaoberať aj ďalšími požiadavkami lekárskych odborárov. „Nie všetky kroky, ktoré treba urobiť, je možné urobiť skokovo. Na veľa veciach sa v súčasnosti pracuje. Môžem sľúbiť za seba a ministerstvo zdravotníctva, že tie kroky vykonáme čo najrýchlejšie,“ dodal.
      

Vo štvrtok (18. 8.) predstavili i zvýšenie platov sestrám v nemocniciach. Koeficient minimálnej mzdy sestrám bez praxe by sa mal podľa návrhu zvýšiť z 0,89 na jedennásobok priemernej mzdy, pri sestrách so špecializáciou zase z 1,06 na 1,1-násobku priemernej mzdy. Platy sa majú odvíjať aj od odpracovaných rokov. Má to byť predmetom verejnej diskusie.

 

Možno vás zaujme: Matovič predstavil návrh zvyšovania platov sestier! Mzdy sa majú odvíjať aj od odpracovaných rokov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies